Historien om Per Ragnar og Kjersti Haraldstad ender ikke lykkelig. Men alle andre sider i historien er fulle av glede, misjon, bønnesvar og to hjerter som banker for Japan.
Av sine medarbeidere beskrives han som en framoverlent leder, en som tenker stort og som har gjennomslagskraft. Bjørn Inge Hauge er ny daglig leder av NMSU og begynte i stillingen 1. august.
For seks år sidan kjøpte eg eit plommetre til vår vesle, skugge- og vindfulle hage. Kvar vår venta vi spent på blomar og drøymde om plommesylte på skjeva resten av året.
Misjonær Olav Nicolaisen trodde han «svikta kallet» da familien i all hast måtte forlate Kamerun i 1960. 50 år senere forteller datteren Åse noe som endrer alt.
I Egersund er korpsmusikk og misjon to sider av samme sak. For korpsmusikerne i Egersund misjonskorps og Juniorkorpset er dette en helt naturlig kombinasjon.
NRKs Brennpunkt-dokumentar «Ære» har satt temaet æresvold på agendaen de siste månedene. Beskrivelsene i serien er rystende. Hvordan kan kvinner, for det er stort sett kvinner som rammes, bli utsatt for dette?
For Greta Gravås Aarthun i Levanger har barna vært viktige brikker både i planleggingen og gjennomføringen av arrangementet Misjon i hagen (MIHA), som hun, mann, datter, svigersønn og to barnebarn har arrangert mange somre på rad.
Da barnebarna begynte å spørre etter bestemors barndomsminner, tenkte Liv Færøyvik Damman (75) at hun skulle fått dem skrevet ned. Nå har hun egen biografi i bokhylla.
Tsirisoa Razafimamonjy beskrives som både språksterk, varm, karismatisk og strukturert. Nå skal hun løfte kultur- og kompetansesenteret Lovasoa til nye høyder.
– Hald sin «pakkedeal» med reising, «folkehøgskoleliv», relevant undervisning og møter med nye mennesker, også internasjonale, var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.
Neste år rundar MT Misjonstidende, 180 år. Det har skjedd noko både med form og innhald frå den første utgåva kom ut i 1845, til det bladet du les i dag.
– Vi ønsker å bevisstgjøre folk på den utnyttelsen som foregår ikke bare i verden, men også i vårt eget land, og engasjere kirkene våre i hva vi kan gjøre med det.
Etter 40 år står kallet til å vise Guds kjærlighet blant de mest sårbare i Bangkoks tøffeste omgivelser like sterkt for lærer Somsri, om ikke sterkere.
På denne tiden i fjor spilte han esel i juleevangeliet i barnehagen i Madlamark kirke i Stavanger – dette året spiller han pumpeorgel og keyboard på konsertscenen, med gassmaske.
I vår flyttet ekteparet Terje og Tove Rudi Tobiassen til Ryfylke for å drive leirstedet Furutangen på heltid. Til tross for lange dager, angrer de ikke på valget de tok.
Med bakgrunn som veterinær, bistandsarbeider og misjonær, ble Kai-Arne Schie styreleder for NMS Gjenbruk Lillestrøm. Han mener det er viktig å profilere hva NMS står for også gjennom gjenbruksbutikkene.
I løpet av 25 år har gjenbrukshandelen i NMS økt fra noen få hundretusen kroner til nesten hundre millioner. Utviklingen har gjort NMS Gjenbruk til en av de viktigste inntektskildene til NMS.
Å besøke de 52 NMS Gjenbruk-butikkene kan være en spennende skattejakt. Kundene kjøper varer de slett ikke visste fantes, men som kommer inn under kategorien «kjekt å ha».
Når den gode middagslukta begynner å sive ut fra kjøkkenet i Lilleborg kirke og Liss Kjærsmo og og Anne Fjeldstad tilbereder de lekreste middagsrettene, begynner kafélokalet å fylles med folk. Ryktet har gått i bydelen om den gode middagsserveringen. Når klokka nærmer seg tre står middagsbufeeten klar.
Kafe Mingla i NMS Lilleborg er blitt en oase for mennesker som søker fellesskap og en god tirsdagsmiddag. Christian Haugan Skjeggerød er en av de faste middagsgjestene. – Jeg skulle ønsker at flere kunne tenke at drømmen ikke er å eie alt, men finne seg en måte å bo og leve enkelt på. Det er slik jeg assosierer når jeg kommer inn i denne gjenbruksbutikken, sier han.
Mange NMS-foreninger har tatt i bruk sin lokale gjenbruksbutikk som samlingssted for foreningsmøtene. Ikke alle har anledning til å ha foreningsmøtene hjemme, og det kan være krevende å skulle finne lokaler som passer til denne typen samlinger.
Da NMS Gjenbruk Bodø åpnet i 2015, var butikken den nordligste i NMS Gjenbruk-kjeden. Fortsatt kan butikken kalle seg verdens nordligste gjenbruksbutikk i NMS-familien.
Mer enn noen andre kjempet Rune Rasmussen fram at NMS skulle starte gjenbruksbutikker. Han måtte gjennom mange tøffe kamper før den første butikken ble åpnet i 1998.
«Alltid foran» har Dagbladet hatt som slagord i mange år. Det kunne også ha passet godt på NMS – Norges første misjonsorganisasjon. I sitt 181. år ligger det i NMS sin ryggmarg å tenke nytt og se nye muligheter.
Det er ikke budsjettunderskudd og lavere inntekter som bekymrer seksjonsleder Arild M. Bakke i NMS, men hvordan det vil gå med de 632 funksjonshemmede barna som mister skoletilbud.
Gerli Guutmann er 37 år og kommer fra en ateistisk familie. Som barn tenkte hun likevel mye på Gud og pleide å be for hunden og katten sin. Men da hun ble eldre skjøv hun slike tanker vekk. Les hennes vitnesbyrd.
Georg Afanasiadi er 35 år. Han er halvt gresk og halvt russisk, men oppvokst i Estland. Da han var 21 flyttet han først til Hellas og så til Russland. Men i 2020 kom han tilbake til Estland. Les hans vitnesbyrd.
For mange tidligere Kamerun-misjonærer er Sophie Moke Meteke et kjent navn. Den lille jenta, som mange kjente fra Ngaoundéré, er nå blitt prest på Averøy på Nordmøre.
«For meg er våren den beste årstida. Jeg kjenner det kribler i kroppen når dagene blir lengre og sola smelter bort snøen i bakkene. Endelig kan jeg så frøene mine», skriver Greta Gravås Aarthun i denne andakten.
Døveskolen i Ngaoundéré (ESDA) gir et unikt tilbud til rundt 50 barn og unge i hjertet av Kamerun. Elever med hørsels- og taleutfordringer blir sett og omfavnet – og gitt muligheten til å skape et verdig liv.
Mange kaffekjennere peker på Etiopia som det landet som produserer verdens beste kaffe. Kaffefirmaet Bette Buna har «Coffee from farmer to fans» som slagord.
To misjonærbarn som aldri skulle bosette seg på Madagaskar igjen. Den ene fant seg en språkmektig nordmann. Den andre en brite som brant for Bibelen på alle språk. Cecilie og Sigrid har byttet ut leking på gårdsplassen med kontor samme sted, og tatt med familiene for å jobbe innen bibeloversettelse på nettopp Madagaskar.
Du skal vel bli misjonær, du som er oppvokst i et sånt et misjonshjem? Gerd Levinsen likte ikke spørsmålet hun ble stilt flere ganger oppigjennom oppveksten, men som hun sier – det dryppet vel inn da. Tre perioder på Madagaskar ble det.
Jan Egil Norheim er en erfaren bankmann. Men han er også erfaren som frivillig medarbeider i menighet, idrettslag og misjon. En av hans spesialiteter er å arrangere basar.
I sørlandsbygda Spind var det på 1800-tallet stor misjonsinteresse, men lite penger. Bygdefolket i Spind, som i dag er en del av Farsund, visste råd. De brukte en egen øy til å dyrke poteter som kunne selges til inntekt for misjonen.
Det er gudstjeneste i landsbyen Moutourwa i Kamerun. Kirken er et privathus i byen. Menigheten er ikke stor, men stua er full av mennesker som søker fellesskapet.
Som relativt ny i NMS-sammenheng, er det stort å tenke på at jeg bare overtar stafettpinnen etter mange mennesker, gjennom flere tiår, som har vært engasjert for NMS.
MT–redaksjonen har sete seg i godstolen, slengt beina på bordet og festa lesebrillene på nasen. For i denne utgåva har ein frivillig flokk gjort heile jobben for oss, utan løn.
Da Mtololo Nokuvela Shange (95) hørte at folk fra NMS skulle delta på gudstjenesten i katedralen i Umpumulo en søndag i mars, hadde hun et klart ønske.
Misjon, miljø, møteplass – og no også mote. Tekstil–inntoget i NMS Gjenbruk førte til eit driftsresultat på 23,7 millionar kroner direkte til misjonsarbeidet i 2021. Det er det meste så langt i NMS si 24 år lange gjenbrukshistorie.
– Pandemien sette ein stoppar for leirarbeidet i 2021. Det ga meir tid til å tenke ut nye måtar å nå dagens unge på, seier Stig Sunde i NMSU. I 2021 slo dei seg saman med Followme.
I 2021 fikk NMS en ny struktur. En organisasjons struktur betyr ikke alt. Kulturen er viktigere. Samtidig gir struktur noen signaler: NMS er nå en flatere organisasjon med færre ledere og flere avdelinger representert i ledergruppa.
«Det er til å få vondt i magen av», skreiv debattredaktør Solveig G. Sandelson i Stavanger Aftenblad i vår, om evangelisering overfor ukrainske flyktningar på grensa til Polen. Det førte til ein kjærkomen liten diskusjon om misjon.
Jorid Bøen ble 100 år 22. mars, og har brukt nesten hele sitt voksne liv på Madagaskar. Her kan du bli litt bedre kjent med den mangeårige misjonær-jubilanten.
For over 30 år siden ble Yuk Kwong, Po Chu og Ole Jacob Grønvold utfordret til å plante en ny menighet. De startet fellesskapet Peace Preaching Point (PPP).
Eg har sjølv fem års erfaring som misjonær frå Kamerun. Ingen av mine andre stillingstitlar opp gjennom åra har forårsaka meir glede, nysgjerrigheit og respekt hos folk eg har møtt på.
«Følg meg», seier han. Det er det som er kallet. Ein smal veg, kanskje. Ikkje at det er trongt om plassen eller komplisert å finne den, men det kan koste.
Det finnes vel ingen misjonærer i historien til NMS som har bodd lenger i et misjonsland enn Erik Sandvik. 53 år etter at han kom til Kamerun har han ennå ikke forlatt huset sitt i Ngaoundéré.
Jan Egil Kimo Ingebretsen hadde sett for seg en rolig julefeiring sammen med kona i Ballangen. Men en pakke fra hans mor Mari gjorde juleaften spesiell.
«Sammen kan vi mobilisere lokalt til å ta grep for å stoppe ødeleggende landbrukspraksis og styrke motstandskraften både mot problemer på kort sikt og klimaendringer på lang sikt.»
Konteinarar fulle av jordbruksutstyr har reist i førevegen til Madagaskar. Men først skal dei fyllast, så tømmast, kome seg frå A til B, setjast i stand og brukast. Slikt blir det blod, sveitte og tårer av. Men mest gledestårer. Og venskap. Møt Jordbrukskolenes Venner.
I år har mange kjent på frykt og redsel. Denne julen har vi derfor ekstra behov for å meditere over julens budskap. Å bake julekaker er en fin aktivitet man kan gjøre sammen.
Den tatoverte mannen med langt skjegg er vant til å høre at han ikke ser ut som en kristen. Men tatoveringen på høyrefoten symboliserer et sterkt vitnesbyrd.
Høsten 2019 ble Jonas Andersen Sayed tidenes yngste norske ordfører, 21 år gammel. Han trekker fram troen som noe av det som gir ham trygghet i rollen.
I 2005 brakk Dagfinn Enerly nakken og ble lam. 15 år senere sitter han fortsatt i rullestol. Men med ungdomskjæresten Mona ved sin side, tar han hver dag små skritt på veien mot det store målet.
Rundt om i mange skap henger det flotte kjoler som bare er brukt én eller kanskje noen få ganger. Misjonsgruppa i Rønvik kirke i Bodø bruker disse kjolene til å skaffe penger til NMS.
Ålesund er vertskap for NMS sin Sommerfest & generalforsamling 2020. Her er noen grunner til at du bør legge ferien til Nordvestlandet neste sommer - helst rundt 25-28. juni.
I går hørte jeg det igjen. Jeg var alene i bilen, alene på langtur, og lyttet til en podkast for å holde meg våken. Ut av høyttalerne strømmet enda en historie om sjeler som grunnstøter på det store spørsmålet: Hvorfor er det så mye vondt i verden? Jeg har hørt det så mange, mange ganger.
– Klimaendringene rammer menneskene som NMS arbeider blant. De rammer dem som har det vanskeligst fra før. Hvis man skal bekjempe urettferdighet, må man ta dette på alvor, sier Tina.
Tom Sverre Tomren peker på kirken i Kamerun. De kjenner klimaendringene og konfliktene på kroppen, og engasjerer seg mer og mer i kampen for et bedre klima.
NMS har arbeidet i Japan siden 1951. Oppstarten hadde sammenheng med at det ble umulig å fortsette arbeidet i Kina på grunn av kulturrevolusjonen som medførte at misjonærene der måtte ut av landet. Etter hvert ble det bestemt å sende misjonærer til Japan. De samarbeidet med andre misjonsorganisasjoner som hadde etablert seg der noe tidligere.