La oss ikke glemme julens budskap om kjærlighet og fred i en verden med krig, fattigdom og lidelse. «Et barn er født i Betlehem», synger vi. Bursdagsbarnet selv ønsker seg hverken gull, røkelse, myrra – eller nettbrett. Han ønsker seg mat til de sultne, omsorg for de syke og at vi tar imot de fremmede.
Tenn lys
Et lys skal brenne for denne lille jord
Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor
Må alle dele håpet så gode ting kan skje
Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det
Tenn lys
To lys skal skinne for kjærlighet og tro
For dem som viser omsorg og alltid bygger bro
Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem
Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem
Tenn lys
Tre lys skal flamme for alle som må sloss
For rettferd og for frihet. De trenger hjelp av oss
Må ingen miste motet før alle folk er ett
Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett
Tenn lys
Nå stråler alle de fire lys for ham
Som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam
Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så
Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå
Mennesker er mennesker, og barn er barn, enten vi bor i Thailand, Norge eller Betlehem. Men en fødsel er ikke alltid en trygg fødsel. Vann er ikke alltid rent vann. Og et telt er ikke et hjem. La oss ikke glemme julens viktigste gave, den gaven Jesus ønsker seg fra oss: «Det du gjorde mot en av disse mine minste søsken, har du gjort mot meg.»
Bildet av julekrybben med den enkle stallen og barnet i krybben er lett gjenkjennelig for folk i Thailand. Mange fattige bor i enkle kår i dag ute på beitemarkene.
Maria hvor gammel var hun? Maria Jesus mor ? Maria var ung og ganske sikkert bare en tenåring. Sannsynligvis var hun redd og kjente på frykt. Hun var jo tross alt ett barn som bar på ett barn. For den Evangeliske Lutherske kirke i Thailand er barn som bærer på barn en del av hverdagen. Lovsangshjemmet har mange unge mødre som bor i en av Bangkoks mest utsatte bydeler. For mens det i Klong Toey er stor sannsynlighet for å vokse opp i et fattig hjem preget av rus og vold, ser de voksne på Lovsangshjemmet på barna som Guds gave, verdifulle mennesker som fortjener en annen oppvekst.
Hvordan feires jul i ett land der ikke julehelgen er helligdager. Thailand er ett buddhistisk land der det er under 1 prosent kristne. Mange vet ikke hva jul egentlig er, men i byene på kjøpesentrene og i turistområdene henger de opp julepynt i mange farger, julemusikk høres på kjøpesentre og nisseluene er på plass. Derfor feirer kirken jul den nærmeste søndagen før den 24., men kirken har ikke nok prester så for mange av prestene feires jul mange ganger. Ett år feiret vi jul minst 11 ganger. Hjemme hos oss selv, på Lovsangshjemmet, i Immanuel Kirke med barna fra musikkskolen, felles feiring for alle kirkene i Bangkok, dette før vi fylte bilen med gaver donert fra de internasjonale skolene og kjørte 17 timer nordover til Nan. Der rakk vi ett julebad i elven før vi reiste fra menighet til menighet og feiret julegudstjeneste, gjerne med dåp og deretter med middag. Både barn og voksne fikk gaver, noen for første gang. En skoeske med nyttige ting til skolebarn og nytt tøystykke til å ha rundt livet for de eldste. På selve julaften tente vi bål utenfor kirken der vi bodde. Det var en mørk og kald kveld. Vi satt rundt bålet, noen norske, noen misjonærer fra Madagaskar og prestefamilien fra Thailand og sang julesanger. De samme norske julesangene oversatt til ulike språk gjennom misjonen. Sammen i denne verdensvide kirken. Da åpnet himmelen seg og stjernene lyste kraftig over oss og stallen i Betlehem.
(I bildeserien nedenfor kan dere se bilder fra tidligere julefeiringer i Thailand- gode og verdifulle minner for oss)