Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Her er bloggen til NMS Thailand. Her kan du lese nye historier fra feltet, og andre interessante nye ting som skjer.

Et nytt og spennende jordbruksprosjekt i Nord-Øst Thailand

«Vi ønsker at kirken vår skal være et læringssenter for medlemmer og andre i lokalsamfunnet. slik at de kan dyrke økologisk mat som de kan selge, og på den måten være i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise til en storby eller til utlandet for å finne arbeid». Han som sier dette heter Preeda og er prest i Nonghan menighet.

Prestefamilien i Nonghan menighet

Nonghan er en menighet som ligger i Udom provins i Nord-Øst Thailand. Preeda er Thai og han og familien har tidligere vært misjonærer på Taiwan . Han er gift med Daosawai og de har to barn. Siden ekteparet flyttet til Udon har de gjort en stor innsats for at menigheten skal bli mer selvfinansiert.  Målet deres er at de ved salg av produkter som grønnsaker, sopp, fisk og etterhvert trevarer skal kunne skaffe nok inntekter til at kirken kan betale sin egen pastor uten å være avhengig av støtte fra hovedkontoret eller utenlandske partnere. 90% av medlemmene i kirken er bønder, men har manglende kunnskap og forståelse om bærekraftig jordbruk, uten bruk av giftige stoffer. Mange av medlemmene i kirken og i nabolaget må jobbe i utlandet eller i storbyene for å tjene nok penger til familien, noe som fører til at familier splittes. Derfor ønsker menigheten at kirken også skal være et læringssenter for folk i lokalsamfunnet, slik at de kan lære å dyrke økologisk mat til eget forbruk og til salg, og på den måten kan bli i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise vekk for å finne arbeid.

Nonghan ønsker også å bli en «modellkirke» for en bærekraftig og selvfinansiert kirke, både innen ELCT og for andre kirker. Kirken ønsker også å gi grønne områder tilbake til naturen. Som Daosawai sier «Vi er glade for å tjene Herren, vi er glade for å gjøre verden grønnere og vi er glade for at dette prosjektet skal gjøre kirken vår selvfinanisert.

En viktig årsak til at kirken startet dette prosjektet var ELCT sitt mål om at menigheter skal være selvfinansierte og bærekraftige. Dette fikk de til å se på de eiendelene kirken allerede hadde, og hvilke talenter folk i menigheten har. Kirken har et stort areal som er egnet for jordbruk, så de begynte å studere hvordan de kan få mest mulig ut av denne tomta. Presteparet deltok i opplæring i landbruk med «Sufficiency Economy Institute», «The Natural Agricultural Foundation of the Mekong River Basin», «Agricultural Network Training», og «Volunteer Leadership Development Project». De har også blitt  inspirert av jordbruksprosjektet i Nan provins, som NMS støtter. Fram til nå så har de brukt egne sparepenger til prosjektet, men fra neste år så har Nonghan menighet søkt om støtte fra NMS slik at de kan videreutvikle prosjektet. Undertegnede gleder seg veldig til å besøke Nonghan menighet så snart som Covid situasjonen blir bedre her i Thailand. Samme menighet har også blitt med i Lørdagsklubb prosjektet, og barna på lørdagsklubben vil ha landbruk som en av sine aktiviteter.

 

 

Les innlegget →

"Lurt" av misjonæren

«Misjonæren lurte meg» Det sier presten i Immanuel kirke mens han smiler bredt. Chanda har vært prest i Immanuel kirke i 16 år og kan ikke tenke seg en bedre menighet å være prest i. Sånn har det ikke alltid vært.

Chanda sammen med familien sin

Tidligere misjonær Dag Johannessen- var prest i Immanuel kirke på det tidspunktet Chanda var student ved LST, ELCT sitt presteseminar. (ELCT er NMS sin partnerkirke i Thailand). Dag hadde lagt merke til denne livlige studenten og spurte han om han ville jobbe i Immanuel i sin praksisperiode. Dag fortalte han om den flotte kirken, om alle de fine menneskene og hvor kjekt det var å jobbe der. Chanda husker godt sitt første møte med kirken og menigheten.

Immanuel kirke- ligger i et fattig område, og Chanda likte ikke det han så; folk var dårlig kledd, de snakket et stygt språk, og det var ikke noe system, syntes han. Men siden det var misjonæren som hadde spurt så turte han ikke å si nei til oppgaven. Gradvis begynte han å trives i menigheten, og ble etterhvert veldig glad i menneskene der. I dag takker han Gud for at Han forandret hjertet hans, og misjonær Dag for at han «lurte» ham. Immanuel menighet er den nest eldste i den Evangeliske Lutherske kirken i Thailand. I starten lå NMS sitt kontor der. NMS-misjonærer har helt fram til nylig vært engasjert i menigheten. Dag og Solveig Johannessen tilhørte menigheten i mange år, og Chanda gir dem mye av takken for at menigheten i dag er levende og selvstendig.

Øving i de nye lokalene

Immanuel musikkskole-  er en viktig del av menighetsarbeidet, og da Immanuel daghjem flyttet til Lovsangshjemmet i fjor, fikk kirken mulighet til å utvide skolen. Nå har Immanuel musikkskole en hel etasje i kirkebygget, og har gode øvingsforhold. Immanuel musikkorkester, som Solveig startet i sin tid, har utviklet seg til å bli et anerkjent orkester, som stadig er å se på TV. Mange lar seg berøre av den flotte musikken og historien bak. Alle barna som spiller i orkesteret kommer fra et av de fattigste områdene i Bangkok, fra området hvor Immanuel kirke ligger.

 

 

Matutlevering ved Immanuel kirke

Masterstudier i Hong Kong- Chanda kom for vel et år siden tilbake til Thailand etter å ha tatt masterstudier I Hong Kong. Han kom tilbake med ny kunnskap og mange ideer. Han brenner for kristen utdannelse og ønsker at ELCT skal samarbeide med andre kristne utdanningssteder, slik at kommende prester får en solid utdanning. Han ønsker å styrke ungdommen, la de unge få mer ansvar i kirken. Chanda er også veldig opptatt av menighetsdiakoni. At menigheten skal se at diakoni har en naturlig plass i kirken. Immanuel kirke skal samarbeide med diakoniavdelingen når det gjelder prosjektet «Sterke og trygge familier».

 

Påskeforbredelser- Nå er menigheten i full gang med påskeforberedelser. Chanda har i år tatt initiativ til en YouTubekampanje i fastetiden. Han kaller den «40 Dager, 40 Ord og 40 Bønner». Han ønsker at flere i Thailand skal bli kjent med påskebudskapet, og han ønsker at flere skal bli kjent med den Evangeliske Lutherske Kirke. I påsken er det mange markeringer i kirken. De avsluttes med en oppstandelsesgudstjeneste på påskedag. Da er kirken pyntet til fest, det er thaidans og skuespill, festmåltid og den tradisjonelle påskeeggjakten. Masser av kokte egg er gjemt rundt omkring i gudstjenesterommet, og etter at gudstjenesten er ferdig starter en ellevill jakt etter alle eggene.

Les innlegget →

Vi har åpnet gjenbruksbutikk!

Home of Grace-community store er en realitet. Etter en rolig start, mye på grunn av Covid-19, så er vi nå i gang for fullt. Butikken er åpen hver uke fra tirsdag til lørdag. Vi selger også ting via sosiale medier og har jevnlige loppemarked. I løpet av året vil vi åpne to butikker til, en på Lovsangshjemmet og en ved ELCT (NMS sin samarbeidskirke) sitt hovedkontor.

Home of Grace-community store er drevet av en gjeng utenlandske damer (expats). De fleste er medlemmer av SILC, en kvinnegruppe her i Thailand. De fleste har kommet til Thailand sammen med familien sin, og hvor det er mannen i familien som har arbeidstillatelse. Siden du ikke kan jobbe i Thailand uten arbeidstillatelse så er veldig mange av disse damene med på forskjellig frivillig arbeid, og noen av de driver butikken vår. Mødrene på Nådehjemmet og de ansatte der hjelper til.

Vi har som mål å arrangere loppemarked en lørdag i måneden i butikken vår. Da er Garden cafe åpen, hvor du kan kjøpe både varme og kalde drikker, i tillegg til bakevarer. Første lørdag i februar så hadde vi loppemarked. På grunn av Covid-19 var det en stund siden sist, og vi var spente på om det ville dukke noen opp. En av de mest aktive frivillige hadde delt informasjon om loppemarkedet på veldig mange facebook sider, så mange at det faktisk dukket opp en fotograf fra Thailand sin største engelskspråklige avis – Bangkok Post. Han var blitt sendt av gårde av sjefen sin fordi det var så mye publisitet på facebook om dette loppemarked. Et fint bilde, med tekst var å finne i søndagsutgaven av Bangkok Post.

Alle forhåndsregler når det gjaldt Covid-19 var tatt, og det var måling av temperatur, navneregistrering og vasking av hender ved inngangen. Det var en jevn strøm av besøkende hele dagen og det var en veldig god atmosfære. Mange som kom var fra et land i Europa, og de uttrykte stor glede over å kunne gå på loppemarked (flee marked) igjen, noe de var vant med fra hjemlandet. Folk koste seg i fine grønne omgivelser, i kafeen og med å gå rundt og se på fine ting. For vi hadde veldig mye fint til salgs, alt fra babyting til merkeklær Noen av klærne var donert av en supermodell og hennes modellvenninner hadde en live facebook auksjon på stedet.

Vi fikk inn over 35 000 bath (ca 10 000 kr) på loppemarkedet! Pengene går til drift av Nådehjemmet. NMS og FELM er de viktigste bidragsyterne til Nådehjemmet, de støtter med ca 60 prosent av budsjetterte utgifter, resten må vi få inn lokalt. Så 35 000 bath kommer godt med.

Les innlegget →

Seminaret under motorveien

Godt nytt år og tusen takk for at dere er med å dele troen på Jesus, utrydde fattigdom og bekjempe urettferdighet her i Thailand.

Under en av de mange motorveiene i Bangkok ligger Nong Mai, et lite samfunn med rundt 300 husstander. Midt i dette samfunnet ligger Lovsangshjemmet, som en grønn liten oase i alt det grå og triste. Nong Mai er et av de fattigste områdene i Bangkok og består av små enkle hus/skur. Området har mange sosiale utfordringer, det er mye rus og utrygge familiesituasjoner.

Diakoniavdelingens nyeste prosjekt «Sterke og trygge familier», et prosjekt NMS er med og støtter, har som mål å styrke familier i Thailand. Vi ser at skal vi skape trygge og gode samfunn så må vi begynne med å fokusere på å styrke familiene. Vi har hovedfokus i områder hvor Den evangelisk-lutherske kirken i Thailand (ELCT) allerede jobber.

I november arrangerte diakoniavdelingen et «sterke og trygge familier»-seminar i Nong Mai, i samarbeid med områdelederen der.

Dette er det andre «Sterke og trygge familier»-seminaret i år.  Det første gikk over to dager og ble arrangert i ELCT sin hovedkirke her i Bangkok.

Det var Juki som foreleste under seminaret. Han er fra Thailand, er kristen og er spesialist på barns rettigheter. Vi har brukt han på alle seminarene våre, siden han er både engasjerende og dyktig. Juki var veldig spent på forhånd, siden møterommet denne gang var utendørs, under motorveien, med godstog som gikk forbi og folk som satt og drakk og skålte utenfor gjerdet.

Vi var alle spente på om folk i nabolaget, og ikke minst foreldrene til barna i barnehagen vår ville delta. Områdelederen hadde reklamert for seminaret i flere dager over høyttaleranlegget, og vi var glade for å se at mer enn 100 personer var innom, og hvor de fleste var til stede hele dagen. Foreleseren ble veldig imponert over engasjementet hos de som deltok, og har nå et stort ønske om å arrangere en familieleir for disse neste år, i samarbeid med oss på diakoniavdelingen.

Områdelederen gjorde en veldig god innsats for at seminaret skulle bli vellykket. Han sørget for godt lydanlegg, for at området var rent og fint, at det var nok sitteplasser og at scenen var fin og innbydende. I tillegg sørget han for lunsj til alle fremmøtte. Han hadde også invitert folk fra distriktledelsen, og to stykker derfra var innom seminaret.

Diakoniavdelingens unge og nye medarbeiderne imponerte stort. De gjorde en kjempeinnsats med blant annet å lede gruppesamtalene. Det er også veldig fint å se at diakoniavdelingens nye leder er opptatt av, og ser viktigheten av å jobbe med dette temaet. Neste år skal prosjektet ha et hovedfokus i Nan i Nord Thailand. Der skal vi blant annet samarbeide med en stiftelse som heter “The Freedom story”. Det blir spennende!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
blogg

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp