Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland / KAFFE: Seremonien rundt kaffedrikking er en viktig del av kaffekulturen i Etiopia. Her tryller Yeshiwork Tsegaye fram verdens beste kaffe i lokalene til Bette Buna. Last ned

Fra farmer til fan – en historie om verdens beste kaffe

Mange kaffekjennere peker på Etiopia som det landet som produserer verdens beste kaffe. Kaffefirmaet Bette Buna har «Coffee from farmer to fans» som slagord.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

‒ Med vårt slagord mener vi at vårt opplegg er til det beste for både farmere – altså kaffebøndene – og kaffeelskerne – altså de som er kaffefans. Bøndene får bedre betaling, sikker levering, kunnskap fra andre kaffedyrkere og tilgang til et større marked. Fansen får tilgang på kvalitetskaffe som er produsert på en bærekraftig måte, sier gründeren Dawit Syoum.

Han kommer fra en fattig kaffedyrkende familie i landsbyen Terferi Kela i Sidamo-provinsen i det sørlige Etiopia. Sammen med sin nederlandske ektefelle Hester har han etablerte firmaet «Bette Buna».

Mens Dawid forteller om firmaet som har hovedkontor i Addis Abeba, men som har avtale med kaffebønder i de beste kaffedistriktene i hele landet, gjennomfører Yeshiwork Tsegaye en tradisjonell kaffeseremoni, slik som alle etiopiere er med på mange ganger hver uke. Det betyr at kontorlokalene i Addis Abeba fylles med sterke lukter en times tid; først av grillkull som gir varme til kaffekokingen, deretter av kaffe som blir brent i en liten stekepanne, så av kaffeduft fra en spesiallaget kanne, før det hele avsluttes med kaffelukten fra koppen som serveres.

«Alle» dyrker kaffe

Etiopia er landet hvor «alle» dyrker kaffe. På landsbygda er det noe alle bøndene dyrker. I byene er det mange som har sin egen kaffebusk i hagen. Dessuten er Etiopia landet der alle drikker kaffe.

‒ Kaffen må ideelt sett dyrkes mellom 900 og 2000 meter over havet. Store deler av landet vårt ligger på denne høyden. Dessuten er det andre forhold som ligger til rette for kaffedyrking, sier Dawit.

Marked og kunnskap

Ett av problemene for etiopiske kaffebønder, er at de får dårlig betalt for kaffen. Hvis de selger den lokalt, er betalingsevnen svært dårlig blant de fattige naboene. Hvis de selger den til andre deler av landet – eller til eksport – tar nødvendige og unødvendige mellommenn en stor del av fortjenesten.

BEGEISTRET: MTs utsendte ble fan av kaffen til Bette Buna. T.h. gründer Dawid Syoum. Foto: Martin Eikeland

‒ Vi har laget et opplegg der vi har avtaler med bønder om å levere kaffe til oss. Vi har opprettet egne kaffestasjoner der kaffen kan leveres. Herfra tar vi ansvaret. Vi transporterer kaffen, pakker den, markedsfører den og sender den til Europa.

‒ Hvor mye mer får bøndene når de samarbeider med Bette Buna enn hvis de selger den på tradisjonelle måter?

‒ Det er det litt vanskelig å si nøyaktig, for det avhenger av flere faktorer, men som en hovedregel vil jeg si at de får mer enn 50 prosent mer for sine varer når de selges gjennom Bette Buna.

Ny nettbutikk – større vareutvalg

NMS har i flere år solgt varer fra samarbeidslandene på nettet. Nå er det opprettet en egen nettbutikk, der vareutvalget blir større og brukervennligheten bedre.

nmsnettbutikk.no satser fortsatt på varer som er produsert i prosjekter som NMS er involvert i. I tillegg kommer nye produkter til å bli presentert, blant annet kvalitetskaffe fra Etiopia. Blant kundegruppene for denne, er norske menigheter. Kaffen kan også kjøpes på kirkekaffe.no.

Dessuten er juleheftet I de dager til salgs på nmsnettbutikk.no.

Til Norge

Snart blir «verdens beste kaffe» tilgjengelig i Norge. Den nye nettbutikken til NMS begynner å selge kaffen i begynnelsen av 2023.

‒ Jeg er selv veldig interessert i kaffe. Da vi snakket om hvilke produkter vi ønsket å tilby i nettbutikken, var kaffe noe av det første jeg tenkte på. Jeg har smakt på kaffen fra Bette Buna og kan slå fast at den er av beste kvalitet, sier James Ecendance, som jobber i den nye nettbutikken. Han sier at kaffen fra Bette Buna vil ha en konkurransedyktig pris, men at den ikke kan konkurrere med billigproduktene i supermarkedene.

‒ Her får du en fantastisk god kaffe, produsert på en bærekraftig måte, sier James, som forteller at målet er at denne kaffen skal brukes når det serveres kirkekaffe i landets kirker. Derfor har man opprettet domenet kirkekaffe.no for dem som vil bestille kvalitetskaffen fra Bette Buna.

Ble fan

Etter å ha hørt historien om kaffebøndene i Etiopia, visjonene til Bette Buna og smakt på kaffen, er konklusjonen klar: Jeg er blitt fan. Så nå gleder jeg meg til å bestille min egen kvalitetskaffe på nmsnettbutikk.no.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp