Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Gledelige nyheter fra Mustamäe

Vi hadde nylig en online-samtale med Tiina Klement, prest i Mustamäe kirke i Estland, en av NMS sine samarbeidsmenigheter.

Hun kunne gi oss den gledelige nyheten at kirkebygget i Mustamäe snart vil være klar til å bli godkjent for bruk. De har satt datoen 2. juni for innvielsesgudstjeneste.

NMS har støttet prosjektet med å starte ny menighet i Mustamäe siden starten i 2008, og vi har også hatt en aksjon for å samle inn til kirkebygget. Derfor har vi stort eierskap til dette, og kjenner på en stor glede for at bygget endelig kan tas i bruk på ordentlig.

I dag har menigheten gudstjenester i et lite siderom, som har stått ferdig en god stund, men de gleder seg til å kunne ta kirkerommet i bruk. I tillegg vil fire leiligheter bli klare og godkjent til bruk. Også rommene som er planlagt til bruk for ungdommene oppe i andre etasje vil bli klare til bruk.

Mustamäe kommune har bevilget mange millioner kroner for at dette skal kunne bli tatt i bruk, og det er svært uvanlig i Estisk sammenheng at myndighetene støtter kirkebygging.

Flere rom og funksjoner, som for eksempel kjøkken, vil fortsatt ikke være ferdig, men det vil menigheten jobbe videre med steg for steg. Det viktigste nå er at de største og viktigste delene av kirkebygget vil bli godkjent og klar til bruk.

Mustamäe menighet er en aktiv forsamling, mange medlemmer og mange som er aktive i kirken uten ennå å ha blitt medlemmer. Vær fortsatt med på å be for Tiina, for menighetsrådet og menigheten. Be om at bygget kan bli til velsignelse for mange mennesker og for menigheten.

Les innlegget →

Kunsten å være kirke i Europa

Gled deg til nettverkskonferansen "Kunsten å være kirke i Europa", en enestående begivenhet som finner sted i Tallinn fra 11. til 14. april 2024! Denne samlingen lover å bli en minneverdig opplevelse, rik på sesjoner dedikert til kirkens arbeid i Estland. Forbered deg på inspirerende sightseeing, dype diskusjoner om misjon, og innsiktsfulle økter om etablering av nye menigheter.

Temaet for konferansen er «Kunsten å være kirke i Europa», et fascinerende og viktig tema i dagens samfunn. Vi anerkjenner at det er mye verdifull innsikt å hente fra våre europeiske partnerkirker. Målet med dette møtet er å fylle oss med inspirasjon; inspirasjon til å be og arbeide ivrig for Guds rike, enten det er gjennom partnerkirker i Europa eller i vår egen lokale menighet. I denne omgang er det spesielt Den evangelisk-lutherske kirke i Estland vi vil hente lærdom fra.

På konferansen får vi æren av å møte aktører som NMS-misjonærene Ave og Magne Mølster, Erkebiskop Urmas Viilma, og menighetsplanter Tiina Klement. Dette er en fantastisk mulighet til å få førstehåndsinnsikt fra mennesker som er dypt involvert i kirkens arbeid og vekst.

Dette møtet representerer ikke bare en sjelden mulighet til å dykke ned i de komplekse utfordringene og spennende mulighetene som kirken i Europa står overfor. Det er også en tid for å bygge fellesskap, engasjere seg i gjensidig læring og tilby hverandre oppmuntring. Vi håper du griper denne sjansen og tar med deg flere fra din menighet for å dele disse meningsfylte dagene med oss.

Arrangementet finner sted i den sjarmerende og historisk rike byen Tallinn. Vær oppmerksom på at konferansen vil foregå på engelsk og er åpen for deltakere over 18 år. Dette er en unik mulighet til å utvide horisontene dine, styrke din tro, og knytte varige bånd med likesinnede fra hele Europa. Vi ser frem til å ønske deg velkommen til disse inspirerende dagene!

Meld deg på her:

Les innlegget →

Snart er det jul!

Eller som de ville sagt det her: «Varsti on jõulud käes!» Det betyr direkte oversatt: «Snart er julene i hånda!». Først i dette blogginnlegget om julefeiringen i Estland – deretter bittelitt nytt fra menighets- og kirkebyggingen i Mustamäe og Saku.

Denne uka møttes de frivillige i menigheten i Saku til et møte for å diskutere menighetens arbeid. Slike møter har vi fem ganger i året. Denne gangen var den forestående julen selvsagt ett av temaene. For eksempel: Hvor vi skal få juletre fra i år? Vi måtte erkjenne at juletrær så å si ikke vokser på trær, og siden ingen har tilbudt juletre heller i år, får vi begynne å spørre.

Juletreet får sin framtredende plass i kirka fra 1. advent til helligetrekongersdag. Slik er tradisjonen her. Det blir fint. Men så spørs det om det blir noen stjerne i toppen av treet i år. Det har vært litt ymse. Det vanligste er faktisk IKKE å ha stjerne i toppen av treet. Sannsynligvis på grunn av den femtakkete stjerna var et symbol på kommunismen.

Apropos kommunisttiden: Helt fra slutten av 1940-tallet og fram til glasnost og perestrojka i 1987, var det forbudt å bruke ordet jul. Julen var rett og slett offisielt avskaffet. Dette for å „imøtekomme arbeidsfolkets ønske“, som det offisielt ble sagt da nyordningen kom i stand. Juledagene ble arbeidsdager – og i stedet ble det lagt inn noen røde dager i forbindelse med nyttårsaften. Til og med julenissen (jõuluvana) ble forbudt, og erstattet av nyttårsnissen (näärivana). Så hører det med til historien at veldig mange var ulydige mot juleforbudet. Kanskje var det en onkel som hadde bursdag „omtrent på denne tida“, og så passet det godt å komme sammen med familien en av juledagene. Mange våget seg til og med i kirka julaften. For selv om det ellers ble overvåket hvem som gikk til Guds hus, var det på større steder så mange mennesker julaften at mange tok sjansen på å gå likevel.

Les innlegget →

Inn til Kristus, ut til verden!

„Inn til Kristus, ut til verden“ – slik lød årstemaet i NMS for noen år siden. Og det passer vel bra som overskrift i en tekst om Georg Afanasiadi.

Om Georg Afanasiadi er det forresten også laget et intervju som er tilgjengelig på NMS’ Youtube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=GLlbm_-AFfA&t=2s

Georg ble døpt som barn i Russland, men vokste opp i Estland. Han tilhører den store russisktalende minoriteten, men snakker svært bra estisk – og engelsk. I fjor høst tok han kontakt med undertegnede som prest i Saku menighet for en prat. Det endte med at jeg inviterte ham til konfirmasjonskurset vårt. Kurset varte fra september til desember, og talte 14 deltakere fra 14 til 54 år. Som noen av leserne kanskje vet, forsvant tradisjonen med ungdomskonfirmasjon i Estland under kommunisttiden. Da var all trosopplæring til barn og unge (under 18 år) forbudt. Også etter re-etableringen av et fritt Estland i 1991 har det vært sånn at de fleste konfirmanter er voksne.

Georg var døpt i Russlands ortodokse kirke som barn. Den 18. desember 2022 ble han tatt opp som medlem i Saku menighet, som jo er en luthersk menighet. Allerede i konfirmasjonstiden ble det klart at Georg var en konfirmant med over gjennomsnitts interesse for teologi. Han bestemte seg tidlig for å søke opptak på det trosvitenskapelige fakultetet i Tallinn, og sikter seg nå inn mot bachelorgrad og diakonvigsling. Nå i september startet han med studiene, som han tar ved siden av jobben på gravlunden i Tallinn.

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp