Tilbake til nms.no Frankrikeblogg
Meny
Foto: Kristian Mjølsneset Last ned

Et vitnesbyrd om tro og enhet: Innvielse av Champigny Kirken

Champigny, en rolig forstad i utkanten av Paris, opplevde et historisk øyeblikk søndag 10. mars da dørene til deres nye kirke ble åpnet for å ønske velkommen for første gang.


Mary Rakotovao, NMS misjonær, leder nattverden.

For Mary og Rafi, våre to dedikerte misjonærer som har jobbet i Champigny de siste to årene, markerte denne innvielsen ikke bare begynnelsen på en ny fysisk struktur, men et vitnesbyrd om et stort engasjement fra en menighet som ivrer etter å aktivt delta i vitnesbyrdet om Guds kjærlighet og enhet.

Forventningene som ledet opp til innvielsen av den nye kirken var til å ta og føle på. Kirken ble offisielt overdratt til menigheten allerede i desember, men på grunn av fortsatt pågående arbeid inne i kirkesalen fikk menigheten aldri anledning til å teste ut kirken før innvielsessøndagen. Så denne åpningssøndagen ble virkelig «le grand finale» hvor man tok i bruk kirkerommet for aller første gang. Og det med en fullsatt kirkesal som rommer 300 personer. I frykt for å bli for mange måtte alle deltakerne registrere seg på forhånd, noe som resulterte i at man måtte si nei til nesten hundre mennesker som ønsker å komme og bivåne åpningen. Så for å sikre inkludering av alle ble seremonien derfor også sendt direkte over internett, slik at de som ikke klarte å sikre seg en plass, allikevel kunne delta i feiringen på nettet.


Koret synger.

Mens den eksterne støtten og interessen fra det bredere kirkefellesskapet var bemerkelsesverdig, med mange prester og nabomenigheter som ønsket å delta på åpningsgudstjenesten, var det engasjementet til de lokale menighetsmedlemmene som virkelig resonerte. Hvert aspekt av innvielsen ble nøye koordinert, med team utpekt for velkomst, matlaging, servering, lyd og teknikk og rengjøring. Deres kollektive innsats forvandlet arrangementet til en gledelig affære og understreket Champigny-menighetens etos av fellesskap og tjeneste.


Seksjonsleder for Europa og Brasil, Sandra Bischler frembrakte en hilsen på vegne av NMS.

Den opprinnelige kirken fra 1958 har vært et hjem for dåp, konfirmasjoner, ekteskap, begravelser og utallige delte øyeblikk for mange mennesker. Den sto stolt helt til 2016, da den måtte vike plass for den fremtidige Metroen i Grand Paris Express. Grand Paris Express-prosjektet tvang menigheten til å gi vei for den kommende metrostasjonen. Åtte år senere åpnes en ny kirke sine dører, rett utenfor Metro-stasjonen, med alle de mange reisende som vil passere forbi hver dag. Dette er en unik mulighet for Champigny-menigheten. Kirkens tilstedeværelse, strategisk plassert langs veien hvor det forventes at omkring 50 000 daglige pendlere kommer til å passere, gir nemlig en unik mulighet for utadrettet arbeid og engasjement med det lokale samfunnet. Denne muligheten symboliserer ikke bare en fysisk struktur, men kirkens store glassdør med innsyn til en stor skjerm hvor kirkens symbol får lyse, er også et symbol for håp og nestekjærlighet – en invitasjon til alle som passerer forbi til å oppleve varmen og inkluderingen innenfor kirkens åpne dører.


Regionspresident Samuel Amédro.

Innvielsen av Champigny-kirken handler ikke bare om en ny bygning; det er et vitnesbyrd om vekst og utvikling av en menighet som ønsker å forplikte seg til å spre Guds kjærlighet og håp til denne verden. I søndagens tale, som ble holdt av regionspresident Samuel Amédro, ble vi alle minnet om at vi som tror er alle allerede lys og salt i denne verden. Når kirkedørene derfor åpnes bredt, ønsker de velkommen, ikke bare de troende, men alle som søker trøst og fellesskap i en verden som lengter etter tilhørighet.


Menighetsrådleder, Hervé Kouamouo, viser frem glassengelen som ble gitt som en gave fra NMS.

Vær med og be for arbeidet til Mary og Rafi Rakotovao, og for arbeidet i Champigny.


Fullsatt sal i Champigny.

Les innlegget →

Fornying av vennskapsbånd og en styrking av relasjonen: Et tegn på over 40 års samarbeid

I over fire tiår har Det Norske Misjonsselskap (NMS) pleiet et tett samarbeid med kirken i Frankrike. Dette langvarige partnerskapet, styrt av formelle avtaler, står som et fyrtårn for enhet og felles mål om mer misjon i Frankrike. Nylig fikk fornyelsen av denne partneravtalen en ny dimensjon da Emmanuelle Seyboldt, kirkepresident, sammen med ansvarlig for internasjonale relasjoner, Ulrich Weinhold, ønsket å ta turen til Norge og til NMS sitt hovedkontor i Stavanger for å signere avtalen.


Helge Gaard, Emmanuelle Syboldt, Ulrich Weinhold, Sandra Bischler og Haakon Kessel. Foto: Maria Indrøy Risanger

Tradisjonelt er det NMS-ledelsen som reiser til partnerens hovedkontor for å fornye partnerskapsavtalene. Denne gangen ble det imidlertid foreslått en ny tilnærming, og dermed fikk vi i NMS anledning til å være vertskap for ledelsen i Den Forente Protestantiske Kirken i Frankrike (EPUdF) her i Norge. At kirkepresident Emmanuelle Seyboldt og ansvarlig for internasjonale relasjoner, Ulrich Weinhold, faktisk tok seg tid til å bruke fem dager sammen med oss her i Norge ble møtt med ekte takknemlighet og begeistring fra NMS sin side. For oss var dette en unik mulighet til å vise frem både organisasjonens bredde og dybde, samtidig som besøket gav mulighet til litt større innblikk i den rike variasjonen av norsk kirkeliv.

Reisen startet i Oslo, der de besøkende ble introdusert for Lilleborg kirke – som både rommer NMS-kontorer og samtidig er et symbol på NMS sitt samfunnsengasjement og diakonale aktiviteter i hovedstaden. Delegasjonen fikk utforsket temaer om bærekraft og sosialt ansvar, og fikk være vitne til den transformative kraften av tro satt ut i praksis. Et møte med preses Olav Fykse Tveit og hans team på Kirkens Hus understreket også betydningen av tverrkirkelig dialog og samarbeid.


På besøk hos Den norske kirke: Helge Gaard, Haakon Kessel, Sandra Bischler, Einar Tjelle, Mirijam Syltebø Endalew, Beate Fagerli, Emmanuelle Syboldt, Olav Fykse Tveit og Ulrich Weinhold

Deretter fortsatte turen til Karmøy med en omvisning i Avaldsnes kirke, hvor generalsekretær, Helge Gaard, gav oss litt innblikk i regionens rike historiske og kirkelige arv. Oppholdet i Stavanger viste seg å være like givende, med møter som spente fra diskusjoner med NMS-ansatte til engasjement med lokale kirkeledere og ungdomsgrupper. Reiseplanen inkluderte blant annet et besøk til Ålgård kirke og meningsfulle utvekslinger med både Stavanger-biskop, Anne Lise Ådnøy og organisasjoner som NMSU og IMI-kirken – hver med sitt unike perspektiv på troens betydning i praksis.

Et av flere høydepunkter på turen var besøket til Ukirke i Stavanger sentrum, etterfulgt av en omvisning ved VID og Misjonsarkivet – et historisk arkiv som dokumenterer NMS sitt arbeid siden oppstarten i Paris i 1983. Etter hvert som uken gikk med et tettpakket program, ble det klart at ut over formelle avtaler, var reisen et bevis på varige vennskapsbånd og en felles visjon.

I etterkant av besøket sitter vi i NMS igjen med en opplevelse av et styrket partnerskap og vennskap mellom NMS og EPUdF. Denne styrken ligger ikke bare i relasjonens lange levetid, men i gjensidig inspirasjon som tenner håp for fremtiden også i en europeisk kontekst. Når NMS ser frem mot de neste seks årene med misjonssamarbeid med EPUdF, gjør vi det med fornyet styrke og en dyp tro på den transformative kraften i enhet og felles mål.


Kristin Tjelle viser oss arkivamteriale fra NMS sitt arbeid i Paris på 80-tallet

Les innlegget →

Ny begynnelse i Nice: En misjonsreise utspiller seg

Byen Nice ligger langs den pittoreske bredden av den franske rivieraen, og har blitt bakteppet for et nytt kapittel i livet til Mateus og Mariana. Oppdraget deres? Å tenne en gnist av tro blant universitetsstudenter og unge voksne gjennom prosjektet deres, passende kalt Mission Jeepp.


Ekteparet Mariana Erhardt og Mateus Pereira

Da de slo seg ned i sine nye omgivelser, kastet ikke Mateus og Mariana bort tiden, men satte seg to mål. Det første målet var å tenne en gnist av tro blant unge voksne og studenter i Nice. Det andre målet er, gjennom samarbeid med den Forente Protestantiske kirken i Frankrike, forkortet EPUdF, å legge grunnlaget for opplæring av fremtidige misjonærer innen kirken.

Reisen deres har ikke vært uten utfordringer. Til tross for at de først hadde kontakt med noen unge individer som var ivrige etter å engasjere seg i kirken, ble paret møtt med utfordringen med å gjenopplive en gruppe ungdommer som sårt trengte en giv. Likevel, midt i hindringene, dukket det opp stråler av håp. Et partnerskap med en katolsk familie førte til den uventede lanseringen av et økumenisk bønneinitiativ, som trakk til seg nysgjerrige mennesker fra alle samfunnslag.

I juni reiste også Mateus og Mariana til Norge for å delta på generalforsamlingen til NMS, hvor de delte innsikt fra det brasilianske og franske misjonslandskapet. Ved å gjenoppta kontakten med gamle venner og knytte nye forbindelser, returnerte de til Nice med nye perspektiver og fornyet entusiasme.


Unge vokse deltar i Mission JEEPP Nice

Tilbake i sin nye hjemby, kastet paret ikke bort tiden, men benyttet tiden på å lære å kjenne de lokale kirkelige aktivitetene. Fra å delta på Alpha-kurset til å engasjere seg med universitetsstudenter og unge fagfolk, grep de enhver mulighet til å bygge broer og fremme vennskap. Et slikt bånd blomstret med en ung kvinne på en søken etter åndelig vekst, som igjen introduserte dem for sin åpne brasilianske venn.

Mens de navigerer i utfordringene med å tilpasse seg en ny by og kultur, ber Mateus og Mariana om dine forbønner. Be om visdom og dømmekraft når de navigerer i ukjent terreng. Be for pleie av meningsfylte partnerskap med lokalsamfunnet. Og fremfor alt, be for hjertene til de unge menneskene de møter, slik at disse kan få et levende møte med troen på Kristus.

I hjertet av Nice, blant den asurblå himmelen og det glitrende havet, utfolder en trosreise seg – ett trinn, en bønn om gangen. Bli med Mateus og Mariana når de legger ut på denne inspirerende misjonsreisen for å bringe håp og kjærlighet til de livlige gatene på den franske rivieraen.


Invitasjon til ungdomssamling i Nice


Nice by

Les innlegget →

Helt klart en av de fineste turene jeg har vært på

Nmsu arrangerer årlig flere uteam til Nms sine samarbeidsland i Europa. Målet er at ungdom skal få nærhet til NMS sine prosjekt, og bli inspirert til et globalt engasjement. Og det virker! 2023 har vært året hvor vi har sendt 2 uteam til Paris for å bli kjent med den franske ungdomsorganisasjonen MiJi (Mission Jeunesse) og delta på leirene deres.

Det første uteamet fikk være med på en ungdomsleir i april og deltok på seminarer om bandspilling og dans. Det andre uteamet arrangerte en barneleir i juni sammen med lederteamet i Miji, hvor de lekte sammen og ble kjent med hvilken skatt bibelen er! Begge teamene fikk også være turister i Paris for å bli litt kjent med landet og kulturen. Mange av deltakerne trekker frem det å få smake på ekte fransk mat, og det å bli kjent med ungdommene og barna på leirene. De har fått minner for livet!

Minner for livet gjelder også de franske ungdommene. Lederen for Miji, Audrey Toney, utbrøt takknemlig under den første leiren vi deltok på: «Det er så fantastisk at NMS også sender mennesker, ikke bare penger!» Vi fikk virkelig kjenne på takknemligheten deres over å kunne være sammen med andre unge og kristne, og dele tro og liv sammen. Vi fikk bety noe for dem og de fikk bety noe for oss! En av deltakerne deler en refleksjon i etterkant: «Jeg lærte om misjon at det ikke trenger å være så stort. Man kan være med på en leir og vise at man bryr seg og vil fremme et budskap»

Norske og franske ledere på barneleir (UTeam 2)

Norske og franske ledere på barneleir (UTeam 2)

Uteam nr. 2 var ekstra spennende. Da skulle 6 erfarne ungdomsledere fra NMS leirstedet Havglimt, sammen med ledergruppen i Miji arrangere en barneleir. Det hadde ikke de franske ungdommene gjort før, og de var veldig spente! Helgen ble en suksess, og nå ønsker Miji å arrangere en ny barneleir neste år. Gjennom denne utvekslingen fikk de franske ungdommene hjelp til å få verdifulle erfaringer rundt det å lage barneleir og de norske fikk erfare at deres tilstedeværelse og erfaring betydde noe. Vi kunne jobbe sammen, tross en salig blanding av språkforvirring på engelsk, norsk og fransk!

Tilbake i Norge har menigheter og leirsted fått inspirerte og engasjerte ungdommer tilbake: «Jeg sitter igjen med en sterkere tro, en ny kjærlighet for Paris, og helt fantastiske minner jeg kommer til å beholde for resten av livet mitt.»

Sammen forandrer vi verden -gjennom menneskemøter, kulturutveksling og å jobbe sammen. Sammen forandrer vi verden gjennom å selv la seg bli forandret!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp