Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Her er bloggen til NMS Thailand. Her kan du lese nye historier fra feltet, og andre interessante nye ting som skjer.

God Jul og Godt Nytt År

Kjære Thailand-støttespillere. Tusen takk for at dere er med og bekjemper urettferdighet, utrydder fattigdom og deler troen på Jesus her i Thailand.

 

Nå nærmer det seg Jul og juleferie. De fleste kirkene har hatt julefeiringene sine allerede, selv om feiringene har vært annerledes i år enn tidligere pga pandemien. I Thailand gleder vi oss over at de er godt i gang med vaksineringen, og at koronasmitten er på vei nedover. Portforbudet på kveldene/nettene, som varte i mange måneder, gjelder ikke lenger. Skolene har begynt å åpne igjen, vi kan delta på gudstjenester og vi kan på nytt samles for å dele et måltid på en restaurant. Utenlandske turister er atter en gang velkomne til «Smilets land», selv om det er en del papirer som må fylles ut og godkjennes først. Thailandske strender og naturen her er vakrere enn noen gang, etter en lang periode uten turister . Da familien min i vår besøkte turistøya Koh Tao i Sør-Thailand, var det som å svømme i et akvarium. Korallrevet var vakkert og levende, med tusenvis av fargerike fisker. Men Thaiene er fortsatt bekymret, og de er redde for å bli smittet av korona. Munnbind, alkoholspray og febermålingsapparater på skoler, i butikker og i offentlige bygninger vil nok være vanlig i lang tid framover.

En rapport fra Unicef forteller at koronapandemien har hatt stor, negativ påvirkning på økonomien og folks liv. Mange har mistet jobb og inntekt –noe som dessverre har ført til økt fattigdom.

Her på Lovsangshjemmet gleder de ansatte seg til å åpne barnehagen igjen. Under nedstengningen har barnehagen blitt pusset opp, og mye er gjort for å imøtekomme smittevernstiltakene fra myndighetene. I skrivende stund er ikke åpningsdatoen bestemt. Lærerne våre har gjort det de kan for å følge opp barna og familiene, både gjennom telefonsamtaler og meldinger. De har også lånt ut leker og undervisningsmateriell, og delt ut mat og annet nødvendig utstyr til familier som har hatt det ekstra vanskelig.

I sommer gjennomførte Diakoniavdelingen og Lovsangshjemmet, i samarbeid med områdelederen, en stor matutlevering. Da delte vi ut pakker med tørrmat, matolje, egg og vann til alle de cirka 300 husstandene i Lovsangshjemmets nabolag. Nå i desember er vi på Diakoniavdelingen i gang med en ny stor matutlevering i samarbeid med kirker i ELCT (Den Evangelisk-Lutherske kirke i Thailand). Nesten 800 pakker med tørrmat og andre nødvendige matvarer vil bli delt ut. Dette kan vi gjøre fordi NMS har gitt oss tillatelse til å bruke ubrukte midler fra Lørdagsklubb-prosjektet, som dessverre har måttet holde stengt i år. Det samme gjelder lekmannsopplæringen i Ubon og i Chiang Rai, hvor ubrukte midler brukes på matutdeling til mennesker som har det ekstra vanskelig, i menigheten sin og i nabolaget sitt.

Les innlegget →

Covid-19 situasjonen i Thailand

"Thailand varsler unntakstilstand". "Lager sykesenger av papp for å få nok sengeplasser". "Økende smitte i ferieparadis". Dette er bare noen av de mange overskriftene fra norske aviser i det siste.

«Det er jo fortsatt en spesiell tid, men heldigvis så begynner flere å flere å få vaksine her i landet, selv om det er langt før alle er ferdigvaksinert. Lovsangshjemmet, barnehagen vår under motorveien i Klong Toey, har som andre barnehager (og skoler) i Bangkok fått utsatt oppstarten av nytt barnehageår. Nå planlegges det åpning den 14 juni, og lærerne har fått opplæring i hvordan de skal forebygge Covid-19 ved oppstart. Barna lengter etter barnehagen sin, den lille oasen hvor de får være sammen med gode trygge voksne, plassen der de kan leke, springe, klatre, sykle og delta på ulike aktiviteter. Hvor de får næringsrik mat og tid til hvile. De aller fleste barna bor på små rom sammen med familiene sine, med liten plass til å bevege seg og til å leke. Det har vært mye Covid smitte i området til Lovsangshjemmet, og derfor har barna måtte holde seg mest mulig inne».

Dette skreiv jeg i slutten av mai, fortsatt optimistisk, men før den nye Covid-19 bølgen kom og gjorde det umulig for oss å åpne barnehagen som planlagt. Nå er vi allerede i slutten av august, og vi har ingen tro på å kunne åpne barnehagen i nær fremtid. Det er bekymringsfullt. Lærerne  på Lovsangshjemmet holder kontakt med barnas familier gjennom en chat gruppe, og barnehagen har støttet de familiene som sliter mest pga Covid-19 med utlevering av nødvendige matvarer og ting.  Lærerne hjalp også til med en matutlevering organisert av diakoniavdelingen i kirken. Denne utleveringen gikk til alle de ca 300 husholdningene i Nong Mai, området der Lovsangshjemmet ligger, og ble gjort i nært samarbeid med områdeleder, for å være sikre på at det som ble delt ut var noe de virkelig trengte.

Lærerne har også brukt tiden på å videreutvikle seg selv. Lokale myndigheter (under sosialdepartementet) har arrangert flere zoom møter og seminarer som lærerne våre har deltatt på, i tillegg til det så har de tatt i bruk Youtube og Pinterest for å få gode ideer til aktiviteter som de kan bruke når barnehagen åpner igjen.

Alt arbeidet på Diakoniavdelingen som NMS er med å støtter er sterkt påvirket av Covid-19. Alle møter foregår på Zoom, planlagte seminarer er utsatt, Nådehjemmet har ikke kunne tatt imot nye jenter og gjenbruksbutikken har vært stengt.

Lørdagsklubbene har ikke kunnet holde åpen siden Mars i fjor, siden barna må gå på skole på lørdager for å ta igjen det tapte. Vi har nå bestemt oss for å utsette evt åpning av lørdagsskoler til neste år, og bruke mesteparten av pengene i dette prosjektet til Covid-19 nødhjelp istedenfor.

Covid-19 situasjonen i Thailand er alvorlig- med rundt 20 000 nye personer smitta hver dag og over 200 døde (dette er offisielle tall, de uoffisielle tallene er nok mye større). I områder med mye smitte, inkludert Bangkok, så er det portforbud fra kl 21.00 til 04.00 på morgenen, alle blir oppfordret til å jobbe hjemmefra dersom det er mulig og restauranter og butikker, utenom matbutikker holder stengt. De fleste restaurantene tilbyr «take away», et tilbud som mange benytter seg av, da det er svært vanlig å spise ute her i Thailand.

Men heldigvis så ser det ut som landet nå er skikkelig i gang med vaksineringen, så vi håper at vi i løpet av høsten kan komme skikkelig i gang med arbeidet vårt igjen- for å utrydde fattigdom, dele troen på Jesus og bekjempe urettferdighet.

 

Les innlegget →

Et nytt og spennende jordbruksprosjekt i Nord-Øst Thailand

«Vi ønsker at kirken vår skal være et læringssenter for medlemmer og andre i lokalsamfunnet. slik at de kan dyrke økologisk mat som de kan selge, og på den måten være i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise til en storby eller til utlandet for å finne arbeid». Han som sier dette heter Preeda og er prest i Nonghan menighet.

Prestefamilien i Nonghan menighet

Nonghan er en menighet som ligger i Udom provins i Nord-Øst Thailand. Preeda er Thai og han og familien har tidligere vært misjonærer på Taiwan . Han er gift med Daosawai og de har to barn. Siden ekteparet flyttet til Udon har de gjort en stor innsats for at menigheten skal bli mer selvfinansiert.  Målet deres er at de ved salg av produkter som grønnsaker, sopp, fisk og etterhvert trevarer skal kunne skaffe nok inntekter til at kirken kan betale sin egen pastor uten å være avhengig av støtte fra hovedkontoret eller utenlandske partnere. 90% av medlemmene i kirken er bønder, men har manglende kunnskap og forståelse om bærekraftig jordbruk, uten bruk av giftige stoffer. Mange av medlemmene i kirken og i nabolaget må jobbe i utlandet eller i storbyene for å tjene nok penger til familien, noe som fører til at familier splittes. Derfor ønsker menigheten at kirken også skal være et læringssenter for folk i lokalsamfunnet, slik at de kan lære å dyrke økologisk mat til eget forbruk og til salg, og på den måten kan bli i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise vekk for å finne arbeid.

Nonghan ønsker også å bli en «modellkirke» for en bærekraftig og selvfinansiert kirke, både innen ELCT og for andre kirker. Kirken ønsker også å gi grønne områder tilbake til naturen. Som Daosawai sier «Vi er glade for å tjene Herren, vi er glade for å gjøre verden grønnere og vi er glade for at dette prosjektet skal gjøre kirken vår selvfinanisert.

En viktig årsak til at kirken startet dette prosjektet var ELCT sitt mål om at menigheter skal være selvfinansierte og bærekraftige. Dette fikk de til å se på de eiendelene kirken allerede hadde, og hvilke talenter folk i menigheten har. Kirken har et stort areal som er egnet for jordbruk, så de begynte å studere hvordan de kan få mest mulig ut av denne tomta. Presteparet deltok i opplæring i landbruk med «Sufficiency Economy Institute», «The Natural Agricultural Foundation of the Mekong River Basin», «Agricultural Network Training», og «Volunteer Leadership Development Project». De har også blitt  inspirert av jordbruksprosjektet i Nan provins, som NMS støtter. Fram til nå så har de brukt egne sparepenger til prosjektet, men fra neste år så har Nonghan menighet søkt om støtte fra NMS slik at de kan videreutvikle prosjektet. Undertegnede gleder seg veldig til å besøke Nonghan menighet så snart som Covid situasjonen blir bedre her i Thailand. Samme menighet har også blitt med i Lørdagsklubb prosjektet, og barna på lørdagsklubben vil ha landbruk som en av sine aktiviteter.

 

 

Les innlegget →

"Lurt" av misjonæren

«Misjonæren lurte meg» Det sier presten i Immanuel kirke mens han smiler bredt. Chanda har vært prest i Immanuel kirke i 16 år og kan ikke tenke seg en bedre menighet å være prest i. Sånn har det ikke alltid vært.

Chanda sammen med familien sin

Tidligere misjonær Dag Johannessen- var prest i Immanuel kirke på det tidspunktet Chanda var student ved LST, ELCT sitt presteseminar. (ELCT er NMS sin partnerkirke i Thailand). Dag hadde lagt merke til denne livlige studenten og spurte han om han ville jobbe i Immanuel i sin praksisperiode. Dag fortalte han om den flotte kirken, om alle de fine menneskene og hvor kjekt det var å jobbe der. Chanda husker godt sitt første møte med kirken og menigheten.

Immanuel kirke- ligger i et fattig område, og Chanda likte ikke det han så; folk var dårlig kledd, de snakket et stygt språk, og det var ikke noe system, syntes han. Men siden det var misjonæren som hadde spurt så turte han ikke å si nei til oppgaven. Gradvis begynte han å trives i menigheten, og ble etterhvert veldig glad i menneskene der. I dag takker han Gud for at Han forandret hjertet hans, og misjonær Dag for at han «lurte» ham. Immanuel menighet er den nest eldste i den Evangeliske Lutherske kirken i Thailand. I starten lå NMS sitt kontor der. NMS-misjonærer har helt fram til nylig vært engasjert i menigheten. Dag og Solveig Johannessen tilhørte menigheten i mange år, og Chanda gir dem mye av takken for at menigheten i dag er levende og selvstendig.

Øving i de nye lokalene

Immanuel musikkskole-  er en viktig del av menighetsarbeidet, og da Immanuel daghjem flyttet til Lovsangshjemmet i fjor, fikk kirken mulighet til å utvide skolen. Nå har Immanuel musikkskole en hel etasje i kirkebygget, og har gode øvingsforhold. Immanuel musikkorkester, som Solveig startet i sin tid, har utviklet seg til å bli et anerkjent orkester, som stadig er å se på TV. Mange lar seg berøre av den flotte musikken og historien bak. Alle barna som spiller i orkesteret kommer fra et av de fattigste områdene i Bangkok, fra området hvor Immanuel kirke ligger.

 

 

Matutlevering ved Immanuel kirke

Masterstudier i Hong Kong- Chanda kom for vel et år siden tilbake til Thailand etter å ha tatt masterstudier I Hong Kong. Han kom tilbake med ny kunnskap og mange ideer. Han brenner for kristen utdannelse og ønsker at ELCT skal samarbeide med andre kristne utdanningssteder, slik at kommende prester får en solid utdanning. Han ønsker å styrke ungdommen, la de unge få mer ansvar i kirken. Chanda er også veldig opptatt av menighetsdiakoni. At menigheten skal se at diakoni har en naturlig plass i kirken. Immanuel kirke skal samarbeide med diakoniavdelingen når det gjelder prosjektet «Sterke og trygge familier».

 

Påskeforbredelser- Nå er menigheten i full gang med påskeforberedelser. Chanda har i år tatt initiativ til en YouTubekampanje i fastetiden. Han kaller den «40 Dager, 40 Ord og 40 Bønner». Han ønsker at flere i Thailand skal bli kjent med påskebudskapet, og han ønsker at flere skal bli kjent med den Evangeliske Lutherske Kirke. I påsken er det mange markeringer i kirken. De avsluttes med en oppstandelsesgudstjeneste på påskedag. Da er kirken pyntet til fest, det er thaidans og skuespill, festmåltid og den tradisjonelle påskeeggjakten. Masser av kokte egg er gjemt rundt omkring i gudstjenesterommet, og etter at gudstjenesten er ferdig starter en ellevill jakt etter alle eggene.

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
blogg

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp