Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Julemusikalen i Mustamäe ble en suksess

I Estland er det fortsatt i bruk koronapass, men enkelte ting - som gudstjenester - er unntatt fra dette. Betingelsen er at rommene ikke fylles mer enn 50 prosent.

Ved konserter, forestillinger osv. i kirkene kreves derimot koronapass. Men hva da hvis forestillingen er å regne som gudstjenestens preike? Da trenger ikke menigheten å stenge døren for noen.  Det var en slik forestilling som fylte opp Mustamäe halvferdige kirke to dager på rad siste helg før jul. Etter syndsbekjennelse, kyrie og lovsang, startet «preika». Til sammen var nær 350 mennesker innom og fikk med seg en kjempeflott musikal, skrevet av menighetsrådsleder Jaana Maria Unga og menighetskoret (Misjonskorets) egen dirigent, Maarja Vardja. De fleste sangere og skuespillere var menighetens egne folk. Etter musikalens (eller preikas) slutt var det nattverd. På søndagen forrettet erkebiskop Urmas Viilma denne.
– Det ligger veldig mye arbeid bak, og vi er svært fornøyde, forteller menighetsprest Tiina Klement, som ledet denne spesielle gudstjenesten.

Les innlegget →

Trodde Pontius Pilatus var en sykdom

Gerli Guutmann (35) fikk menighetsmedlem Kaili Tšernov (32) som nabo, og begynte å spørre henne ut om kristen tro. I våres ble Gerli fast kirkegjenger, og i høst begynte hun på menighetens konfirmasjonsskole.

-Jeg har egentlig trodd på Gud hele livet, Som barn ba jeg for dyrene våre, og begravde alle slags døde dyr. Til kirka kom jeg meg ikke, for familien min var ikke religiøs, forteller Gerli.
Heller ikke som voksen hadde Gerli vært på gudstjeneste. En av grunnene var at hun var usikker på om hun måtte være døpt for å komme dit. Og døpt var hun jo ikke.
Ting forandret seg da Kaili flyttet inn i nabohuset. Kaili har dirigert Saku Gospel i flere år, og har nok vært mer vant til å synge om Gud enn å fortelle om ham med egne ord. Etter et års tid som naboer ble Kaili og Gerli bedre kjent, og venner – også på facebook. Gerli fant ut at Kaili var kristen og tilhørte Saku menighet. De begynte å gå turer sammen, og allerede på den andre turen klarte ikke Gerli å dy seg lenger: Hun måtte spørre om kirka, om hva man tror der, og om hva som gjøres der.
– Jeg holdt på å synke i jorda da hun spurte, for jeg var redd jeg ikke skulle klare å svare, ler Kaili.
Gerli tror at Gud sendte henne Kaili som nabo. Og hun fikk svar på mange spørsmål. Blant annet fikk hun oppklart at Pontius Pilatus ikke var en sykdom Jesus led av, men derimot en landshøvding i Judea (på estisk kan trosbekjennelsens ord „led under Pontius Pilatus“ også tolkes slik: „pint under Pontius Pilatus“!).
Om livet i Saku St. Thomas menighet går etter planen, blir Gerli døpt og konfirmert siste søndag i januar. Gerli har dessuten tre barn, og vil gjerne at de skal bli døpt. Men som hun sier: – Det er vanskelig å finne gode, døpte og konfirmerte fadderkandidater her i Estland!

Les innlegget →

En spent tid

Som noen kanskje har fått med seg, har Baltikum, og deriblant Estland, for tiden mørkerødt koronanivå. Idag er gjennomsnittlig smitte per 100 000 innbyggere de siste 14 dager så høyt som 1125. Dette til tross for at uvaksinerte (og de som hadde korona for mer enn et halvt år siden) er utelukket fra store deler av samfunnslivet, og flere steder mister de jobbene sine.. Nå innfører regjeringen ytterligere tiltak mot denne gruppen for nærmest å tvinge flere til vaksinasjon (per i dag er drøyt 58 prosent av den estiske befolkningen vaksinert, barn medberegnet i dette tallet). Både vaksinerte og uvaksinerte blir syke, men alvorlig sykdom og død rammer spesielt uvaksinerte i risikogruppene. Det er for øyeblikket et sterkt press på sykehusene.

Les innlegget →

Fullbookede barneleirer

Verden er kanskje sykemeldt, men Gleden er nær for den som søker den. Her kommer noen små glimt fra liv og tjeneste i Estland. Vi starter med barneleirene.

Både Mustamäe og Saku menigheter har til tross for koronasituasjonen hatt tilnærmet normal virksomhet siden juni. Blant annet har menighetene arrangert leirer for barn og ungdom. Barneleirene var fullbooket i år! På programmene stod for eksempel dukketeater («Den bortkomne sønnen»), bibelfortellilnger, leker, grillkveld, fotball, håndarbeid, kakebaking, «overraskelsesgjest» (politiet), deilig mat, bowlingkveld (Mustamäe menighets byleir) og barnegudstjeneste. Deltakerne var som vanlig både fra kristne og ikke-religiøse hjem, og tilbakemeldingene er gode.
Av andre større arrangementer i august, kan nevnes en kirkelig markering av 30-årsdagen for Estlands andre frigjøring (20. august 1991) i Saku. Dessuten står kirkelig kafédag og velsignelse av skolebarn rett før skolestart 1. september «på trappene».

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp