Hvordan kan kirken blomstre gjennom deling av erfaringer og samarbeid på tvers av kulturer? Pastor Volafeno Anna Mangel, fra den forente protestantiske kirken i Frankrike (EPUdF) deler sine opplevelser fra Use Your Talents (UYT)-seminaret i Indonesia – en samling som løftet frem fellesskap, metodikk og talentutvikling.
Å delta på UYT-seminaret i Medan, Indonesia, har vært en opplevelse jeg er dypt takknemlig for. Turen var lang – over 30 timer fra min menighet i Quimper i Bretagne, Frankrike – men lærdommen og fellesskapet jeg fikk oppleve, gjorde det hele verdt det. Gjennom fire dager lærte vi av hverandre på ulike måter.
«Use Your Talents» (Bruk Dine Talenter) er en tilnærming og metode i kirkens arbeid som handler om å identifisere de talentene og ressursene vi har – både menneskelige og materielle – og bruke dem til å fremme Guds rike. Som kristne har vi alle noe å gi videre, fordi vi alle har mottatt gaver fra vår Herre. Men ofte tror vi at det vi har å tilby er for lite – likevel kan selv de minste bidrag gjøre en stor forskjell i Guds plan.
Bibelske røtter og UYTs historie
Seminaret startet med grunnleggende undervisning om UYT gjennom bibelbaserte prekener og presentasjoner. Denne teoretiske forankringen ga oss en dypere forståelse av UYTs formål og historie. Og det er helt tydelig at Gud kaller oss til å ta i bruk talentene våre.
Det som gjorde seminaret unikt var balansen mellom bibelundervisning, teori, praktiske øvelser og fellesskap. Hver dag begynte med bønn og lovsang, som skapte en sterk åndelig forankring, samtidig som vi fikk verktøyene til å omsette læring i praksis.
Deling av erfaringer og læring fra hverandre
Vi delte hvordan vi har brukt UYT og andre talenter i våre menigheter, og reflekterte sammen over hva som har bidratt til suksess og hvilke ressurser som ble brukt. Et høydepunkt var å besøke lokale organisasjoner i Indonesia for å lære av deres sosiale arbeid. Gjennom interaktive workshops utforsket vi UYT-metodikk, inkludert talentkartlegging og praktiske verktøy for å styrke menighetsprosjekter, spesielt ved bruk av «appreciative inquiry»-metoden – det å fokusere på styrkene våre.
Kulturmangfold, fellesskap og nettverksbygging
Å samle så mange forskjellige kulturer under samme tak ga en sterk følelse av fellesskap. Samtalene – både formelle og uformelle – førte til nye arbeidsgrupper, blant annet for UYT i Europa og miljøspørsmål. Variasjon i språk, tradisjoner og uttrykk ble anerkjent og feiret, og vi fikk oppleve en felles tro på tvers av grenser – vi er ett i Kristus.
En av de mest verdifulle lærdommene var hvordan alle deltar som likeverdige. Ingen roller – verken pastor, misjonær eller frivillig – ble hevet over andre. Dette skaper et miljø der alle føler seg verdsatt og inspirert til å bidra med glede og engasjement i Guds misjon.
Hva jeg tar med meg
Min største inspirasjon var å oppleve hvordan dette arbeidet forener mennesker og bygger bro over kulturforskjeller. Mangfoldet av geografi, generasjoner og kirketradisjoner ble et vitnesbyrd om at vi er ett folk i Kristus. Mitt håp er å ta med meg denne ånden tilbake til Europa og fortsette å oppmuntre hver enkelt til å bruke sine talenter til Guds ære. Vi har alle noe å gi videre – evangeliet.