Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Endre Hilleren Last ned

Jean de Dieu- Guds Johannes

Jeg blir stadig overrasket over Jean de Dieu- «Guds Johannes». Det er ca. et år siden jeg møtte ham første gang på et digitalt zoommøte. Jeg skulle vært på Madagaskar og på SALT (Lutheran Graduate School of Theology), men i stedet satt jeg med PC i koronaisolasjon på soverommet mitt i Kristiansand. Siden den gang er det blitt mange zoom møter, før jeg endelig fikk møtt ham i person denne høsten på Madagaskar.

Jean de Dieu er vennlig mann. Han kan fortelle at han vokste opp i en kristen familie, men det var ingen selvfølge at han skulle bli pastor. Han studerte først på Det politekniske Universitetet i Antananarivo før han sa seg villig til å bli pastor. Det var nytt for meg. Jeg blir også overrasket over at han har tre voksne barn mellom 26 og 32 år. Det er alderen på barna som overrasker. Han ser yngre ut enn det han faktisk er.

«Guds Johannes» har sin presteutdannelse fra SALT, hvor han i dag underviser i Det nye testamentet og gresk. 4 år etter presteutdannelsen, i 2004, kom han til Misjonshøgskolen (MHS) i Stavanger for å ta en Master i Teologi. Senere har han også tatt en Ph.D. i Stavanger, men denne gangen var MHS blitt til VID vitenskapelige høgskole.

I tillegg til å undervise på SALT, er Jean de Dieu koordinator for de 6 regionale seminarene (STPL) i den Gassisk Lutherske Kirken (FLM). Dette utgjør 50% av stillingen hans og er noe av det NMS er med på å støtte. Dette innebærer at Jean de Dieu det siste året har reist rundt på besøk til alle de regionale seminarene. Han er med på å samordne arbeid med pensum, undervisning og kompetansebygging av lærerne. Han oppmuntrer seminarene til å bli selvfinansiert og er ekspert på Use Your Talents (Bruk talentene) som han også skrev avhandlingen sin om.

For fremtiden håper Jean de Dieu at fokuset på å utdanne pastorer og evangelister opprettholdes. «Dette er selve kjernen i det vi holder på med». Han ser samtidig at det er mange utfordringer. Det er mangel på bøker, mange studenter trenger økonomisk støtte og lærerne trenger fornyelse og oppmuntring. Han har likevel tro på fremtiden og rollen som koordinator ser ut til å passe ham. Han avslutter intervjuet med å si «Much will be done»(Mye kommer til å bli gjort)!

Jo bedre kjent jeg blir med Jean de Dieu, jo mindre overrasket er jeg over at det til tider kan være vanskelig å finne et passende tidspunkt å møtes digitalt. Jeg ser stadig mer av alt han har å holde i. Han har mange og allsidige oppgaver som lærer ved SALT og som STPL Koordinator. Det oppleves meningsfullt å være med på.

Les innlegget →

Musikkskolen står på egne ben!

Musikkskolen på Lovasoa fikk til oppstarten støtte fra NMS. Fra nyttår går den over i en ny fase uten direkte støtte fra NMS.

tre barn synger

Barn fra barnehjemmet Akanisoa gleder oss med sin sang.

Musikkskolen på Lovasoa tverrkulturelle kompetansesenter i Antsirabe startet opp i 2020 med støtte fra NMS. Som en del av senterets aktiviteter for kompetanse- og mestringsutvikling har Lovasoa lyktes med å etablere en ny aktivitet. 150 barn lærer nå musikk fra skolens 8 musikklærere. Sang, gitar, trommer, valiha, fiolin, piano og saksofon er blant instrumentene.

I artikkelen 1. november av Bente Bjørseth lærte vi lederen av musikkskolen å kjenne, Toky. Han brenner for arbeidet sitt og å kunne gi gleden av å spille et instrument og å synge i et kor videre til elevene.

Da Øst-Afrika seksjonen hadde sitt medarbeidermøte på Antsirabe i september, ga musikkskolen en konsert til oss. Vi hørte alt fra klassisk musikk til moderne musikkstykker, sang på forskjellige språk og hørte elvene spille på mange forskjellige instrumenter. Det var en opplevelse å se gleden av utøverne.

to barn spiller på et key-board

Barn spiller med full konsentrasjon på keyboardet.

Skolen går fra nyttår over i en ny fase uten direkte støtte fra NMS. NMS har kunnet bidra med investeringer og driftsmidler i en oppstartsfase, sammen med betydelig innsats fra Lovasoa, og nå er de klare for å ta dette videre alene. Skolen har både betalende elever, og elever fra barnehjem og sosiale tiltak som ikke har anledning til å betale. Ved å basere aktiviteten på en stor mengde betalende elever, kan Lovasoa tilby gratis undervisning for barn som ikke har penger. Vanligvis ville en slik støtte være avhengig av NMS for å kunne fortsette, men ved å tenke nytt om finansiering og langsiktig økonomisk bærekraft har musikkskolen på Lovasoa nå forutsetninger for å bruke noe av inntektene fra aktiviteten til å gi videre.

Les innlegget →

Helseprogrammet forbedrer tjenesten

Mother and Child Health Program (MCHP) bidrar til bedre helsetjenesten for befolkningen ved å samle sine medarbeidere hvert år fra alle underprosjekter for å gi dem faglig opplæring.

bildet viser hvordan en fødsel med tang skal gjennomføres

Dr Tovo viser hvordan en fødsel med tang skal gjennomføres.

Slike møter er svært viktige for den enkelte helsearbeider. På den ene siden møter de kollegaene og kan utveksle erfaringer og utfordringer, på den andre siden får de faglig opplæring. Helsearbeiderne er fordelt over hele øya og noen jobber på en helsestasjon helt alene. Jeg skrev om Francis i mitt siste blogg-innlegg (22.11.2022). Noen ganger er helsestasjonene langt fra det neste sykehuset, så når behandlingen blir vanskelig må de ansatte stole på seg selv og det de har lært – og ber om hjelp og visdom fra Gud.

I september var alle medarbeiderne samlet til et møte i Antsirabe, hvor jeg også kunne delta på første møtedagen. Dr Tovo underviste om bruken av tang og vakuum/sugekopp ved fødsler. Hva er faresignalene, når skal det brukes tang eller sugekopp og hvordan bruke dem på rett vis? Dr Tovo ga ikke bare teoretisk opplæring, men hadde også to dukker med seg, hvor han kunne demonstrere bruken av instrumentene. Senere kunne alle prøve ut redskapene på dukken. Godt å kunne få øvelse før en skal gjøre det alene under en vanskelig fødsel, hvor det er fare for liv og helse for både mor og barn.

bildet viser programlederen Dr Voahangy

Dr Voahangy har god kontakt til alle underprosjektene, leder dem på profesjonell måte og er alltid tilgjengelig.

Helseprogrammet blir administrert av Reproductive Health Central Office (RHCO), et kontor som blir ledet av den dyktige legen Dr Voahangy Tiana RATSIORIVOLOLONA. Hun har full oversikt og regelmessig kontakt med alle underprosjektene. Ved siden av REMAFI og Shalom, som jeg skrev om tidligere (11.11. og 22.11.2022), hører sykehuset i Morondava og helsesenteret i Vorehe med under programmet.

I Morondava blir kvinner med en fistel operert og blir friske igjen. Helsesentret i Vorehe, som ligger ved sør-vest kysten, tilbyr helsetjenester til alle som bor der, først og fremst Mikea folket.

Siste underprosjekt under Mother and Child Health Program (MCHP) ligger utenfor Madagaskar: i NAN langt nord i Thailand jobber legen Dr Rova og gir hjelp til innbyggerne der, som hovedsakelig er innvandrere fra Laos. Hun er en sør-sør-misjonær sammen med mannen sin, presten Harison Ratovohery, Tovo. Dr Rova og Tovo er gassere som er sendt som misjonærer til Thailand av den lutherske kirka på Madagaskar. Tovo jobber innen prosjektet «Overseas Mission» og driver evangeliseringsarbeid. Fra nyåret er helsearbeidet og Dr Rova ikke lenger under MCHP, men skal administreres som del av «Overseas Mission», som også er et NMS støttet prosjekt. Selv om Dr Rovas arbeid ikke lenger er formelt knyttet til MCHP, kan hun alltid ta kontakt med Dr Voahangy og få hjelp og råd når det trengs.

 

Les innlegget →

Oksygenmaskin redder liv

– Over 100 pasienter får hjelp hver måned og mange liv er berget takket være oksygenkompressoren NMS har bidratt til å kjøpe.

Det sier sjefslege Rakotoson Lantoniaina Benjamina ved den private helseklinikken Santé Plus i Antsirabe.

Oksygengeneratoren ble kjøpt inn i 2021 i forbindelse med koronapandemien. Det var et enormt behov for oksygen på sykehusene, og mange pasienter døde fordi det ikke var tilgang på oksygen.

OKSYGEN: Oksygenflaskene kostet før 400 kroner å kjøpe inn. Nå kan sykeinstitusjonene til FLM og Santé Plus produsere til eget bruk – og få inntekter ved å selge til andre. Foto: Trond Hjorteland

Behovet er fortsatt stort. Koronapandemien er ennå ikke over, og oksygenet blir dessuten mye brukt til annen livsviktig pasientbehandling ved sykehusene.

– Før kostet det svært mye for pasientene å få oksygen. Vi måtte kjøpe inn flasker til 400 kroner per stykk som pasientene måtte betale for. Under behandling av covid-19-pasienter var det behov for tre flasker i døgnet. Og når pasientene fikk behandling i 10-20 dager før de kunne kobles av oksygenet, sier det seg selv at de aller færreste hadde råd til det. Nå kan vi produsere oksygen selv, og vi har også mulighet til å selge til annen bruk, forteller Rakotoson.

Innkjøpet av oksygenkompressoren er et samarbeid mellom Vennskapsforeningen Norge-Madagaskar, NMS, Santé Plus og helseavdelingen til Den gassisk-lutherske kirke på Madagaskar (FLM). Mange engasjerte givere sørget for at innkjøpet ble en realitet – ikke minst Drøbak og Frogn menighet som samlet inn over 170.000 kroner.

I forrige uke var det et møte mellom NMS (representert ved seksjonsleder for Øst-Afrika, Arild Bakke), FLM og Santé Plus hvor det ble avklart hvordan transporten av oksygenflasker til og fra FLM sine sykeinstitusjoner skal foregå. Totalt 24 helseenheter innen FLM får nå tilgang på oksygen, og det skal kjøpes inn 128 store flasker til frakten.

Også det offentlige sykehuset i Antsirabe har innledet et samarbeid om innkjøp av oksygen.

– Maskinen vil ha stor betydning for helsearbeidet i hele regionen. Og jeg er takknemlig for det samarbeidet som NMS har bidratt med for å få dette til, avslutter Rakotoson.

TAPPEMASKIN: Oksygen blir fylt på flasker via denne tappe-maskinen, noe som gjør at man kan transportere oksygen til sykeinstitusjoene til FLM og det offentlige sykehuset. Foto: Trond Hjorteland

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp