Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Sommer – tid for hvile og nye planer

Estiske barn har for lengst skoleferie – selv om sommerværet lar vente på seg! I kirkene er det ikke feriestengt. Men det er lavere tempo enn ellers, og tid for å oppsummere det som var, samt se fram mot det som kommer.

Mange estiske familier forbereder seg til den store sang- og dansefestivalen den første uka i juli, som arrangeres hvert fjerde år. Der er det mange kirkekor som deltar, og flere av barna til våre menighetsmedlemmer. Dette halvåret har det vært flere store endringer i Saku menighet. Magne har sluttet som sokneprest og ble takket av den 30.mars. Ariel Süvari overtok nøklemakten, og det ser ut til å ha gått fint med overgangen! Menigheten har tatt Ariel vel imot, og han har et godt samarbeid med styret og andre i menigheten. Seinest i forrige uke ledet Ariel og noen fra styret et møte om å lage en utviklingsplan (arengukava) for menigheten – for de kommende fem årene. Det norske misjonsselskap (NMS) støtter menigheten så Ariel får lønn, men støtten blir litt mindre hvert år fram til og med 2027. Vi håper menigheten skal bli økonomisk «selvberget» på langsikt, selv om det er litt tøft (det er ingen offentlig støtte for å dekke kirkelig ansattes lønn i Estland, så det en ikke får i støtte fra NMS eller andre, må menigheten samle inn blant egne medlemmer og på gudstjenestene).

Les innlegget →

Heis installert i Saku kirke

Endelig er ny heis installert i Saku kirke!

For at alle mennesker skal ha tilgang til kjeller og galleri, installeres nå heis i Saku kirke. Dette er også nødvendig for å få godkjent disse etasjene til bruk fra kommunen. Universell utforming er et krav som gjelder nye bygninger i hele Europa.

Det er et stort økonomisk løft for menigheten å installere heis, derfor har de ikke kunnet gjøre det før nå. Endelig har de fått inn nok midler til å gjennomføre dette store arbeidet. NMS har bidratt med midler, og menigheten har selv samlet inn en del. Som dere kan se av bildene er heisen installert, men trapperommet er ikke ferdig oppgradert ennå. Her tar vi en ting om gangen, slik at vi har kontroll på utgiftene.

Installasjonen startet i desember 2024, i mai 2025 var de ferdig installert, og de tekniske og sikkerhetsmessige testene var utført. I skrivende stund (26.5.2025) er fortsatt ikke heisen klar for bruk, da noen få endelige detaljer gjenstår. Dette skal skje i løpet av et par uker.

Heis i Saku kirke under installasjon

Trapperommet er ikke ferdig

Les innlegget →

Oppstandelse, kjøtt-taking- og egg

Når dette leses, har mange nordmenn allerede påskeferie. Den estiske påsken har tre navn: Oppstandelseshøytid, kjøtt-takingshøytid og eggehøytid. Kristne bruker mest den første benevnelsen, selv om alle tre navnene kan knyttes til påskebudskapet. Først og fremst feires jo Jesu seier over døden. Men dessuten er det slutt på fastetiden, og dette feires med det nye livets symbol – egg.

Mens nordmenn blåser ut innholdet av egget, for så å male på det, pyntes estiske påskeegg på en annen måte. Man binder løkskall rundt egget og koker det. Resultatet blir unike mønstre. Det er også de som farger eggene. Påskeegg kan man spise selv, eller man kan gi de bort. Før egget skal spises, er det vanlig å «knekke» det: To personer dunker «enden» av egget sitt mot den andres egg. Den som får egget sitt først knust, har tapt (og siden egget er hardkokt, blir det ikke nevneverdig søl…).

I både Mustamäe og Saku menigheter feires «den store uka» («den stille uka» på norsk) med gudstjenester både palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskedag. På skjærtorsdag er det dessuten fellesskapskveld i etterkant av nattverdsgudstjenesten. Påskeaften arrangerer Saku menighet for tredje år på rad «Oppstandelseshøytidsfamiliedag» – altså en familiedag med fokus på påskeevangeliet. Her blir det både skuespill, eggepynting, forskjellige verksteder – og så brød og egg å spise til slutt. Ave er hovedansvarlig, skuespillerne og verkstedslederne er frivillige, mens jeg er med på gitar.

Les innlegget →

Bogafjell til Estland: – Vi har fått mer enn vi gav!

Bogafjell menighet i Sandnes ønsket å gjøre noe mer ut av sitt misjonsengasjement, og vi ble enige om å samarbeide om noe menigheten har erfaring med og kan bringe med seg til Estland. Så går misjon begger veier, og Bogafjell tar mye med seg hjem. Her er hva Torstein skrev etter en helg med Mission112 i Estland:

Vi har endelig vært i Estland. Les mer om vårt nybrottsarbeid sammen med NMS Agenda1 her.

7. – 9. mars reiste en delegasjon fra Bogafjell menighet til Estland for å delta på Misjon112, en samling for lutherske menigheter i Estland. I bagasjen lå undervisningsmodulen Agenda1, og som blant 60 deltakere var begge støttemenighetene til Bogafjell representert, både Mustamäe og Saku.

Turen ble en sterk opplevelse av fellesskap, inspirasjon og misjon i praksis. Med på reisen var sokneprest Torstein Eidem Nordal, soknerådsleder Lars Terje Vaaland, Brit Niemi og Torhild Nødland, samt misjonsrådgiver i NMS Sven Ebbell Skjold og leder i Agenda1 Steve Bruns.

– Det har vært en veldig inspirerende tur. Bogafjell er med på å gjøre noe nytt. Vi har snakket om at misjon skal gå begge veier, og det bidrar både Agenda1 og Bogafjell menighet til, sier Sven Ebbell Skjold.

Gjennom Agenda1 får menigheter fra ulike land og kulturer komme sammen for å lære, vokse og inspirere hverandre. Bogafjell har bidratt med tilrettelegging, undervisning, mentoring, lovsang og forbønn.

Torhild Nødland beskriver det som en sterk opplevelse:

– En helt fantastisk opplevelse å være med så mange ukjente, og likevel oppleve å ha så mange søsken. Å møte velsignelse og få være til velsignelse.

Leder i Agenda1, Steve Bruns, løfter frem hvordan slike møter bygger fellesskap:

– Det som er spesielt, er å koble fire kulturer (NMS, Agenda1, Bogafjell og Estland), og alle har noe å bidra med. Helheten er så mye mer enn summen av delene.

For sokneprest Torstein Eidem Nordal har turen bekreftet betydningen av menighetens misjonale arbeid:

– Jeg har fått bekreftet det jeg trodde, at denne turen var forløsende for vårt misjonale fokus og internasjonale arbeid. Vi har definitivt fått mer enn vi gav!

Soknerådsleder Lars Terje Vaaland trekker særlig frem møtene med de unge: – Dette har vært veldig inspirerende. Jeg vil særlig trekke fram alle samtalene med estisk ungdom, de er så modige: Husk at mange står alene som kristne der de er! Jeg vil også si at Agenda1 er måten vi som menighet skal gjøre misjon på, gjennom å utvikle lokalmenighetene til disippelgjøring og utrustende ledelse.

Også Brit Niemi, tidligere misjonær i Bangladesh og mentor i Lausanne-bevegelsen, sitter igjen med en dyp takknemlighet:

– Å undervise med tolk og be for andre på engelsk gjør oss sårbare. Vi har opplevd at Gud har lagt til rette og brukt oss. Det har vært utrolig fint og til stor velsignelse for meg og fellesskapet.


Brit Niemi fra Bogafjell underviser og Annely Neame tolker

Avslutningsvis deltok delegasjonen på søndagsgudstjenester klokken 11 i Saku og klokken 15 i Mustamäe. Her overrakte Torstein gave fra menigheten. Magne Mølster, NMS-misjonær og fungerende menighetsprest i Mustamäe, takker for besøket:

– Det er så flott at våre støttepartnere hjemme i Norge ikke bare vil bidra med penger, men møte oss og være med å utvikle menighetene våre. Tusen takk!

Turen til Estland viser hvordan misjon handler om relasjoner og gjensidig læring. Fellesskapet mellom menighetene i Norge og Estland gir frukter langt utover selve samlingen – og Bogafjell menighet reiser hjem med et fornyet engasjement for misjon både lokalt og globalt.

De neste turene til Estland med Agenda1 skjer 7. – 9. november 2025, og 6. – 8. mars og 6. – 8. november 2026. Samlingene planlegges og gjennomføres sammen med estiske og finske medarbeidere, ledet av Annely Neame, menighetsutvikler i EELK (den estisk-lutherske kirken) og Benjamin Sandell, prest i IFES (aka: Laget)


Øvelser under Mission112

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp