Gi en gave
Meny
Foto: Privat / TESTAMENT: – De kan være lurt å ha et aktivt forhold til hvordan man ønsker å fordele midlene sine, mener Berit Barre. Last ned

Testamenterer til NMS

Berit Barre (70) fra Drammen har valgt å opprette testament, der NMS står oppført som én av arvemottakerne.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Den pensjonerte presten er enebarn og har ingen livsarvinger, noe som gjør at hun står fritt til å testamentere hele sin formue til den hun vil, enten det er gjelder personer eller organisasjoner. Hun er imidlertid opptatt å understreke at alle, også de som har barn og barnebarn, kan testamentere deler av formuen sin til NMS eller andre arvemottakere utenfor familien.

Hvorfor?

– Det kan være lurt å ha et aktivt forhold til hvordan man ønsker å fordele midlene sine, påpeker hun.

Dersom man ikke skriver testament, er det arveloven som bestemmer hvordan arven skal fordeles. Ønskes en annen fordeling enn den som følger av loven, er løsningen testament. For den som har ektefelle eller livsarvinger, det vil si direkte etterkommere som barn og barnebarn, setter loven også krav til fordeling.

LES MER HER.

Nært forhold

– Jeg skrev først et utkast, ved hjelp av advokat, slik at jeg var sikker på at det ble formelt riktig. Men jeg har forandret på det et par ganger etterpå, og da har jeg gjort det uten assistanse. For å være på den sikre siden ba jeg også NMS om å se på det, noe jeg vil oppfordre også andre til å gjøre, sier Barre, som alltid har hatt et nært forhold til NMS.

For henne, som har jobbet som prest i Den norske kirke siden 1997, og før det igjen, som kateket, har NMS stått i en særstilling:

– NMS er den organisasjonen jeg identifiserer meg mest med og som står meg nærmest, sier hun.

Trofast

Berit har vært trofast NMS-giver i en årrekke, jobber som frivillig i gjenbruksbutikken til NMS Gjenbruk i Drammen og er medlem av misjonsforeningen «Antazoa».

– Husk at selv om du skriver testament nå, så betyr ikke det at du ikke kan tillate deg å bruke penger. Du må jo leve som vanlig, smiler Berit og legger til at testament også kan forandres på. Det er ikke skrevet i stein.

– Hvor skal testamentet oppbevares?

– Mitt ligger i en skuff i skifteretten, men et testament kan også oppbevares på et advokatkontor for eksempel. Det viktigste er at det er lett tilgjengelig, sier den pensjonerte presten og understreker viktigheten av at det settes opp på riktig måte.

– Et testament må oppfylle visse krav for å være gyldig. Dersom disse ikke er oppfylt, vil det kjennes ugyldig. Jeg vil derfor anbefale de som velger å gjøre som jeg å ta en sjekk med NMS, slik at de kan se til at alt er i orden, oppfordrer Berit Barre.

Dette bør være med i et testament

Arveloven § 43 inneholder «ordensregler» om hva som bør være med i et testament. Testamentsvitnene bør under påtegning på testamentet opplyse om at formkravene er fulgt, samt at testator har opprettet testamentet av fri vilje og ved sans og samling. Testamentet bør også dateres. Videre bør testamentet gi opplysninger om adressen og yrket til vitnene.

I tillegg til å oppfylle formkravene, er det viktig at testamentet har en klar og tydelig ordlyd. Dette for å unngå konflikter mellom arvingene. Er det ikke mulig å si med sikkerhet hva avdøde har ment, kan konsekvensene bli at testamentet er ugyldig.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp