Fistelproblemet finnes ikke bare i Etiopia; Også på Madagaskar lider mange kvinner av denne skaden etter en vanskelig fødsel og blir inkontinente. Rolf Ekenes gir et innblikk om dette emnet i sin artikkel, som er gjengitt her i forkortet form. Hele artikkelen og 32 andre spennende historier kan leses i boken hans «Nåla i veggen», som snart vil være tilgjengelig i bokhandlene.
En illeluktende lidelse

Dr. Hery – klinikksjefen. Foto: Egil Helland
Rafanomezantsoa Heriniaina – eller Hery for folk flest – er direktør og sjefskirurg på den lutherske kirkens sykehus Salfa Betela i Morondava. Sykehuset med 50 senger åpnet for snart 20 år siden. Rundt en tredel av pasientene på Betela lider av fistula, eller fistel, en underlivsskade som ofte forårsaker kronisk urin- og avføringslekkasje hos kvinner, som regel etter en fødsel. Det er en besværlig og ikke minst illeluktende lidelse som påfører kvinnen store fysiske plager og betydelige sosiale problemer, stigma og utestengning. Fistel lar seg normalt behandle kirurgisk, som regel med godt resultat.
–Men det er håp! smiler han. –Vi har hatt kvinner til behandling som har levd med fistel i 30–40 år før de kom hit; ofte et miserabelt liv. De har gjerne brukt den lokale medisinmannen som rådgiver og behandler. Til ingen hjelp; heller det motsatte. Så har de fått operasjon her, og reiser hjem igjen, friske – og ubeskrivelig lykkelige!
Operasjon eneste utvei
Vi går en rundtur på noen av avdelingene på sykehuset sammen med Hery. Så vidt innom en operasjonssal hvor de er i full sving med en pasient på bordet. Hery forklarer at en hovedårsak til fistel er at jenter føder altfor unge. –De er ikke ferdig utvokst i underlivet og bekkenet; så skal de føde et barn som egentlig er for stort til å fødes normalt. Her kunne vi hjelpe dem, eller forløse barnet ved keisersnitt. Men vi er langt unna, og keisersnitt er dyrt. Mange av jordmødrene ute på landet velger i stedet å presse barnet ut gjennom en for trang kanal. Dette er jobben deres, og dessuten eneste inntektskilde. Så det går an å forstå dem. Hery ser på oss.
–Men det fører veldig ofte til skader på disse jentene. De får inkontinens, særlig på urinveien, men ofte også på endetarmen. Og det går ikke over av seg selv. Operasjon er eneste utvei.
Trenger sosialt opplæringsprogram
Fistel er ingen dødelig lidelse. Det vil si – for mange er den nesten det likevel, forklarer den blide kirurgen mens han tar oss med rundt på en sal med åtte senger, de fleste med pasienter, og pårørende liggende på gulvet ved siden.

Familien får plass på gulvet
–Veldig mange kvinner med fistel blir skilt fra mannen sin, fortsetter han. –Mannen vil ikke ha en kone han ikke kan ha et normalt samliv med, og som er så illeluktende. Det er hjerteskjærende og dypt tragisk. Hery sukker.
–Dermed blir kvinnen stående alene uten forsørger, og kanskje med ansvar for ett eller flere barn. Eller hun forblir ugift om hun ikke hadde en mann da hun fødte og fikk fistel; ingen vil ha en så lite attraktiv kvinne til kone. Hery ser på oss.
–For mange blir fistel en forferdelig skjebne. Vi vet om slike kvinner som har tatt sitt eget liv. Blir de behandlet hos oss og friske igjen, er likevel ikke alle problemer løst. I landsbyen opplever mange kvinner fortsatt å bli omtalt som ‘hun som lukter’, selv om hun ikke gjør det lenger. Og mannen som skilte seg fra henne, har gjerne funnet seg en annen og kommer ikke tilbake.
Får livet tilbake
Fistula Foundation er et amerikansk globalt program som startet opp på Betela-sykehuset i 2016. De opererer også på kirkens sykehus i Vangaindrano og Fianarantsoa. Programmet sørger for at alle med denne lidelsen som ønsker behandling, får transport til og fra sykehuset for seg og en ledsager, operasjon og øvrig behandling, samt fullt opphold på sykehuset fra ankomst til det er forsvarlig å reise tilbake. Fistulafondet dekker alle utgifter. Så er det inngått en avtale som innebærer at NMS kommer inn gjennom sitt mor–barn-program og dekker de samme utgiftene for alle flergangs-operasjoner av fistulapasienter. Dermed får kvinnene både familieplanlegging og annen oppfølging i tillegg. Hery kan ikke få fullrost Fistula Foundation og NMS.
–De gjør en fantastisk god gjerning med denne støtten. Kvinnene får livet tilbake, de reiser herfra som nye mennesker med håp for framtida. Hele familien blir berørt og får hjelp. Jeg gleder meg hver dag over å få være med på dette!
Det er én kirurg på sykehuset i tillegg til dr. Hery; han er i opplæring på fisteloperasjoner nå og får godkjenning i løpet av året. Man regner med at det i dag er omkring 50 000 tilfeller av fistula på Madagaskar som trenger behandling. Hvert år kommer 2000 nye tilfeller. Salfa opererer omkring 1000 pasienter årlig, mens statens sykehus tar ca. 500.

Ventebenken er som regel full
Noe nytt i hjertet
Kristent sykehus, snakker Hery om. Hva er det for noe? Og hvordan kan pasientene merke noe til det?
Dette engasjerer Hery. Han forteller om den vekten de legger på å vise alle pasienter omsorg, respekt og varme uansett bakgrunn, tro og samfunnsstatus. Jesus er det store forbildet.
–Og så ser alle den store plakaten over inngangen som sier at ‘Vi pleier, Jesus helbreder’. Det snakker vi ofte om på de daglige andaktene som også noen av pasientene kommer på. Så har vi en sykehusprest her. Han besøker alle pasientene jevnlig og snakker med dem; han gjør en fantastisk jobb. Ikke sjelden er det noen som tar imot kristen tro mens de er her på sykehuset. Om det er fordi de har blitt friske, eller fordi de har møtt Guds ord og Jesus her, vet vi jo ikke. Men uansett, er ikke det stort? Hery ser fornøyd på oss.
–Og tenk på det: alle de som kommer fornøyde og glade tilbake til landsbyen etter et opphold her på Betela, frie for fistula eller en annen vond og plagsom sykdom. Og i tillegg: med noe nytt i hjertet de veldig gjerne vil dele med de andre i landsbyen. Som plutselig må begynne å tenke annerledes både om sykehus, sykdommer – og tro.
Hery legger armene i kors og ser på oss, smiler. –Kan det bli bedre?