Gi en gave
Meny
Foto: Åslaug Ihle Thingnæs Last ned

«Våre prioriteringer i dag kan gjelde også når vi er borte»

NMS mottar årlig testamentariske gaver fra mennesker som har et ønske om å la deler av arven gå videre til de som trenger det mest. På denne måten «lever» arven videre i utallige år og er med på å skape en bedre verden.

Snarveier

Testamentariske gaver utgjør hvert år en stor og viktig del av NMS sine inntekter. Det NMS får gjennom større og mindre testamentariske gaver i løpet av fire år, tilsvarer like mye som vi ellers bruker mange ressurser på å samle inn i løpet av ett år.

Størrelsen på de testamentariske gavene varierer selvsagt mye. Testamentet skal si noe om fordeling av arven, og det kan gjelde enten en har livsarvinger eller ikke. Hva med å gi en prosentdel (5, 10, 15 prosent osv) til det en har vært engasjert i gjennom livet? Et testament gir mulighet for å fokusere og prioritere ut fra verdier som vi ønsker fortsatt skal prege samfunnet vårt.

Testamentet trenger ikke være et omfattende dokument. Det kan likevel bety omfattende endringer for de som blir tilgodesett, både de selvskrevne arvingene og enda mer de som får verdig liv og varig håp gjennom prosjektene som får støtte.

Vi er ydmyke og svært takknemlige for alle som ved å tilgodese NMS med en gave i sitt testament, konkretiserer at til og med når man selv er fortid, bidrar man til andres framtid. Et punktum kan bety nye muligheter for andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De ønsket å skrive testament

Etter en lang tankeprosess bestemte de seg.

- Selv om det er mange etter oss, så kan vi tenke oss dette. Men vi måtte snakke med de fem ungene våre først.

Les intervju med ekteparet Lars Gunnar og Jorunn Øxnevad Lid

Hvorfor skrive testament?

Det er opp til den enkelte om man velger å skriver testament. Har man ektefelle og/eller livsarvinger, er det tydelige føringer i arveloven som sikrer en viss fordeling. Men straks det er snakk om å tilgodese andre personer eller organisasjoner med en gave, så må det skrives testament.

Du kan i utgangspunktet testamentere til hvem du vil, men ektefelle har krav på å arve minst fire ganger folketrygdens grunnbeløp (4G), og livsarvinger har krav på å arve 2/3 av formuen (pliktdelsarven). Dersom du ikke har skrevet testament og heller ikke har ektefelle, livs- eller slektsarvinger i henhold til arveloven, overtar staten hele boet.

Hvordan skrive testament?

Et testament er ikke et omfattende dokument, men det er noen punkt som er viktige for at det skal være gyldig.

  • Testament må være skriftlig.
  • Testator må selv signere testamentet og samtidig ha underskriften attestert av to vitner over 18 år. Vitnene og deres familier må ikke være tilgodesett i testamentet.

Les mer om hvordan man skriver testament her.

Klikk her for å laste ned en brosjyre med mer informasjon om testament.

Her er noen forslag til oppsett av testament, de kan lastes ned og tilpasses situasjonen:

 

Kontaktperson i NMS

Ta kontakt med Svanhild Møyholm tlf. 40 40 60 22 eller e-post: svanhildm@nms.no dersom du ønsker kontakt med tanke på ditt testament.

Dette er du med på

NMS formidler Bibelens budskap til noen som aldri har hørt det før, skaffer rent vann til landsbyer, forteller kvinner at de har rettigheter, har opplæring i demokratiske prosesser, underviser i teologi, tar i bruk miljøvennlig energi, kurser søndagsskolelærere, skaper varige arbeidsplasser … og mye mer.

Møt menneskene bak innsamlingstallene
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp