Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Saku menighet 10 år!

På kyndelsmessedagen 2. februar fylte Saku menighet ti år!

Da Ave og jeg kom til Estland høsten 2011, var det en hovedoppgave for oss å være med å stifte og bygge opp en menighet i Saku, et tettsted utenfor Tallinn. Den gang bodde det rundt 9000 innbyggere her – i dag er det 11 500, og det tallet øker stadig.

I 2011 hadde det allerede i flere år vært menighetsaktivitet Saku bedehus i regi av en luthersk menighet to mil lenger sør. Siden Saku var og er et voksende sted, og med en del yngre som var klare for å ta ansvar, var det et ønske om å bli en selvstendig menighet. Det krevde imidlertid ekstra starthjelp, og NMS var villig til å bli med.

Vi startet med tolv døpte og konfirmerte medlemmer i februar 2013. Ved slutten av samme år hadde noen til fylt ut blanketten og blitt medlemmer, vi var 21 totalt. Siden har menigheten vokst litt hvert år. Noen ganger mer, andre ganger mindre. Høsten 2022 fikk vi spesielt mange nye medlemmer, og vi kunne også notere oss et rekordstort konfirmantkull – 14. Innen årsskiftet hadde medlemstallet vokst til 206.

Man kan ikke bare se på tall og kvantitet, for kvalitet er like viktig. Men når vi ser tilbake på 2022, er det uansett mange velsignelser å takke for.

Da Saku menighet ble fem år i 2018, feiret vi det med en (halv) bursdagsuke. Vi kunne selvfølgelig ikke være dårligere nå da vi ble ti. På selve bursdagen, torsdag den 2. februar, hadde vi menighetsfest med store og små. Vi startet med sang, og dukka Thomas dukka opp med sine gode spørsmål og kommentarer. Han pleier ellers bare å visitere sin menighet på familiegudstjenester, men det passet bra at han kom denne dagen.

Les innlegget →

Vi skriver historie!

Julevandring etter norsk modell – kan det fungere i Estland?

I Norge er det mange steder godt samarbeid mellom kirke, skole og barnehage, i hvert fall i forbindelse med advent og jul. I Estland er det svært varierende om det er noe slikt. Ofte dropper skolen samarbeid, med den begrunnelse at skole og barnehage er livssynsnøytrale. Før kommunisttiden var en tur til kirka før jul en helt selvfølgelig del av skolens opplegg. Det var dessuten vanlig de første årene etter Sovjetunionens fall.

I menigheten i Saku hadde vi lenge snakket om å få til noe her. I forfjor rakk vi så vidt å få kirka ferdig nok til innvielse før jul, så da var det ikke aktuelt. I fjor var det så mange koronarestriksjoner. Men i år sendte endelig Ave (som hovedansvarlig) ut menighetens invitasjon til barnehagene i Saku. Vi planla for to dager med opptil tre julevandringer. Men det tok ikke mange timene før lista var full, og vi måtte utvide til fem forestillinger begge dager. Stort sett var det to barnehagegrupper på hver forestilling.

Til sammen deltok 269 barn og barnehagelærere på julevandring i Saku kirke. De fikk sitte ved bålet sammen med gjeterne; lete etter en forsvunnet sau, følge med Josef og Maria på deres vei, fram til de endelig fant husrom. Dessuten fikk de synge med engelen, samt «Glade jul» og en adventslys-sang.

Les innlegget →

Hjelp til flyktninger fra Ukraina

Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.

24. februar i år gikk Russland til storskala angrep på sitt naboland og broderfolk i Ukraina. Landet har opplevd intens bombing og utryggheten har gjort at svært mange personer flykter. Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.

Estland forutså raskt at de ville få mange flyktninger. De regnet med å ta imot rundt 10 000 flyktninger, men så mange som 100 000 har kommet til Estland, og rundt 50 000 av disse har forblitt i Estland, opplyser vår kontakt, Kadri Põder.

Under kan du se fire videoer fra hvordan du var med og hjalp ukrainske flyktninger i Estland våren 2022.

Da krigen var et faktum, bestemte NMS seg raskt for å opprette en Spleis-innsamling og støtte kirken i Estland i arbeidet med å ta imot flyktninger. Mange NMS-ere bidro og NMS sendte uavkortet hver krone som ble samlet inn, omkring 160 000 kroner.

I samtale med Kadri får vi vite hvordan kirken jobber med flyktninger og hvordan de støtter sin søsterkirke, den lutherske kirken i Ukraina.

Noen penger blir sendt direkte til den lutherske kirken i Ukraina, slik at de kan hjelpe mennesker med de aller nødvendigste ting.

Det har blitt gitt støtte til det ukrainske kultursenteret i Tallinn. Disse har også direkte kontakt med ofrene for krigen i Ukraina, og sender hjelp i form av de aller nødvendigste tingene de har behov for.

Dernest har kirken vært i kontakt med sosialdepartementet, som jobber med den psykiske helsen og omsorgen for flyktningene.

Så har mange menigheter engasjert seg. Noen menigheter har renovert enkelte rom de har hatt tilgjengelig og låner de ut som boliger for flyktningene. Kadri nevner menighetene i Risti, Keila og Rannamõisa, som alle har 1-2 flyktningfamilier boende. Også det teologiske fakultetet har tatt imot en familie som holder til i gjesteleiligheten i toppetasjen i det teologiske instituttet i Tallinn. Disse trenger det meste til livets opphold, men noen flyktninger har også fått jobb. En menighet samlet inn penger til en bil for en av flyktningene som har fått jobb, slik at han kommer seg til og fra jobb.

Enkelte menigheter samler inn og kjøper biler som blir brukt til å frakte tørrmat, medisiner og andre helt nødvendige artikler for krigsofrene. Disse bilene blir så kjørt inn i Ukraina med hjelpen.

I tillegg har man i kirken startet med å lage et hefte eller en bok om arbeidet de er med på for flyktningene. Denne skrives på både engelsk og estisk, og NMS skal få en kopi av den når den forhåpentligvis er ferdig rundt juletider.

Vi har fått bilder fra en annen av våre kontakter, Kadri Keskula. Bildene er fra menighetene i Rannamõisa og Harkujärve. Vi ser også bilder av familien som bor i det teologiske instituttet, og rektor der, Ove Sander.

Personene på bildene har gitt tillatelse til at vi bruker det i vår informasjon. Du kan bla i bildekarusellen under for å se flere bilder.

Les innlegget →

Snart kan vi ringe julen inn…

Høsten har kommet og det er mye å glede seg over i Saku menighet.

På St Mikaels dag den 29.september ble kirkeklokkene i Saku kirke vigslet. Det var en fin og festlig dag med noen gjester fra innland og utland, menighetsmedlemmer, venner og støttespillere. Erkebiskopen talte og velsignet klokkene. Vi mangler fortsatt litt finanser til det elektroniske ringesystemet, men vi håper at vi kan ringe julen inn i Saku for første gang i historien!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp