Tilbake til nms.no Kamerunblogg
Meny
Foto: Harald Solås Last ned

I over 90 år har NMS jobbet i Kamerun. Nå jobber vi gjennom den evangelisk lutherske kirken i landet EELC med blant annet evangelisering, miljø, helse og utdanning. Her kan du lese mer om hvem vi er og alt arbeidet vi støtter i Kamerun.

Nyhetsbrev fra radio Sawtu Linjila - Evangeliets røst

Radio Sawtu linjila har nyåpnet, og nyhetsbrevet ligger vedlagt.

9. Januar 2023 var radio Sawtu Linjila igjen oppe og gikk etter å ha vært stengt en periode. Etter en krevende periode i 2021 og 2022, var det nødvendig med en omfattende omlegging. Nå er imidlertid radio Sawtu Linjila – Evangeliets røst, gjenåpnet.

Radioen sender på fulani til Kamerun og nabolandene Tchad, Nigeria, og Den sentralafrikanske republikk. Radioen er et samarbeid mellom protestantiske kirker i Kamerun og nabolandene, og den samarbeider også gjennom et nettverk av kristne radioer i helse Sahel-regionen. Driften betales av medlemsavgifter fra eierne, i tillegg til støtte fra partnerne som NMS, Den evangelisk-lutherske kirken i Amerika (ELCA) og Det lutherske verdensforbund. Nåværende direktør, Ngayap Moïse, har tidligere har vært direktør i MELM i Mali, og har mastergrad fra Misjonshøyskolen (nå VID). Han ønsker å drive enda mer innsamlingsarbeid lokalt, og leverer allerede i dag tjenester som radioen tar betalt for. Det er også et ønske å lage flere radiosendinger og video-sendinger. Nå når radioen er oppe og går, er det mange muligheter til det.

Som en del av omstruktureringen har radioens eiere og partnere samarbeidet tett.

Her kan du lese et nytt informasjonsbrev på engelsk.

Vil du få med deg ferske nyheter fra Den evangelisk-lutherske kirke i Kamerun? Da kan du følge Sawtu Linjilas YouTube-kanal.

 

Les innlegget →

Åshild er ny studiekoordinator i Kamerun

I dag reiser Åshild Jensen til Ngaoundéré i Kamerun hvor hun skal jobbe som studiekoordinator for NMS.

Åshild Jensen er NMS’ nye studiekoordinator for NMS Exchange i Kamerun. I dag, fredag, setter hun seg på flyet i retning Ngaoundéré, hvor hun skal jobbe med utveksling av studenter som skal ha praksis ved sykehus og skoler i byen.

Åshild Jensen er NMS’ nye studiekoordinator i Kamerun, og skal jobbe i Ngaoundéré. Foto: Maria Indrøy Risanger

Søndag var det utsendelsesgudstjeneste i Vågsbygd kirke. NMS var representert med Espen Topland (rådgiver migrasjon) og Siri Nyen (avtroppende studiekoordinator). Men hvem er NMS’ nye studiekoordinator for NMS Exchange?

– Jeg kommer opprinnelig fra Arendal, men er oppvokst på Klepp i Rogaland, og har bodd mange år i Alta. I tillegg har jeg bodd to år i Paris, seks år i Mali, og de siste 11 i Kristiansand. Opprinnelig er jeg barnehagelærer, og har i tillegg utdanning innen religion, språk og interkulturelt arbeid. Jeg har alltid arbeidet innen det interkulturelle feltet, og har jobberfaring fra Hald internasjonale skole (ved NMS-linjen Connect), misjonsarbeid i Paris og Mali, og migrasjonsarbeid i Norge (barnehage og frivillighet).

– Hvilke forventninger har du til tiden som ligger foran deg?

– Jeg gleder meg til å bli kjent med nye kollegaer i Kamerun og Norge, få nye venner, bli med i kirken, samarbeide med institusjoner i Kamerun og Norge, og være tett på norske studenter. Det er spennende å lære nye ting, og jeg går nå inn i en periode der jeg vil lære mye nytt. Nå er jeg selvsagt litt spent, men det er en god og boblende spenning.

Jobben som studiekoordinator for NMS Exchange innebærer at Åshild skal tilrettelegge for praksis for studenter i forskjellige profesjoner fra ulike universiteter og høgskoler i Norge.

– Dette innebærer blant annet at jeg skal samarbeide med utdanningsstedene i Norge og praksisstedene i Ngaoundéré, og følge opp studentene gjennom veiledning, sier hun.

UTSENDELSESGUDSTJENESTE: Søndag var det utsendelsesgudstjeneste for Åshild Jensen i Vågsbygd kirke. Foto: Privat

– Hva er ditt forhold til Kamerun fra tidligere?

– Jeg har selv ikke vært i Kamerun tidligere. Men da jeg fram til 2012 jobbet i Mali, hadde jeg flere kollegaer fra Kamerun, sier Jensen.

Les innlegget →

Miljøprosjektet i Kamerun gjør viktige framskritt

Klimaendringene skaper store utfordringer i lokalsamfunn i Kamerun.

Sammen med NMS startet Den evangelisk-lutherske kirke i Kamerun et miljøprosjekt i 2015. Målet er å bevisstgjære folk, slik at de kan ta seg av klima- og miljøutfordringene i sine nærområder.

Under kan du se en flott video hvor prosjektleder Therese Nocke forteller om prosjektet.

 

Les innlegget →

Fra bortkommen til utsendt

– Norske misjonærer kom til mitt folk med evangeliet. Skulle ikke jeg da dele det videre? sier Thomas fra Kamerun som nå er misjonær i Mali.

Det er rikelig med både varme­grader og Sahara-støv i arbeids­hverdagen til Magadji Thomas fra Kamerun. Han har byttet ut det varme og tørre klimaet i Nord-Kamerun med et enda varmere og tørrere klima i Mali. Men dette er ikke første gang Gud leder ham til et nytt land.

– Jeg var en «bortkommen sønn». Faren min er prest, men i ungdomstida kom jeg helt bort fra Gud. Så ble jeg sendt til Madagaskar som trykkerilærling, og der møtte jeg Gud igjen, forteller Thomas.

– Jeg opplevde at Kristus grep tak i meg. Etter tre måneder overga jeg meg til ham. Det ble starten på en dyp og rik relasjon med Herren som har fortsatt å vokse helt til i dag.

Mislikte fulanifolket

Thomas’ omvendelse i 1990 ble også starten på et arbeidsliv med mange ulike lederoppgaver i kirke og misjon. Da Thomas kom tilbake til Kamerun ble han ungdomsleder i kirka, samtidig som han var ansatt og etter hvert direktør for kirkas trykkeri. I 2002 ble han direktør for kirkas radiostudio, og slik ble han engasjert i evangeliseringsarbeid blant fulaniene.

– Å gå inn i den stillingen var ikke lett for meg, innrømmer Thomas.

– For når sant skal sies, så var jeg ikke glad i fulaniene. Jeg hadde noen fulani-venner som jeg spilte fotball med, men jeg tenkte generelt at fulanier var hovmodige og at det var deres skyld at Nord-Kamerun hadde blitt påtvunget islam. Som Jona hadde jeg lyst til å rømme fra kallet. «Hvorfor sender du meg til et folk jeg ikke liker», ba jeg. Jesus svarte: «På samme måte som jeg tok på meg menneskets skikkelse for å bringe frelsen til jorden, skal du ta på deg en fulanis skikkelse for å bringe evangeliet til dem.» Da ba jeg om å få Guds kjærlighet til dette folket.

I 2009 ble kallet både utvidet og bekreftet ved at han ble valgt til generalsekretær i MICCAO, en paraplyorganisasjon som samler alle kirkene og organisasjonene som jobber blant fulanifolket i Vest-Afrika.

Misjonær i Mali

Høsten 2020 ble Thomas direktør for misjonen NMS samarbeider med i Mali. Der er det flere familier fra Kamerun i misjonærtjeneste.

– Det er en nåde at jeg kan få videreføre arbeidet som ble startet her i 1986, og som flere generasjoner med modige norske og afrikanske misjonærer har stått i før meg, sier Thomas.

Det er særlig tre ting han kjenner seg kalt til.

– Å fortsette å vanne det som ble påbegynt av pionermisjonærene for 30 år siden. Å gi nødvendig oppfølging til de som nå vokser opp som andregenerasjons kristne blant fulaniene, og å vise de forskjellige kirkene i Mali at de kristne fulaniene har en ekte tro og at de kan dele evangeliet videre til nye fulanier.

– Hva er en misjonær?

– En misjonær har forstått hvor mye Kristus elsker oss og ønsker å besvare denne kjærligheten med handling, svarer Thomas.

– I rollene jeg har hatt som generalsekretær og nå direktør, er det fort gjort å tenke på det kun som en administrativ rolle og glemme kallet. Men det er et misjonsoppdrag vi skal fullføre.

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp