Fra Brasil til Hald Internasjonale Senter

Historie min med NMS begynte da jeg var på Fatev i 2011 (FATEV er det teologisk universitet som NMS støtter i Curitiba-Brasil).

Daiana Carla Luiz Gilde

Jeg var på et misjonsprosjekt i Nord Brasil som gjorde at jeg ønsket og følte meg kalt til å jobbe som misjonær. Før dette hadde jeg studert administrasjon på et annet universitet, så jeg visste på forhånd hvordan studentlivet i Brasil fungerte: Arbeid om dagen og studier på kveld, pluss at ingen bryr seg om du klarer å «finne din plass.» Men da jeg kom til Fatev ble jeg veldig positivt overrasket! De som møtte meg der var like mye som en familie, som de var lærere på et universitet. De støttet hverandre og hadde et kjempe sterkt fellesskap, veldig forskjellig fra tradisjonelle universiteter jeg har vært på før. For meg betyr det at de bygger broer mellom hva de lærte videre om Jesus, og hva de praktiserer. Dette gjorde meg veldig fornøyd, og jeg følte meg veldig velsignet der og ikke minst så gjorde de meg  tryggere på mitt kall. Tiden på Fatev var en tid med vekst og læring. Først og fremst fordi vi har lærere som var gode eksempler for oss, og som vi hadde muligheten til å bli disippelgjort av. Jeg kan si at jeg opplevde Guds kjærlighet gjennom de menneskene jeg møtte der!

Det var igjennom Fatev at jeg også fikk høre om NMS sitt utvekslingsprogram Connect. I 2012 reiste jeg opp til Norge og hadde praksisplass på Karmøy i Avaldsnes menighet. Gjennom Connect fikk jeg ikke bare mulighet til å reise til et annet land, men fikk også økt min kunnskap om kultur, verden og andre perspektiv. Ett år av en annen verden, som de pleier å sier på Hald, og det var det! Helt Fantastisk! I dag jobber jeg som programarbeider på Connect linjen ved Hald Internasjonale Senter. Jeg er veldig takknemlig til Fatev og NMS for det jeg har fått opplevd disse årene.

Daiana Carla Luiz Gilde – Programarbeider Connect

Les innlegget →

Her lærer jeg å gå Guds vei

Paulo (28) og Lucas (22) er studenter ved det teologiske fakultetet FATEV i Curitiba. Her forteller de om hvor mye det betyr for dem å tilbringe viktige år av livet nettopp her.

Paulo (t.v. på bildet): – Jeg begynte å gå i kirken da jeg var 12 og ble med i ungdomsarbeidet der. Etter videregående utdannet jeg meg innen markedsføring. Jeg giftet meg og var fortsatt aktiv i kirken. Tanken på å studere teologi ved FATEV kom gradvis og inspirert av en venn som allerede gikk der, Resultatet ble at jeg flyttet til Curitiba sammen med kona og begynte å studere teologi FATEV tok godt imot meg og ga meg all den
støtte jeg trengte. Nå går jeg her på tredje året, trives fortsatt og har lært utrolig mye. FATEV er som en del av familien for meg, og viktigst av alt: Her lærer jeg å gå Guds vei. Planen er å jobbe med ungdom i en frivillig organisasjon. Denne muligheten hadde jeg nok ikke fått om jeg ikke hadde havnet på FATEV. Gud bruker dette stedet til å utruste mennesker til tjeneste Jeg vil savne FATEV og takker for at tiden her har betydd vekst og forandring i livet mitt.

Lucas: – Jeg studerer ved FATEV på tredje året. Å tenke tilbake på tiden her, er som å se en film om en fantastisk reise der jeg har lest og lært og samtidig blitt mer moden som kristen. Det å flytte hjemmefra og reise de 80 milene til FATEV, var ingen enkel beslutning. Jeg innrømmer gjerne at jeg var redd da jeg reiste til Curitiba – redd for framtida og redd for om jeg ville klare å skaffe meg et sted å bo og penger til det mest nødvendige. Men Gud har sørget for meg, dag for dag. Det å studere teologi, har gått bedre enn jeg forventet. Det er fantastisk å tenke på at Gud ledet meg til FATEV og har en plan med livet mitt. Selv om jeg fremdeles kan kjenne på frykt og uro, vet jeg at Gud er med og gjør sin gjerning i meg.

Det er for tida 51 studenter ved FATEV. Det er også to etterutdanningsprogram med 47 studenter.Det har vært mer enn 10 gjesteforelesere i år, og dette har vært til stor inspirasjon. Utfordringen framover er å få nok studenter. I en tid der Brasil sliter både politisk og økonomisk, er det vanskelig. Folk er redde for å bryte opp fra det kjente for å flytte til et nytt sted.

Tekst: Vagner Martins

Les innlegget →

Levende misjonal kirke i Pestano, Brasil

Å være misjonal er ikke en aktivitet på toppen av alt det andre vi gjør som kirke. «Mens vi går, gjør vi disipler…». Thiago Schellin de Mattos, har en visjon om å få kirken til å bety en forskjell for folk flest. Han leder prosjektet «Vida Plena».

 «Vida Plena» (helhetlig liv) har allerede skapt store forandringer i byen Pestano som ligger i Pelotas, Rio Grande do Sol. Det ble startet i 2014 som et samarbeid mellom Det Norske Misjonsselskap (NMS), Missão Zero og Martin-Luther-Fellesskap i Brasil.

Misjonale aktiviteter
Målet er å bygge relasjoner mellom lokalmenigheter og nabolaget. Det skjer i forskjellige tiltak slik som fotballskole og annen idrett, kurs, deling av matoppskrifter, lage musikk av resirkulerte gjenstander, fugleobservasjoner og praktisk arbeid.

Gjenbruk av søppel til musikkinstrumenter
Det meste av aktivitetene på Vida Plena er ledet av frivillige, men profesjonelle folk. Det har vært et privilegium for Davi som er musikkproduskjonsleder, å undervise hvordan gjenbruk av forskjellige gjenstander kan bli til musikk instrumenter: malingsspann, plastrør og andre ting som kan lage lyd. Dette er en mulighet for ham å dele sitt talent i arbeidet for Guds rike blant folk som bor i Pestano. Guttene Shallon og Ivolnei, synes at det er fantastisk å lage instrumenter av ulike gjenstander. De lager musikk ut fra gjenbruk. Her er de på en konsert.

Bygge vennskap med naboene
Kvinnene har det kjekt med matlaging og kurs hvor nye oppskrifter blir presentert. De oppdager nye ting hver uke. Målet er ikke selve matlagingen, men å opprette gode relasjoner med naboene: Målet er å  gjøre kirken til en plass der man kan dele mer enn matoppskrifter, sier lederen. For en av deltakerne Ana, er dette et viktig møtepunkt. Hun har blitt venner med mange av sine naboer. Hun synes at lærerne er veldig proffe og gode mennesker.

Kirken: Med Guds kjærlighet blant folk flest
Juliano, en av medarbeiderne sier at det mangler ikke på evangeliske menigheter i området. Du kan finne dem på hvert hjørne. Men det som mangler er kristendom i praksis. Det skjer gjennom «Vida Plena» som ble et  et forbilde for menighetene i byen. De vil invitere alle til å bringe Guds kjærlighet til folk i nabolaget. Jessica, en av lederne, kaller dette å være agent for Guds rike: Det å elske verden som Jesus gjorde på en enkel og naturlig måte.

Tekst: Rivoniaina Razakandriana

 

Les innlegget →

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp