Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Her er bloggen til NMS Thailand. Her kan du lese nye historier fra feltet, og andre interessante nye ting som skjer.

Hvilken dato er jul i år?

La oss ikke glemme julens budskap om kjærlighet og fred i en verden med krig, fattigdom og lidelse. «Et barn er født i Betlehem», synger vi. Bursdagsbarnet selv ønsker seg hverken gull, røkelse, myrra – eller nettbrett. Han ønsker seg mat til de sultne, omsorg for de syke og at vi tar imot de fremmede.

Tenn lys
Et lys skal brenne for denne lille jord
Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor
Må alle dele håpet så gode ting kan skje
Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det

Tenn lys
To lys skal skinne for kjærlighet og tro
For dem som viser omsorg og alltid bygger bro
Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem
Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem

Tenn lys
Tre lys skal flamme for alle som må sloss
For rettferd og for frihet. De trenger hjelp av oss
Må ingen miste motet før alle folk er ett
Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett

Tenn lys
Nå stråler alle de fire lys for ham
Som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam
Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så
Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå

Mennesker er mennesker, og barn er barn, enten vi bor i Thailand, Norge eller Betlehem. Men en fødsel er ikke alltid en trygg fødsel. Vann er ikke alltid rent vann. Og et telt er ikke et hjem. La oss ikke glemme julens viktigste gave, den gaven Jesus ønsker seg fra oss: «Det du gjorde mot en av disse mine minste søsken, har du gjort mot meg.»

Bildet av julekrybben med den enkle stallen og barnet i krybben er lett gjenkjennelig for folk i Thailand. Mange fattige bor i enkle kår i dag ute på beitemarkene.

Maria hvor gammel var hun? Maria Jesus mor ?  Maria var ung og ganske sikkert bare en tenåring. Sannsynligvis var hun redd og kjente på frykt. Hun var jo tross alt ett barn som bar på ett barn. For den Evangeliske Lutherske kirke i Thailand er barn som bærer på barn en del av hverdagen. Lovsangshjemmet har mange unge mødre som bor i en av Bangkoks mest utsatte bydeler. For mens det i Klong Toey er stor sannsynlighet for å vokse opp i et fattig hjem preget av rus og vold, ser de voksne på Lovsangshjemmet på barna som Guds gave, verdifulle mennesker som fortjener en annen oppvekst.

Hvordan feires jul i ett land der ikke julehelgen er helligdager. Thailand er ett buddhistisk land der det er under 1 prosent kristne. Mange vet ikke hva jul egentlig er, men i byene på kjøpesentrene og i turistområdene henger de opp julepynt i mange farger, julemusikk høres på kjøpesentre og nisseluene er på plass. Derfor feirer kirken jul den nærmeste søndagen før den 24., men kirken har ikke nok prester så for mange av prestene feires jul mange ganger. Ett år feiret vi jul minst 11 ganger. Hjemme hos oss selv, på Lovsangshjemmet, i Immanuel Kirke med barna fra musikkskolen, felles feiring for alle kirkene i Bangkok, dette før vi fylte bilen med gaver donert fra de internasjonale skolene og kjørte 17 timer nordover til Nan. Der rakk vi ett julebad i elven før vi reiste fra menighet til menighet og feiret julegudstjeneste, gjerne med dåp og deretter med middag. Både barn og voksne fikk gaver, noen for første gang. En skoeske med nyttige ting til skolebarn og nytt tøystykke til å ha rundt livet for de eldste. På selve julaften tente vi bål utenfor kirken der vi bodde. Det var en mørk og kald kveld. Vi satt rundt bålet, noen norske, noen misjonærer fra Madagaskar og prestefamilien fra Thailand og sang julesanger. De samme norske julesangene oversatt til ulike språk gjennom misjonen. Sammen i denne verdensvide kirken. Da åpnet himmelen seg og stjernene lyste kraftig over oss og stallen i Betlehem.

(I bildeserien nedenfor kan dere se bilder fra tidligere julefeiringer i Thailand- gode og verdifulle minner for oss)

Les innlegget →

Bruk talentene dine- Use your talent i Asia

Bruk talentene dine for å oppfylle Guds hensikt, var tema for årets» Use Your Talents» konferanse i Asia.

Representanter fra 14 land, og med enda flere språk og kulturer, møttes i Indonesia første uken i november. Fire representanter fra vår partnerkirke ELCT i Thailand deltok også. På seminaret fokuserte vi på hvordan vi kan identifisere og utvikle de unike gavene og talentene som Gud har gitt oss. Gjennom workshops, inspirerende taler, og vitnesbyrd fra mennesker som har brukt sine talenter til å gjøre en forskjell, utforsket vi hvordan vi kan være pådrivere for positiv endring i våre kirker, samfunn og familier.

 

 

«Jeg har bare ett talent»

Det var vanskelig og uvant for mange å skrive ned sine talenter. «Hva kan jeg gjøre med det jeg har her og nå?» Gruppen jeg var i kom fra Laos, der er de ikke vant med å «skryte av seg selv» ved å si hva de er gode på. Det eneste talentet de kom på var å be. Det satt langt inn å skulle skrive «ikke åndelige» talenter på de gule post- it lappene som vi fikk utdelt. «Kan det å lage mat og vaske virkelig være ett talent?» Når vi bruker våre talenter, blir flere talenter gitt til oss.

Mye av verden er preget av utfordringer, men vi er kalt til å være lys i mørket og håp for de trengende. Ved å bruke våre talenter—enten det er i kunst, musikk, omsorg, utdannelse eller lederskap—kan vi bidra til å beskytte Guds skapelse, bringe trøst til de som lider og føre mennesker nærmere Jesus.

Mange på konferansen kom fra land med store utfordringer, som våre venner i Myanmar. Det var flott å se når disse små minoritetskirkene sammen oppdaget at de er sterke.

Fellesskap og samarbeid kan forsterke vår innsats og skape en større påvirkning. Ingen av oss er alene; sammen kan vi gjøre en betydelig forskjell. Gjennom bønn, refleksjon og handling, kan vi gjenskape relasjoner, fremme fred og demonstrere Guds kjærlighet på jorden.

Elsk Herren din Gud av hele ditt hjerte og din neste som deg selv.

Oppdag din hensikt

Å oppdage og bruke våre talenter er ikke bare en individuell reise, men også en kollektiv oppgave. Konferansen oppmuntret deltakerne til å dele sine erfaringer og innsikter, slik at vi sammen kan vokse i vår forståelse av Guds hensikt for våre liv.

La oss komme sammen for å styrke troen, oppdage våre gaver og dedikere dem til Guds tjeneste, for å skape en bedre fremtid for oss selv og kommende generasjoner. Sammen kan vi oppfylle Guds kall og bringe håp og lys der hvor det trengs mest.

Gud har en plan for hver enkelt av oss. La oss bruke våre talenter til å tjene Gud og vår neste .

 

 

Les innlegget →

Arbeid blant ulike folkegrupper i Thailand

NMS er en viktig støttespiller i ELCT kirkens arbeid blant ulike folkegrupper i Thailand.

Gjennom prosjektet Sterke og trygge familier bidrar NMS til at barn og unge får støtte til skolegang og vi er med å forebygge menneskehandel og utnyttelse. Gjennom å støtte lørdagsklubbene bidrar vi til at barn får en trygg plass å være på lørdager, at de får mulighet til å lære eget lokalt språk, blir kjent med egen kultur og ikke minst oppleve en stolthet over å tilhøre sin folkegruppe. Gjennom prosjektet bærekraftig kirkevekst støtter NMS prester og evangelister, og gjennom å støtte LST (bibelskolen) bidrar vi til utdanning av prester og lekprester. NMS er også med å støtte bærekraftig jordbruk i Ban Saphan i Nan.

I Ban Saphan i Bok Klua (Nan) jobber ELCT (Evangeliske lutherske kirke i Thailand) blant en liten folkegruppe som heter Lua. I dette vakre fjellområde har turismen eksplodert, og etterspørselen etter ulike varer er stort. Dette har ført til økte levekostnader for de som bor der og økt forurensing. ELCT har flere menigheter i dette området, og kirkemedarbeidrene gjør en viktig innsats, ikke bare for kirken, men for hele lokalmiljøet. De fleste som bor i området er fattige og kirken strever med å bli selvfinansiert. Enda er de helt avhengig av støtte fra kirken sentralt (hvor NMS og andre partnere er med og støtter, siden kirken sentralt også er sterkt avhengig av støtte fra partnere i andre land).

NMS har tidligere støttet kirken i Nan med å dyrke grønnsaker, lage fiskedam, froskedam etc. Nå har de søkt NMS om støtte til å videreutvikle dette prosjektet (Bærekraftig jordbruk i Nan-provinsen), denne gang vil de fokusere på fiske- og froskeoppdrett. Målet er at dette skal gi inntekter til kirken og også være et læringssenter for mennesker i de ulike landsbyene, slik at de kan øke inntekten i egen familie.

Diakoniavdelingen i ELCT har to lørdagsklubber i området. Lørdagsklubbprosjektet ble i sin tid startet opp her. Nå er det lørdagsklubber i hele landet og NMS har siden starten av støttet prosjektet. Fokusområdene til Lørdagsklubbene er å dele troen på Jesus, barns rettigheter, miljøvern, utdannelse, kultur og tradisjoner. Alle barna får dessuten lunsj mens de er der.

På lørdagsklubbene i Nan inviterer de eldre folk i landsbyene til kirken for å lære barna ulikt håndverk, som å lage koster, matter, kurver etc. Et veldig viktig tiltak som er med å bevare gammelt håndverk og tradisjoner. To av de kirkeansatte jobber dessuten sammen med finske misjonærer med å gjøre Lua sitt muntlige språk om til et skriftspråk. De to kirkeansatte har også vært på kurs for å lage tegninger til historiefortellingene, noe som har resultert i hjemmelaga bøker, med historier som tidligere bare er fortalt muntlig (i generasjoner). Disse blir nå lest på lørdagsklubbene, til stor glede for barna. Nå har teamet begynt å oversette bibelen, og små barnebøker fra bibelen er allerede skrevet.

På den lokale skolen blir det kun undervist i Thai, selv om over 90 prosent av barna tilhører Lua. Derfor er det veldig viktig at kirken retter søkelys på lokalt språk.

Det var en stor opplevelse for undertegnede å delta på julegudstjenesten i 2022 i landsbyen NaPong (i BanSaphan). Samtidig med gudstjenesten hadde vi åpning av nytt kirkebygg, et bygg de kirkeansatte sammen med menigheten stort sett hadde bygget helt selv. Det var veldig rørende å få være med på første gangen Juleevangeliet ble lest på deres eget språk.

I tillegg til lørdagsklubbene deler diakoniavdelingen ut skolestipend, slik at barn og unge kan gå på skole og ta en høyere utdannelse. De arrangerer også årlige seminarer i området for å bidra med å forebygge menneskehandel og annen utnyttelse. Disse seminarene arrangeres i samarbeid med andre NGO’s og lokale myndigheter, og er veldig verdifulle siden Lua og andre urfolk grupper er i en sårbar situasjon og  i stor fare for å bli utnyttet og lurt inn i menneskehandel. Dette er NMS med og støtter!

I Chiang Rai har ELCT flere menigheter og de jobber her blant folkegruppene Lahu, Akha og Lisu. I September arrangerte Diakoniavdelingen, med støtte fra blant annet NMS, et seminar om forebygging av menneskehandel og hvordan unngå å bli lurt på sosiale media. Seminaret ble holdt i samarbeid med cyberpolitiet. Også i Chiang Rai har flere av menighetene lørdagsklubber, hvor engasjerte frivillige medarbeidere har et stort fokus på lokalt språk og tradisjoner, og mange barn i området får skolestipend gjennom kirken, slik at de får en mulighet til å ta seg en utdannelse.

Les innlegget →

Lørdagsklubbene- en stor suksess

Det er med stor glede jeg ser stadig flere lokalmenigheter her i Thailand starter opp lørdagsklubber! Mange av menighetene til Den evangelisk-lutherske kirke i Thailand (ELCT), som er NMS sin partnerkirke i landet, ligger i fattige områder. Barna i disse lokalsamfunnene er en sårbar gruppe som dessverre står i fare for å bli utnyttet på ulike områder.

Menighetene til ELCT arrangerer såkalte lørdagsklubber, som er en trygg og god plass å være. Her får barna hjelp til å ta gode valg for seg selv og de rundt seg. De får også et godt måltid hver gang.

Lørdagsklubbene vil dele troen på Jesus, lære om barns rettigheter, miljø, kultur og tradisjoner og utdannelse. Utover det er det menighetene selv som bestemmer innholdet i klubbene, alt etter hvilke talenter og interesser voksenlederne har og hva behovene er i nabolaget. Det er diakoniavdelingen i ELCT som leder dette arbeidet og NMS er med som støttespillere.

Skriftspråk

På lørdagsklubbene i Nan-provinsen i Nord-Thailand har de et ekstra søkelys på tradisjonelt håndverk og lokalt språk. Der jobber ELCT blant urfolket Lua. Fram til nå nylig har Lua-folket bare hatt et muntlig språk, men ikke et eget skriftspråk. Barna får ingen undervisning i sitt lokale språk på skolen, selv om mer enn 90 prosent av barna på skolen tilhører Lua-folket.

To kirkeansatte i Nan jobber sammen med finske misjonærer om å lage et skriftspråk. Nå har de laget barnebøker med bibelfortellinger og med lokale historier. Disse hjemmelagde bøkene leser de for barna på lørdagsklubbene. Dere kan tro det er populært! Nå jobber språkteamet med å oversette bibelen til Lua-språket.

Migrantarbeid

I Bangkok er behovene annerledes. I Peace Lutherske kirke har lørdagsklubben sine ledere hatt ungdommen som målgruppe. De har jobbet mye med å bygge opp et godt ungdomsteam og har nå fått et team som både har et sosialt og åndelig felleskap. Lørdagsklubbens ledere har lagt merke til at barna til bygningsarbeidere fra nabolandene Myanmar og Laos som bor i kirkens nabolag, er mye alene både på lørdagene og på ettermiddagene. Familiene er fattige, de bor i enkle brakkelandsbyer og foreldrene har lange arbeidsdager. Nå ønsker lørdagsklubbens ledere sammen med ungdomsteamet å starte opp et arbeid blant disse barna.

Barn kommer til kirken.

Evangelisten i Grace Lutherske kirke i Ubon kunne fortelle at det ikke var noen barn som deltok på gudstjeneste hos dem, og slik hadde det vært siden hun startet i jobben for fem år siden. Diakoniavdelingen oppfordret henne til å starte opp en lørdagsklubb. Etter å ha tenkt seg om en stund, gjorde hun det. Hun gikk til lederen i landsbyen og fortalte om planen sin. Lederen annonserte det for nabolaget. Gleden var stor da barna begynte å komme til kirken på lørdagene. Etter noen uker spurte noen av barna om de kunne få komme i kirken på søndagen også. Noen måneder etter det igjen ble tre av barna og en mor døpt.

Barna strømmer til kirkene på lørdager. I dag finnes det lørdagsklubber i 15 av ELCTs menigheter. Disse ligger i nord, nord-øst og i Bangkok. Målet til diakoniavdelingen er at alle ELCTs menigheter i Thailand skal ha en lørdagsklubb.

Den aller første lørdagsklubben ble startet i Nan i Nord-Thailand. Tidligere biskop Amnuay i ELCT utfordret diakonalavdelingen til å gjøre noe for barna i området hvor han selv hadde jobbet som prest i flere år. Amnuay var bekymret over at mange barn satt alene hjemme om lørdagene mens foreldrene jobbet i skogen eller på rismarkene. Det er flott å se at dette trygge møtestedet har blitt startet flere steder.

Barnas kirke

Mange av dere i Norge har et forhold til Barnas kirke. Fortsatt fylles Barnas kirke opp av barn hver lørdag, og arbeidet fortsetter som før. Men nå er dette en del av Lørdagsklubb-prosjektet. Det vil si at det er diakoniavdelingen i ELCT som administrerer prosjektet. Jeg er NMS sin rådgiver både for Lørdagsklubb-prosjektet og Barnas kirke. Det er flott at vi i NMS og dere som menighet med hjerte for Thailand er med som viktige støttespillere i dette arbeidet!

Tusen takk for at dere står sammen med oss i NMS Thailand og Den evangelisk-lutherske kirken. Sammen gjør vi en forskjell ved å bekjempe urettferdighet, utrydde fattigdom og dele troen på Jesus.

OBS: I bildekarusellen under kan du bla deg gjennom kjekke bilder!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
blogg

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp