Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Inn til Kristus, ut til verden!

„Inn til Kristus, ut til verden“ – slik lød årstemaet i NMS for noen år siden. Og det passer vel bra som overskrift i en tekst om Georg Afanasiadi.

Om Georg Afanasiadi er det forresten også laget et intervju som er tilgjengelig på NMS’ Youtube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=GLlbm_-AFfA&t=2s

Georg ble døpt som barn i Russland, men vokste opp i Estland. Han tilhører den store russisktalende minoriteten, men snakker svært bra estisk – og engelsk. I fjor høst tok han kontakt med undertegnede som prest i Saku menighet for en prat. Det endte med at jeg inviterte ham til konfirmasjonskurset vårt. Kurset varte fra september til desember, og talte 14 deltakere fra 14 til 54 år. Som noen av leserne kanskje vet, forsvant tradisjonen med ungdomskonfirmasjon i Estland under kommunisttiden. Da var all trosopplæring til barn og unge (under 18 år) forbudt. Også etter re-etableringen av et fritt Estland i 1991 har det vært sånn at de fleste konfirmanter er voksne.

Georg var døpt i Russlands ortodokse kirke som barn. Den 18. desember 2022 ble han tatt opp som medlem i Saku menighet, som jo er en luthersk menighet. Allerede i konfirmasjonstiden ble det klart at Georg var en konfirmant med over gjennomsnitts interesse for teologi. Han bestemte seg tidlig for å søke opptak på det trosvitenskapelige fakultetet i Tallinn, og sikter seg nå inn mot bachelorgrad og diakonvigsling. Nå i september startet han med studiene, som han tar ved siden av jobben på gravlunden i Tallinn.

Les innlegget →

Den kristne ungdomsfestivalen JäPe i Estland

«Hea sõbra jaoks på valla mu uksed ja mu hing, mu silmad» (en strofe fra en estisk sang). Kanskje en ukjent sang for mange unge mennesker, men emnet er fortsatt viktig – vennskap.

Ungdomsfestival

Og under dette temaet samlet ungdommene seg i Pilistvere i Estland i juli 2023, på den kristne ungdomsfestivalen JäPe. Tema for festivalen var «Jeg er din venn».

Bibeltimer

Temaet vennskap ble belyst på ulike måter gjennom hele leiren. Under bibeltimene av Kadre Arikainen, gikk vi inn på følgende:

  • Hva er vennskap fra et bibelsk syn
  • Hva er vennskap mellom menneske og Gud
  • Hva er vennskap mellom mennesker og med Jesus.

Alle bibeltimene ble belyst med bibelske historier som for eksempel historien om Moses og Gud, Daniel og Jonathan, Job og vennene hans.

Smågrupper

Ungdommene kunne også diskutere disse temaene med hverandre. Vi hadde møter i smågrupper to ganger om dagen.

Personlige vitnesbyrd

Dernest fikk vi personlige vitnesbyrd fra forskjellige personer. Disse bidro ytterligere til å belyse temaet. Prestene Tiina Klement og Katrin Helena Melder delte sine vitnesbyrd om vennskap.

Aktiviteter

Men vi kan ikke bare sitte og lytte og diskutere, vi trenger også å bevege oss, og det var det mange forskjellige muligheter til deg gjennom hele leiren. Det var en aktivitet som heter «hemmelig oppdrag». Ungdommene måtte finne kort, vinne et spill mot spillmesteren, og når man vinner, samle hjerter, men ikke la andre vite hvor mange hjerter man har. Denne aktiviteten gikk igjennom hele leiren.

JäPe Olympics var en annen aktivitet hvor de unge kunne teste sine fysiske evner. Det var alt fra dykking, til fekting og skarpskyting … alt selvfølgelig på tørt land og uten farlige gjenstander.

Deltakerne kunne også lære nye ferdigheter i workshops:

  • Hvordan overleve i naturen eller i en by når noe skjer.
  • Hvordan redde noen i vannet,
  • Hvordan man slukker en liten brann
  • Hvordan man kommuniserer med folk som ikke kan høre

Seminar

Etter alle aktivitetene ble vi slitne og måtte sette oss ned og lytte igjen. Fredagen var det seminar om ekteskap og parforhold. Prestene Kristjan Luhamets, Andrus Mõttus og Robert Bunder delte sine erfaringer, tanker og bibelsyn. Det var også dialog med ungdommene og de kunne si sine meninger og stille spørsmål.

Bønn og lovsang

Er det mulig å ha en kristen leir uten bønn og tilbedelse? Selvfølgelig ikke! Gjennom hele leiren var det mulig å be sammen og tilbe Gud. Under morgen- og kveldsprogrammer holdt vi lovsang sammen, og hver kveld var det bønn i kirken. Torsdag hadde vi en enkel bønnesamling med sanger fra Pekka Simojoki og vi satt alle på bakken foran alteret.

Fredag hadde vi gudstjeneste og bønn der Viivika Teller og Joel Reinaru ledet oss. Det var vitnesbyrd og mulighet til å gå og be sammen med noen. Mange av deltakerne benyttet seg av det, og bønnestunden fortsatte lenge etter den offisielle avslutningen. Folk ble helbredet og ga livet sitt til Jesus. Det var en veldig sterk opplevelse. Lørdag hadde vi en bønnestund med Taize-sanger. Det kjentes som om denne stunden var fylt av Den Hellige Ånd. En jente sa at beinet hennes ble helbredet under den bønnen.

Og mer til …

I festivalprogrammet har vi alltid et veldedighetsmarked kalt Vembu-Tembu turg (marked for triks og spøk) hvor deltakerne kan selge hva som helst til hverandre. Det kan være raske portretter, fletter, ansiktsmaling, armbånd, massasje, tomme løfter eller vafler. I år samlet vi inn penger til et hjelpefond for kreft «Kingitud elu» (gaveliv).

Avslutningsvis kan vi si at leiren ble spesielt velsignet og bedt for dette året. Selv været var velsignet – det regnet ikke! Det var en god og vennskapelig stemning gjennom hele leiren, og det kunne ungdommene merke. Vi håper at kunnskapen om at Jesus er deres venn og medvandrer følger ungdommene inn i deres nye skoleår. Og at vi kan møtes i vennskapelighet også neste år.

Les innlegget →

Sommerhilsen fra Estland

Sommeren er tid for påfyll og hvile, inspirasjon og planlegging – og Saku barneleir!

På sommeren er menighetens liv her i Estland litt roligere for presten enn i høysesongen. Vi har gudstjenester hver søndag også på sommeren, med overraskende mange deltakere i år til årstiden å være (ofte 30-40 hvis vi tar med barna). Vi hadde et såkalt evangelisk møte med mange til forbønn før St. Hans. Så var det en fantastisk konsert i starten av august. En kirkelig begravelse var det (i Estland er de fleste begravelser sekulære). Dessuten har det titta mange nysgjerrige innom på hverdager i sommer, og det har vært en god del barnedåp (de fleste av dem som egne kirkelige handlinger, slik tradisjonen er i Estland).

Les innlegget →

Takkebrev fra Estland

Våren 2022 hadde NMS en aksjon for flyktninger fra Ukraina til Estland. Her følger takkebrevet:

«Kjære venner i Det Norske Misjonsselskap.»

Slik starter Kadri Põder et brev til NMS som beskriver støtten til deres arbeid for Ukrainas flyktninger. Kadri er Internasjonal kontaktperson for Den evangelisk-lutherske kirke i Estland (EELC). Videre skriver hun:

«24. februar 2022 invaderte troppene fra Russland Ukraina og startet en fryktelig krig der. Krigen som har vart i over et år nå og som vi fortsatt ikke ser noen ende på, har ført til en humanitær katastrofe. Som dere sikkert vet, har omtrent en tredjedel av hele befolkningen i Ukraina flyktet fra krigen – cirka 8 millioner mennesker har forlatt Ukraina, cirka 6 millioner mennesker er internt fordrevet.

I Den evangelisk-lutherske kirke i Estland (EELC) ble vi dypt berørt av den svært raske reaksjonen til Det Norske Misjonsselskap (NMS) i krisesituasjonen. Allerede dagen etter krigens start kontaktet dere oss, og allerede i første halvdel av mars lanserte NMS en giverkampanje for å hjelpe de ukrainske ofrene for krig. Før dere lanserte kampanjen, håpet dere på å samle inn rundt 10 000 Euro, men 8. juni 2022 overførte dere 15 545,28 Euro til EELC.

Vi er veldig takknemlige for deres sjenerøse støtte!

Da NMS-kampanjen ble lansert i mars 2022 hadde omtrent 12 000 ukrainske flyktninger kommet til Estland. Per i dag har 130 150 kommet. 70 927 av dem oppholder seg i Estland, resten har flyttet til andre land (Tallene er fra mai 2023, NMS’ anmerkning).

EELC har vært aktivt involvert i å hjelpe og støtte ofrene for krig fra Ukraina og med støttet inn til Ukraina. Rett etter begynnelsen av krigen etablerte EELC-ledelsen et spesialfond for å støtte Ukraina. I 2022 ble det donert til sammen 83 027 euro til dette fondet fra våre internasjonale partnere og private givere.

Støtten har blitt brukt slik:

  1. Støtte til mennesker i krigssonen i Ukraina.
  2. Støtte til Ukrainske flyktninger i Estland. Pengene har blitt brukt til å skaffe boliger, samt humanitær hjelp til flyktningene.
  3. Støtte til internasjonale organisasjoner i Estland som gir humanitær hjelp til flyktninger fra Ukraina i Estland

Kjære venner i NMS, vi er dypt takknemlige for deres gode og rause støtte som har gjort oss i stand til å hjelpe de som lider mest på grunn av krigen i Ukraina. Takk skal dere ha!

Må Gud velsigne dere og arbeidet dere gjør!»

Kadri Eliisabeth Põder

(Brevet er litt forkortet av Sven Skjold)

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp