Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Last ned

Vellykket besĂžk i Marolambo

I mÄnedsskiftet oktober/november 2024 kunne Remafi prosjektledelsen endelig besÞke helsesenteret i Marolambo som ligger svÊrt vanskelig tilgjengelig pÄ Þstsiden av den store Þya.

Remafi er et underprosjekt i det store helseprogrammet «Helsetjenester for mor og barn». Det administrerer 12 helsesentre spredt over store deler av Þya som alle ligger pÄ landsbygda. Her samarbeider de tett med de tradisjonelle fÞdselshjelpere eller «matronene» som ikke lenger fÄr lov til Ä jobbe som jordmÞdre. De har arvet «yrket» sitt fra foreldrene, men har ingen formell utdanning. Men de er fortsatt viktige kontaktpersoner for gravide kvinner.

Remafi som er en forkortelse som betyr omtrent «bevisstgjÞring om farlige fÞdsler», gir opplÊring til de tradisjonelle fÞdselshjelperne ved Ä sensibilisere dem for faresignaler under svangerskapet. De skal overbevise gravide kvinner om at det er bedre Ä fÞde pÄ helsestasjonene enn hjemme og gi informasjon om prevensjon for Ä forhindre tidlig svangerskap. Motivasjonen er at de fÄr en liten gave for hver kvinne de henviser til helsesenteret og at de blir medlemmer i en spare- og lÄnegruppe hvor de har felles sparing, inntektsbringende aktiviteter og hvor de kan lÄne penger.

Turen til Marolambo mÄtte tas med smÄfly fordi veiene er for dÄrlige. Siste besÞket var for to Är siden. Det var tre Remafi ansatte som kunne reise, blant dem den nye prosjektlederen Fitiavana Santatriniaina Miandrisoa som tiltrÄdte denne stillingen etter Arlette hadde gÄtt av med pensjon.

Bildet viser besĂžksteamet sammen med sykepleieren George og helsesjefen

BesĂžksteamet sammen med sykepleieren George som leder helsesenteret (t.v.) og helsesjefen (4. t.v.). I midten er Fitiavana. PĂ„ hĂžyre side av henne sammen med barnet er Hasina og t.h. er Anja.

I lÞpet av det en ukes lange oppholdet mÞtte de ikke bare de ansatte ved helsesenteret og Remafi-medlemmene i Marolambo, men ogsÄ viktige lokale personer som synodepresidenten, distriktssjefen, den statlige helsesjefen og ordfÞreren. Et godt samarbeid med disse personene er viktig for at prosjektet kan jobbe enda mer effektivt.

Et av mÄlene av besÞket var Ä snakke med hvert Remafi-medlem og pÄminne dem om funksjonene og ansvaret de har, identifisere og lÞse eventuelle utfordringer og konflikter, styrke samarbeidet mellom Remafi og helsestasjonslederen, evaluere de inntektsbringende aktivitetene (IGA) og Ä evangelisere.

Bildet viser Fitiavana som underviser

Fitiavana frisker opp kunnskapen til Remafi medlemmene ved Ä peke pÄ faresignalene.

28 av de 30 Remafi-medlemmene deltok i mÞtene. Ved siden av personlige samtaler fikk de oppfriskning av kunnskapene sine f.eks. hvordan Ä erkjenne faresignaler under svangerskap. Selv om fÞdselstall pÄ helsesenteret i 2024 gikk betydelig ned sammenlignet med de to foregÄende Ärene, viste det seg at 75 % av kvinnene som fÞdte ved helsesenteret ble henvist av Remafi-medlemmene. Nedgang i fÞdselstall gjaldt for Þvrig alle helseinstitusjonene i Marolambo, ikke bare det kirkelige helsesenteret.

Remafi-medlemmene kjenner ogsÄ symptomene pÄ kvinner som har fistel. De oppdaget ni kvinner med fistel som ble henvist til behandling og kan blir frisk igjen.

De inntektsbringende aktivitetene fungerer bra og medlemmene fÄr utbetalt andelen deres to ganger i Äret. Sparegruppen kjÞper inn ris nÄr den er billig og selger den med gevinst til et senere tidspunkt nÄr prisen har steget. I tillegg planlegger de Ä lage t-skjorter de vil selge.

Bildet viser inngangen med skiltet.

Her er inngangen til helsesenteret som har ni forskjellige rom.

Det kirkelige helsesenteret har fire ansatte, to sykepleiere, en jordmor og en vaktmann. Ved siden av fÞdsler og svangerskapskontroll er ogsÄ svangerskapsprevensjon en viktig del av oppgaveomrÄdet. I 2024 var det mer enn dobbelt sÄ mange kvinner som ba om denne tjenesten enn Äret fÞr, til sammen 336 kvinner.

BesÞkerteamet observerte en forbedring og fremgang ved helsesenteret sammenlignet med siste besÞket i 2022, spesielt nÄr det gjelder renslighet, organisering og ledelse. Marolambo ligger i et isolert omrÄde og det er ikke mange som kan komme innom. Derfor satte de ansatte spesielt stor pris pÄ besÞket og at arbeidet deres blir sett og verdsatt.

Les innlegget →

Nytt liv for Tsarafototra?

Landbruksskolen Tsarafototra ble lagt ned i 2010. NÄ Þnsker Den gassisk-lutherske kirken og NMS Ä gjenÄpne skolen.

Mange som har fulgt med i NMS sitt arbeid de siste 30 Ärene vil kjenne til Tsarafototra, landbruksskolen i Morondava pÄ Vest-Madagaskar som ble bygget opp i perioden 1991-1995 pÄ omrÄdet til det tidligere ungdomssenteret med samme navn.

Sammen med de to andre landbruksskolene Tombontsoa og Fihaonana, var de tre viktige klimasonene dekket, bÄde innland, Þstkyst og det tÞrre innlandsklimaet i vest og i sÞr.

PÄ det fÞrste ordinÊre elevkullet fra 1994/95 kom de 48 studentene fra nettopp vest- og sÞrkysten. At sÄ mange sÞkte seg til skolen allerede det fÞrste Äret ble en bekreftelse pÄ at behovet var stort for en slik institusjon. Undervisningsplaner og pedagogisk opplegg fulgte i all hovedsak linjene fra de to andre landbruksskolene, men det ble lagt mer vekt pÄ tilpasset, enkel teknologi og utfordringer med husdyrbruk og dyrking i tÞrre omrÄder.

I perioden 1994 til 2010 utviklet skolen seg til en oase i et ellers tÞrt omrÄde, ikke minst takket vÊre oppdemming av en stor dam midt pÄ skolens 3000 dekar store omrÄde. Dammen sÞrget for tilgang til dyrkingsvann og var samtidig veldig rik pÄ fisk, som ble benyttet som mat til studentene.


Skolen stengte portene i 2010 og bygningene har forfalt. Et trist syn, men vi har tro pÄ at vi skal fÄ skolen til Ä blomstre igjen! Foto: Arild Ø. Hansen

Men verken Den gassisk-lutherske kirke pÄ Madagaskar (FLM), NMS eller skolen selv hadde forutsett at finansieringen av forskjellige Ärsaker skulle stoppe opp i 2010. Skolen ble derfor lagt ned og inventar, redskap og utstyr ble solgt for Ä finansiere avviklingen.

I Ärene som fulgte har det ikke blitt utfÞrt nÞdvendig vedlikehold pÄ bygningene. Det er store, synlig skader pÄ flere av husene og det er et trist syn som mÞter besÞkende.

Men sÄ, i lÞpet av noen mÄneder i 2023 og 2024, har bÄde FLM og NMS fattet vedtak om Ä gjenÄpne skolen dersom en greide Ä skaffe tilstrekkelig midler til rehabilitering av bygg og investering i nye driftsmidler. Behovet for skolen er ikke mindre i dag enn for 30 Är siden, snarere tvert imot! Utfordringer med tilpasset dyrkingsteknologi er blitt enda mer aktuelt etter som en merker stadig mer negative virkninger av klimaendringer. Det er nÄ ogsÄ uttrykt Þnske om at Tsarafototra skal utvikles til senter for klimasmart dyrkingsteknologi, i tillegg til Ä utvikles til landbruksuniversitet med tilbud om inntil tre Ärs bachelorprogram.


PÄ Tsarafototra, i skyggen av store neem-trÊr, ble det diskutert og gjort vedtak om framtida for «Nye Tsarafototra». Foto: Arild Ø. Hansen

I en Workshop pÄ Tsarafototra og Morondava i desember, med deltagelse fra ledelsen i FLM sentralt, synoden, NMS og andre fagpersoner ble det vedtatt at skolen skal ta opp 60 studenter allerede i september 2025!

Hvordan i all verden skal det gÄ til?


Internatbyggene mangler vegger, dÞrer og vinduer mÄ fullstendig rehabiliteres. Mye av trÊrne pÄ omrÄdet er blitt hogd til brensel for folk i omrÄdet rundt. Foto: Arild Ø. Hansen

Husene er ikke beboelige, dÞrer og vinduer er borte, det finnes ikke mÞbler, vann, elektrisitet, maskiner, kjÞretÞy eller noe form for undervisningsmateriell! I tillegg har privatpersoner tatt seg til rette og flyttet grensesteiner pÄ flere kanter av eiendommen, slik at en mÄ ta nye runder med eiendomskontoret i Morondava for Ä dokumentere at det faktisk er FLM som er rettmessige eiere av Tsarafototra! En av disse nybyggerne, en tidligere prest pÄ Tsarafototra, har konvertert til Islam og har bygget en moské pÄ skolens eiendom!

Det kan virke som utfordringene er i stÞrste laget kanskje, men pÄ den annen side sÄ er vi pÄ Madagaskar! Kravene til at alt mÄ vÊre pÄ «stell» er ikke de samme som i Norge. Vi mÄ improvisere og finne lÞsninger som er akseptable for bÄde studenter og ansatte. Vi har tro pÄ at det kan gÄ, dersom finansieringen er pÄ plass, vel og merke!

Elever og ansatte pÄ Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo gjorde en enorm innsats ved Ä samle inn over 2 millioner kroner i sin Ärlige aksjon i perioden august-september 2024. Men vi trenger enda mye mer for Ä sikre oppstart av skolen pÄ en forsvarlig mÄte.

Vi hÄper og ber om at NMS skal greie Ä skaffe nÞdvendige penger til dette viktige arbeidet!


Vi hÄper og tror at vÄr gamle bolig pÄ nytt kan bli hjem for ansatte ved skolen. Eller kanskje skal det bygges om til gjestehus for besÞkende? Det er mange tanker og ideer som ble diskutert disse dagene i begynnelsen av desember. Foto: Arild Ø. Hansen

Les innlegget →

Barn skal ikke sulte!

Visste du dette om Madagaskar?

  • Madagaskar har nĂ„ 30 millioner innbyggere, og en eksplosiv befolkningsvekst pĂ„ 2,4%.
  • 80% lever av jordbruk
  • 77% av befolkningen lever i ekstrem fattigdom
  • Over 50% av alle barn under 5 Ă„r er sĂ„ underernĂŠrte at de fĂ„r varige skader
  • Mer enn hver tredje familie mangler til enhver tid nok mat
  • Madagaskar er blant landene som er hardest rammet av klimaendringer

Til sammen betyr dette at det er et akutt behov for Ä Þke matproduksjonen pÄ Madagaskar!

Antall barn som gÄr pÄ skole pÄ Madagaskar har gÄtt ned fra 95% i 2008 til 65% i senere Är. Madagaskar er nÄ det landet med det 5.laveste utdanningsnivÄet i verden.

 

Deling av kunnskap er svaret
Sammen med Den lutherske kirken (FLM) er menighetene som har misjonsavtale pÄ Madagaskar med pÄ Ä stÞtte to viktige landbruksskoler pÄ Madagaskar. Kanskje blir det snart tre?

Tombontsoa er den stÞrste. Den ligger pÄ hÞylandet midt pÄ Þya og har hele 400 studenter. Studentene er fordelt pÄ tre ulike kurs. Omtrent 100 elever gÄr pÄ en ettÄrig jordbruksutdanning der de bor pÄ internat. SÄ tilbyr skolen ogsÄ treÄrig videregÄende skole med studieretning landbruk/naturbruk, og treÄrig bachelor-studium i landbruk/naturforvaltning.

Fihaonana ligger ved kysten i Þst. Der er klimaet tropisk og fuktig og omrÄdet er utsatt for sykloner. PÄ Fihaonana er det plass til 50 elever som gÄr pÄ en ettÄrig agronomutdanning. De fleste av disse er ungdommer fra landsbygda.

I Morondava pÄ vestkysten ligger Tsarafototra. Denne landbruksskolen ble lagt ned for 14 Är siden, men det er et sterkt Þnske at den blir startet opp igjen, blant annet fordi denne skolen ligger i en tredje klimasone med veldig tÞrre forhold. Klimaendringene pÄ Madagaskar gjÞr at tÞrke er blitt et stÞrre problem. Derfor vil en landsbruksskole i denne klimasonen kunne bidra til bÄde Ä forske fram og spre kunnskap om produksjon av mat nÄr man rammes av tÞrke.

klasserom pÄ Tombontsoa

Landbruksskolen Tombonstoa har hele 400 studenter og skulle gjerne tatt inn enda flere. Foto: NMS Info

treplanting Madagaskar

Studentene pÄ jordbruksskolen har ogsÄ skogplanting pÄ timeplanen. Klima-smart jordbruk blir viktigere og viktigere pÄ Madagaskar. Foto: NMS Info

 

NĂ„r de fattigste
De to treÄrige kursene pÄ Tombontsoa er selv-finansierende ved at de som gÄr der betaler skolepenger. Skolepengene fra de treÄrige kursene er ogsÄ med pÄ Ä dekke driften av det ettÄrige agronomkurset og internatet. Men det ettÄrige kurset er ogsÄ avhengig av stÞtte utenfra.

Det er det ettÄrige kurset som nÄr de fattigste, de som ellers ikke ville hatt mulighet til en tilsvarende utdanning. Med dette kurset fÄr de ogsÄ en startpakke som setter dem i stand til Ä klare seg selv som bÞnder. Den ettÄrige agronomutdannelsen pÄ Tombontsoa og Fihaonana er derfor viktige bidrag til matsikkerhet og sysselsetting over hele Madagaskar. Foto: NMS info

 

Jordbruksskolene utdanner mennesker til bÊrekraftig bruk av naturressursene og til Ä sikre matproduksjon og matsikkerhet pÄ Þya. I en sitasjon med stor befolkningsvekst og allerede tydelige klimaendringer er det fÄ ting som er viktigere Ä satse pÄ enn jordbruksskoler for Ä motvirke fattigdom og sikre matsikkerhet og bÊrekraftig utvikling pÄ Madagaskar.

Foto: Endre Hilleren

Barn pÄ Madagaskar fÄr livene sine Þdelagt av at det ikke finnes nok mat.

Det kan vi gjĂžre noe med!

Sammen med Den lutherske kirken pÄ Madagaskar kjemper vi for Ä snu utviklingen og gi hÄp til familier som strever i dypeste fattigdom.

Foto. Ole Martin Sandland

Les innlegget →

Jostein og Gerd Marie Ådna som seniorvolontĂžrer pĂ„ Madagaskar

I hĂžst fikk vi muligheten til Ă„ reise til Madagaskar som seniorvolontĂžrer. Det var et hyggelig gjensyn med mennesker og et unikt land.

Det var elleve Ă„r siden vi sist hadde undervisningsoppdrag pĂ„ det teologiske seminaret SALT i Fianarantsoa. 26. oktober 2024 dro vi som pensjonister fra VID vitenskapelige hĂžgskole og som seniorvolontĂžrer for NMS. PĂ„ forhĂ„nd avtalte vi med SALT hvilke fag og hvilke studentgrupper vi skulle undervise. Jostein underviste ei uke «Temaer i Paulus’ teologi» for masterstudenter, og halvannen uke om «To testamenter i Ă©n bibel. Hvordan forholder Det gamle og Det nye testamentet seg til hverandre?» til bĂ„de bachelor- og masterstudentene. Gerd Marie underviste vel to uker om Moses, Abraham og Jesus innen islamsk tenkning til bachelorstudentene og om kvalitativ forskningsmetode for masterstudentene. I bachelorgruppa endte kurset med en ekskursjon til en av byens moskĂ©er og et litteratursĂžk- og skrivekurs pĂ„ biblioteket.

Bildet viser deltakerne pÄ utflukten

Utflukt med studentene fra SALT til nasjonalparken Ranomafana nord for Fianarantsoa. Med pÄ bildet er masterstudentene fra VID, Anna MelkerÄen (t.v.) og Beate ErÄs (bak, t.h.), prest Richard Olsen Svane, TromsÞ (i midten bak), Jean de Dieu (bak, 2. t.v.) og kona hans Mamy (t.h. for Jostein), og Holiharifetra (foran 4. t.v.)

Begge studentgrupper mÄtte ha oversettelse fra engelsk til gassisk selv om noen studenter er flinke i engelsk. For Jostein fungerte Jean de Dieu Rafalimanana som tolk. Han er til daglig NT-professor pÄ SALT og har tidligere vÊrt Josteins doktorgradsstudent. For Gerd Marie fungerte fÞrst to flinke studenter som tolker, og deretter overtok Holiharifetra Rakotondramiadana, som til daglig er leder for Gender and Justice i den gassisk-lutherske kirken, FLM.

Mange studenter satte stor pris pÄ oss som gjesteprofessorer. De stilte mange spÞrsmÄl og var svÊrt interesserte i Ä utvide sine kunnskaper. Men den Þkonomiske situasjonen for flere studenter gjÞr at de mÄ ta smÄjobber som pianolÊrer o.l. og ikke kunne delta pÄ alle de 72 obligatoriske undervisningstimene som vi tilbÞd.

Samtidig med oss var to VID-studenter og en norsk prest pÄ SALT, Beate ErÄs, Anna MelkerÄen og Richard Olsen Svane. SvÊrt hyggelig for oss alle!

Gerd Marie og Jostein i hagen.

Jostein og Gerd Marie i hagen pÄ Hotell Ambalakely.

Mens vi underviste pÄ SALT, bodde vi pÄ Hotel Ambalakely, som eies og drives av Hasina Randriamahazo og hennes mann Mamy, et ektepar som mange av dere kjenner. Vi hadde det svÊrt godt der, fikk utmerket mat og kunne forberede undervisningen i skyggen under palmene og vÊre utrustet for ettermiddagens undervisningsÞkter. To kvelder underviste vi staben i Trans Groupe Hasina, reisebyrÄet som Hasina driver ved siden av hotellet. Noen av hotellets gjester deltok ogsÄ, og vi fikk engasjerte samtaler om religionsdialog og om Ä lese Bibelen.

Mens vi bodde i Fianarantsoa, var Gerd Maries sÞster, tekstilkunstner Birgit Eide, pÄ Lovasoa kultursenter i Antsirabe. Hun hadde samarbeid om tekstilprosjekter og silkevev med ulike aktÞrer i Antsirabe og med fem elever pÄ den norske skolen. Birgit hadde ferie til gode fra kulturskolen i Bergen og var en av de mange norske frivillige som bidro pÄ Lovasoa og Ambalekely.

Den fjerde uka pÄ Madagaskar tok vi tre ei privat ferieuke ved kysten av Morondava og Belo sur Mer. Sol og varmt saltvann gjorde underverker pÄ stive rygger og ledd!

Bildet viser fem voksne og et barn

PÄ bildet fra Musikk skaper liv, er VID-student Anna MelkerÄen til venstre, min sÞster Birgit Eide (tekstilkunstner og frivillig pÄ Lovasoa), Eline Rodvelt Hansen og mannen Dina med sÞnnen Henrik, som driver musikkskolen i Antsirabe.

Den femte uka var vi alle tre tilbake pÄ Lovasoa, der Jostein og Gerd Marie foreleste for lÊrerne og stabene ved de seks regionale teologiske seminarene, bibelskolene og SALT, som var samlet der for sin Ärlige kompetanseoppbyggingskonferanse. Birgit hadde enda ei formings-Þkt med barn pÄ FLMs barnehjem og med de norske elevene pÄ Lovasoa. Anna MelkerÄen, Birgit og Gerd Marie fikk dessuten et fantastisk mÞte med Dina og Eline Rodvelt Hansens musikkskole for fattige barn, Musikk skaper liv / Mozika Manova Fiainana. Vi vil ogsÄ takke flere av de andre norske som bidro til et meningsfullt og rikt opphold, blant andre Margrete Tofte, Sara Lyngstad, Magnar og Turid Helgeland, Audhild og Hans Jacob Heum, og Sigrid og Kristoffer Hansen-Ekenes.

Vi er takknemlige for muligheten til Ă„ vĂŠre seniorvolontĂžrer og frivillige for NMS og gjĂžr det gjerne igjen hvis helse og muligheter tillater det!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

FĂžlg
bloggen

FÄ varsel om nye blogginnlegg pÄ e-post.


Expand Lukk SĂžk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro KjĂŠrlighet KjĂŠrlighet HĂ„p HĂ„p