Tilbake til nms.no Brasilblogg
Meny
Foto: Anette Thingbø Last ned

Nye tider

NMS kan se tilbake på et langt og godt samarbeid med det teologiske fakultetet FATEV i Curitiba. Flere norske misjonærer har arbeidet ved fakultetet og NMS har bidratt med økonomisk støtte i en årrekke.

MISJONÆRER

Unge mennesker har fått teologisk utdannelse med vekt på personlig oppfølging og praksis. Ønsket har vært og er fortsatt at flest mulig av studentene kommer ut i jobb i kirken og er med på å gjøre en forskjell. Det kan vi med sikkerhet si at de har gjort og fortsatt gjør. I Norge har mange enkeltmennesker og noen menigheter fulgt arbeidet ved FATEV med spesiell interesse.

UTFORDRENDE

De siste årene har det vært stadig færre elever på fakultet og økonomien har vært vanskelig å få i balanse, selv med god støtte fra NMS. Det har også blitt jobbet fram tilbud om ulike kurs i videreutdanning for å øke antall studenter og dermed også inntektene. I 2021 startet et arbeid med å utarbeide et digitalt tilbud for teologiutdanning.

TEOLOGI SOM NETTSTUDIUM

NMS har fra 2023 støttet FATEV i arbeidet med å utvikle teologi som nettstudium. Dette som et supplement til den ordinære undervisning. Nettundervisning vil gjøre teologistudiet tilgjengelig for enda flere, en behøver for eksempel ikke flytte til byen Curitiba for å studere. Selv om tanken var å fortsette ordinær undervisning har det spesielt etter pandemien vært utfordrende å få nok studenter til at det er forsvarlig å fortsette med denne form for undervisning.

AVVIKLING AV FATEV

Styret i Movimento Encontrão, NMS sin samarbeidspartner i Brasil som eier FATEV, har derfor i et ekstraordinært årsmøte besluttet å ikke starte opp med nye studenter i 2024 og samtidig arbeide for å avvikle FATEV (se egen kunngjøring nedenfor). En beslutning de uttrykker er veldig tung, men som det er enighet om. Det er viktig å understreke at FATEV skal sikre at alle studenter som nå studerer ved fakultet vil få fullføre sin utdannelse. Undervisningen fortsetter som før i samme lokaler, enn så lenge. Det er tidligere vedtatt at bygget undervisningen foregår i skal selges, men det salget er ennå ikke realisert. Området bygget ligger i er regulert til boligformål og i sin tid ble det gitt en dispensasjon for å bygge med formålet teologisk undervisning. Nå arbeides det med å finne en kjøper som kan oppfylle det formålet.

NYE VEIER

NMS fortsetter samarbeidet med FATEV for å sikre at alle studenten får fullføre sine studier og vi fortsetter støtten for å få på plass teologi som nettstudium. Når FATEV, som er godkjent av utdanningsdepartement, avvikles, må en søke samarbeid med et annet fakultet eller organisasjon for å få nettstudiet godkjent av utdanningsdepartementet. Dette jobbes det med i dialog med IECLB (den evangelisk lutherske kirken, som Movimento Encontrão er en del av). Movimento Encontrão fortsetter også mye av arbeidet (som er blitt gjort på FATEV) gjennom sin egen misjonsorganisasjon, Missão Zero og NMS bidrar med midler. Det handler om oppfølging av studenter og ledere for å sikre at de kommer ut i en jobb de passer til og praksis i kirkeplanting. Vi står sammen med Movimento Encontrão i nye tider og er sikre på at de fortsatt vil finne veier for å fremme evangeliet i ord og handling.

Utdrag fra Kunngjøring fra Movimento Encontrão angående FATEV:

Curitiba, 1 februar 2024,

«og dine ører skal høre dette ordet bak deg: «Dette er veien, gå på den!» når du vil til høyre eller til venstre.»  (Jesaja 30,21)

I over 30 år har fakultetet for evangelisk teologi i Curitiba (FATEV) hatt tilbud om teologisk utdanning. Det har vært viktig å tilby pastoral oppfølging av studentene, ledertrening, kallsundervisning og sammenholde teori og praksis.

Et tilbakeblikk på fakultetets historie gjør at en fylles med takknemlighet for de mange menneskers engasjement, vitnesbyrd, tjeneste og lydighet til kallet fra høstens Herre, som har samarbeidet slik at FATEV har fått oppfylt sitt formål.

I et ekstraordinært årsmøte 18. januar 2024, besluttet Movimento Encontrão å ikke åpne en ny klasse med oppmøteundervisning i bachelorgraden i teologi studieåret 2024 og samtidig arbeide for å avvikle FATEV.

Det er i løpet av de siste årene blitt gjort flere anstrengelser for å finne alternativer for å kunne fortsette aktiviteten på FATEV og beslutningen som ble tatt var smertefull. FATEV er en institusjon akkreditert av utdanningsdepartementet, og er forpliktet til å følge alle juridiske prosedyrer for avslutning av et studietilbud. Det er opprettet en arbeidsgruppe som skal sikre alle trinnene i prosessen med å avvikle FATEV og etablere en handlingsplan for å sikre at nåværende studenter får fullført sine kurs.

En bevegelse er kalt til å gå og fornye og vi vil fortsette i lydighet for å fremme evangeliet, istandsette og bygge kirke. Vår oppfatning er at vi i likhet med profeten Jesaja i verset ovenfor, må fortsette å søke den røsten som bringer fred og veiledning under alle omstendigheter.

Broderlig, i Kristus Jesus

Cleyton Davi Hort                                                      Christian Maciel De Britto

Styreleder Movimento Encontrão                          Rektor FATEV

 

Les innlegget →

IECLB feirer 200 år med luthersk tilstedeværelse i Brasil

Den evangelisk-lutherske kirken i Brasil (IECLB) går alltid inn i et nytt år med et årstema som skal lede arbeidet i menighetene det gjeldende året.

«IECLB. Jesu Kristi kirke», er årets tema for IECLB for årene 2023-2024.

I forbindelse med at kirken nå markerer 200 år med luthersk tilstedeværelse i Brasil (1824-2024), går årstemaet over to år. Sammen med bibeltekstene «Dere er jordens salt!» og «Dere er verdens lys!» (Matt.5,13-14) setter det retning for arbeidet i menighetene i denne perioden.

Her er hva presidentskapet i IECLB, ved kirkepresident Pa. Sílvia Beatrice Genz, sier om årstemaet og feiringen:

IECLB er Jesu Kristi kirke. Det er nedfelt i første artikkel i vårt grunnlagsdokument. Slik følger vi det Paulus skrev i 1. Kor 3,11: «Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som alt er lagt, Jesus Kristus.»

I 2024 skal vi feire 200 års luthersk tilstedeværelse i Brasil. Til å lede denne feiringen har vi valgt årstemaet: «IECLB. Jesu Kristi kirke.»

Helt siden de første menighetene ble grunnlagt, har Jesus Kristus vært fundamentet og Herren i kirken vår. Jesus Kristus er grunnvollen i IECLB.

Årstemaet hevder vår identitet og hjelper oss til å reflektere over vår historie og bekrefter vår forpliktelse med Guds misjon i vårt land.

Bibelversene som følger årstemaet: «Dere er jordens salt!» og «Dere er verdens lys!», er ord fra Jesus som viser kirkens oppgave: være lys og være salt! Vi vet at salt i maten og lys i huset utgjør den store forskjellen. Jesu Kristi kirke utgjør en forskjell i verden fordi den følger Herrens vilje, den eneste Herre, som døde for oss på korset!

Jesus Kristi kirke utgjør en forskjell fordi den fremmer fred, rettferdighet og kjærlighet.

Jeg ønsker at årstemaet og bibelversene motiverer til refleksjon og fører til handlinger og vitnesbyrd om evangeliet om Jesus Kristus.

Les innlegget →

Det begynner med ditt liv

Movimento Encontrão (ME) er navnet på samarbeidspartneren vår i Brasil. Dette er en fornyelsesbevegelse i den evangelisk-lutherske kirken (IECLB). På mange måter kan vi si at ME sin rolle i IECLB minner om hva NMS ønsker å være i Den norske kirke. En bevegelse som setter misjon på dagsorden og som utfordrer til å dele evangeliet og lære av hverandre i et verdensvidt fellesskap.

Movimento Encontrão (ME) sier om seg selv at de er en bevegelse av disipler som gjør disipler, slik Jesus gjorde. Dette har de gjort siden starten på 60-tallet og det er essensen av hva ME er.

En bevegelse av kvinner og menn opplevde kallet fra Gud som en personlig relasjon med Jesus og en forpliktelse om å være disipler som gjør disipler. De første prestene og lederne forstod at de måtte vokse sammen. De studerte ordet, delte liv og ba. De gikk sammen, dedikerte tid, styrket hverandre og vokste i troen. Slik sprang det ut av menighetene til inspirasjon, evangelisering, ledertrening og oppfølging. Smågrupper spredte seg i mange menigheter.

I dag er det store oppdraget fortsatt det samme. Smågrupper hjelper oss å leve ut kallet i våre menigheter.

Sammen med din lokale menighet, Kristus og hverandre ønsker vi å fortsette dette arbeidet. Innbydelsen er gitt.

I kjærlighet, med rett fokus og vilje til å betale prisen. Det begynner med mitt og ditt liv.

Vi ønsker å høre Guds stemme. La oss gå sammen! Og la oss beveges av han som beveger oss.

NMS støtter prosjekter i Movimento Encontrão med å utruste unge studenter og ledere for fremtidig tjeneste i kirken. Målet er å nå nye mennesker med evangeliet.

I videoen under kan du bli bedre kjent med Movimento Encontrão:

Les innlegget →

Hvorfor misjon i Europa?

Mariana Erhardt er misjonær i Frankrike sammen med sin mann, Mateus. Ekteparet kommer fra Brasil og er utsendt av NMS sin samarbeidspartner i Brasil.

Arbeidet de har vært en del av er et godt eksempel på misjon i dag, hvor impulser går på kryss og tvers. Men hvorfor evangelisere i Europa? Det er faktisk et av de spørsmålene Mariana har fått oftest. Under kan du lese hennes refleksjoner.

Jeg tror spørsmålet kan være relevant, men jeg vil gjerne formulere det annerledes. Spørsmålet kan få oss til å tro at kirken eller Guds rike bare er noe lokalt, regionalt, noe for vår kultur eller nasjon. I tillegg kan spørsmålet ubevisst få oss til å vurdere relevansen av misjonsarbeid i henhold til de sosiale og økonomiske forholdene til menneskene som vil «dra nytte» av arbeidet (jo mer sosialt trengende, jo mer må de evangeliseres). Men er dette kriteriet i Guds visjon for verdens evangelisering? Jesus var veldig tydelig da han talte til disiplene i Matteus 28,19: «Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler”. En befaling som ikke begrenses til menneskers geografiske plassering eller deres sosiale klasse. Du kan tenke at alt dette er en klisjé, noe du har hørt mange ganger før. Men likevel, jeg kan bekrefte at vi har vanskeligheter med å forstå omfanget av befalingen.

De første kristne

Kirken vi leser om i Apostlenes gjerninger forstod ikke og måtte lide forfølgelse før de forlot «redet» og utvidet sitt evangeliseringsområde (Apostlenes gjerninger 8.1). Ser vi nærmere på Jesu befaling, vil vi se at «hvorfor evangelisere» aldri skulle vært et spørsmål for Jesu disipler, men heller «hvordan evangelisere». Europa var ansvarlig for evangeliseringen av de amerikanske landene. Det var i Europa kristendommen utviklet seg i de første århundrene etter Jesus og gjennom koloniseringen ble vi også evangelisert. Men siden begynnelsen av det 20. århundre har Europa blitt stadig mer avkristnet, og derfor må det i dag evangeliseres igjen. Mange tror at denne situasjonen skyldes sekularisme, men jeg er uenig i det. De mange århundrene da kirken og staten gikk hånd i hånd førte til stor skade i noen sammenhenger og i Frankrike skapte det store avstander mellom “vanlige” mennesker og «religion». At folk ikke orker religion generelt betyr ikke at mennesker er lukket for åndelighet eller for Gud. Det er i alle fall det vi har erfart disse årene.

Kirken er global

I Europa i dag finner vi en sammenheng som ligner på den første kirken det skrives om i Apostlenes gjerninger: Mennesker som lever i en religiøs virkelighet og trenger å få et sant møte med den oppstandne Jesus, andre som aldri har hørt om Jesus og som tror at Bibelen forteller en fiktiv historie og andre som allerede har møtt Kristus og trenger å bli disippelgjort og sendt. Gud ser sin kirke lokalt, regionalt, nasjonalt, men han går lenger: Kristi kirke er global, til og med universell. Når vi snakker om evangelisering, misjon og Guds rike, må vi se forbi det vi ser lokalt. Vi er kalt og sendt til kirken i verden. Apostelen Paulus hjelper oss til å forstå dette i sitt brev til kirken i Korint, der han sier at vi er ett legeme i Kristus, og når et lem lider, lider alle (1. Kor. 12). Så, hvis kirken i Europa eller i vårt nabolag lider, er hele kroppen, hele Guds kirke i verden kalt og sendt for å ta vare på dette lemmet. Derfor stiller jeg spørsmålet igjen: Hvorfor ikke evangelisere Europa?

Mariana og Mateus sin tilstedeværelse i Lyon i Frankrike har satt spor og august 2023 starter de opp nytt arbeid i Nice.

Mariana Erhardt og Mateus Fonesca Pereira i Nice.

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp