Tilbake til nms.no Frankrikeblogg
Meny
Foto: Kristian Mjølsneset Last ned

Ungdomsarbeid i Paris blomstrer!

For flere år siden ble ungdomsarbeidet Mission Jeunesse (MiJi) startet i Paris av norske misjonærer gjennom NMS. I dag er Mission Jeunesse et levende ungdomsarbeid på tvers av flere lutherske kirker i Paris. Her samles ungdommer og studenter til gospelkonserter, leirer, sportsturneringer og andre arrangementer gjennom skoleåret.

MiJi Ungdom samlet

MiJi Ungdom samlet på leir

I november ble den årlige leiren «Académie de louange» (Lovsangsakademiet) avholdt i Orsay utenfor Paris. MiJi samlet over 60 ungdommer, studenter og unge voksne til møter, lovsang, aktiviteter og workshops! Noe av tanken bak «lovsangsakademiet» er nemlig at deltakerne får muligheten til å lære f.eks sang, dans, gitar, teater, piano, video eller musikkproduksjon, slik at de så kan ta med seg den nye lærdommen og bruke det inn i sine lokale kirker. På denne måten fungerer leiren som nettverksbygging, men også som påfyll for ungdommer og unge voksne som allerede er aktive i sine menigheter. I etterkant av leiren fikk vi i lederteamet for MiJi inn en rekke meldinger fra ungdommer, studenter og unge voksne som takket for en «fantastisk helg». De nevnte at de hadde fått nye venner, blitt sterkere i troen og hadde opplevelsen av å lære noe nytt. Mange nevnte også at de følte seg utrustede og motiverte til å bruke sine talenter i større grad. Det er stas!

Til våren skal det avholdes Académie de louange junior, og for første gang Académie de louange barneleir i samarbeid med NMSU! I forbindelse med disse to leirene reiser også to UTEAM med norske ungdommer til Paris for å være med på leir.

Miji ungdom samlet

Lovsang er en viktig del av MiJi Ungdoms uttrykk

Arbeidet til Mission Jeunesse vokser, og etterspørselen etter flere arrangementer og leirer er stor! Derfor skal også pengene som kommer inn gjennom NMSU sin årsinnsamling i 2023/2024 gå til Mission Jeunesse og barne- og ungdomsarbeid i Frankrike! Følg med på @nmsunorge og @mission.jeunesse_ for oppdatert informasjon!

Skrevet av Silje Løvdal, NMS-UCREW i Paris, ansatt som innholdsprodusent for NMSU, og medlem i lederteamet for Mission Jeunesse. (Bildene er tatt av Silje på Académie de louange november 2022)

MiJi Lovsang

Miji Lovsang

Les innlegget →

Veien videre: Fra Créteil til Champigny-sur-Marne

Tiden er nå inne for at misjonærparet Mary og Rafi Rakotovao overlater ansvaret og videreføringen av Creteil menighet til pastor Caroline Foote. Veien videre for NMS misjonærene går nå til et nytt misjonsprosjekt i byen Champigny-sur-Marne. Dette er også en forstad øst for Paris, ikke så langt fra Créteil. Men utfordringene her vil være noe annerledes enn i Créteil. Les hva Mary og Rafi forteller om sin nye tjeneste i byen Champigny-sur-Marne.

Menigheten i Créteil på avslutningsgudstjenesten for NMS misjonærene Mary og Rafi Rakotovao

Vi har nå vært misjonsprester for NMS i Frankrike i mange år, ja, faktisk over tretti år.  I løpet av disse årene har det vært et privilegium for oss å tjene Gud på mange forskjellige måter.  Vi har jobbet blant studenter hvor Rafi var ungdomsprest i mange år. Men i de senere årene har vi jobbet mest med menighetsevangelisering.  I de siste åtte årene har vi plantet en kirke i byen Créteil, en forstad øst for Paris.  Prosjektet er godt kjent for folk i NMS.  Vår siste søndag i Creteil var søndag 26. Juni 2022.  Når det gjelder menigheten i Créteil, har Gud hørt våre bønner. Créteil har en ny prest :  hun heter Caroline Foote og hun begynte  i menigheten i Créteil den 1. juli 2022.

Og nå skal vi fortelle litt om veien videre for oss i Champigny. Vi flyttet til denne byen den 1. September og har begynt som misjonsprester.  Champigny er en kommune med 77000 innbyggere, som ligger, som sagt, ikke så langt fra Paris.   Kommunen er geografisk spredt over 11,3 km2 og er sammensatt av svært forskjellige nabolag med innbyggere fra mange land.

Den nye kirken i Champigny under oppføring

Den nye kirken i Champigny under oppføring

Menigheten i Champigny står overfor en stor utfordring. En ny metrostasjon bygges i Champigny (linje 15), og for å bygge den, måtte de rive den gamle kirken. Menigheten har derfor fått en erstatningskirke i den tiden det vil ta å bygge en ny kirke.

Etter planen skal kirken stå ferdig til påske 2023. Det vil være plass til rundt 200 mennesker i kirken.  Den nye kirken vil ha sin inngang rett utenfor den nye metrostasjonen. Selve metrostasjonen skal stå ferdig i 2025.  Rundt 48 000 reisende vil dermed gå forbi kirken hver dag.

Det er ikke så mange mennesker tilknyttet denne menigheten i Champigny, og man har ønsket å bygge en livskraftig menighet.  Der er et stort potensial i Champigny og det nye kirkebygget vil by på mange muligheter for misjon og for evangelisering.

Nå fra og med sommeren 2022 tar vi fatt på oppgaven med å bygge en livskraftig menighet i Champigny, sammen med menighetens medlemmer. Da Créteil var et kirkeplentingsprosjekt, så er arbeidet i Champigny mer et revitaliseringsprosjekt i en allerede eksisterende menighet, så arbeidet her vil være noe annerledes, og vil handle mer om endring enn nyetablering. Det blir ingen lett oppgave. Vi er takknemlige for alle som vil be for oss. Vi stoler på Gud og er sikre på at han vil følge oss i dette nye prosjektet.

Modell av den nye kirken i Champigny

Slik kommer den nye kirken til å se ut når den står ferdig

Mary og Rafi Rakotovao

Les innlegget →

Møt den nye presten i Créteil menighet; Caroline Foote

Etter mer enn ti år som misjonsprester i menigheten i Créteil, skal Mary og Rafi Rakotovao over til nye utfordringer (mer om dette i et egen innlegg), og arbeidet i Créteil overtas nå av presten Caroline Foote. Vi vil med dette innlegget presentere dere alle for Caroline slik at dere kan bli litt bedre kjent med henne. For selv om NMS ikke lenger har misjonærer i Créteil så fortsetter både misjonsarbeidet i Créteil og relasjonen til NMS.

Caroline er 43 år gammel, hun er gift med Alex som er engelsk, de har fire barn: tre gutter på 15, 12 og 9 år og en liten jente på halvannet år. Hun var først sykepleier før hun begynte å studere teologi. Under pandemien avbrøt hun teologistudiene for å hjelpe som sykepleier. Så gjenopptok hun studiene for å fullføre dem.

Caroline forteller om veien til å bli prest:

« Jeg begynte å studere teologi overbevist at jeg ville bli sykehusprest, i samsvar med min yrkeskarriere, og det tok syv gode år før jeg innså at jeg spesielt ønsket å bli menighetsprest: i kirken hvor jeg gikk som barn så gikk ikke kvinnene opp på prekestolen, bortsett fra unntaksvis for å spille et musikkinstrument. Jeg oppdaget de reformerte kirkene på 2000-tallet, innenfor en økumenisk bevegelse av unge studenter og et tverrkirkelige samarbeidet som eksisterte på den tiden i Rouen. »

Caroline begynte i juli 2022 som ny prest i menigheten i Créteil. Hennes hjerte for misjon samsvarer godt med den unge nyplantet menigheten i Créteil som også er vendt mot misjon og evangelisering.

Ellers liker Caroline å lese, spise et godt måltid med noen mennesker hun er glad i, stillhet (når du bor i byen med en stor familie, føles det som en fritidsaktivitet, sier hun) og natur.

Creteil-menigheten ønsker å holde kontakten med NMS, en delegasjon fra NMS ble godt mottatt i Créteil i mai 2022 og det er planer om at NMS skal fortsette å støtte prosjekter i Créteil.

Vær med og be for Caroline og menigheten i Créteil, slik at arbeidet må fortsette å vokse.

Les innlegget →

Sommeren i vakre Provence gir rom for Gud

Området rundt Lourmarin kirken hvor NMS støtter et re-plantingsprosjekt, er et yndet feriested midt i Provence. Fraflyttede landsbyer hvor husene er omgjort til feriehus og som ofte står tomme resten av året, forandres til livlige småsteder hvor turistene sitter ute på de små lokale restaurantene på torget og nyter sommervarmen og sommerfreden. Og mange av turistene elsker å gå i den vakre Provence naturen, og flere tar veien forbi den lille vakre kirken i Lourmarin. Så i stedet for å ha sommerstengt, så har Lourmarin menigheten tenkt at dette er en mulighet å nå ut til mange av de forbipasserende. Og mange benyttet seg av den muligheten.

Om sommeren, hvor mange ofte tar sommerferie fra gudstjeneste, har vi i Lourmarin hatt søndagsgudstjeneste hele sommeren. Det å ta seg tid til å samles rundt Guds ord også midt i sommervarmen, gir mening og perspektiver til hele livet vårt; både personlig og som fellesskap. Og dette er anledningen til å si en enorm TAKK til alle de som har sørget for en varm mottakelse, åpenhet, servering, liturgi og forkynnelse i gudstjenestene våre i sommer. Men også en stor takk til de som gjennom sitt nærvær har gjort det mulig å gi liv til dette viktige fellesskapet

Kunstner Isabelle Tourini sammen med misjonspastor Stephen Backman

Kunstner Isabelle Tourini sammen med misjonspastor Stephen Backman

Men for at kirken skal være åpen for alle så har vi i Lourmarin menighet ikke nøyd oss ​​med bare disse søndagsmøtene for våre faste kirkegjengere. Vi valgte derfor å også holde kirken åpen to dager  i uken hvor vi kunne ønske alle som kom forbi velkommen ved å tilby en velkomst og et rom for stillhet med skriftlige bønner tilgjengelig. Vi organiserte også to utstillinger som kunne inspirere tanken til de som var innom. Den første utstillingen med tittelen «Verden som en hage», inviterte oss til å reflektere over vår holdning til verden; en vakker hage som for ofte er blitt neglisjert, overutnyttet og forurenset … men som forblir og må bli igjen, kilde til liv, og fremtid! Vår verden er nemlig en hage så vakker at Gud steg selv ned for å vandre i den, og han har aldri sluttet siden den første dagen å fylle den med sitt nærvær. I den andre utsillingen stilte vi ut bilder av Isabelle TURINI. Dette var bilder av Lormarin sitt nærmiljø (interiør, eksteriør, bygninger, landskap, etc.) tatt ved daggry; på timen når livet våkner. Dette «håpets blikk» uttrykt i bilder, ble ledsaget av bibelvers og ord som på en variert måte inviterer til håp. TAKK til Isabelle og alle dere andre som bidro til åpningen, velkomsten, … for å lytte og vitne om vårt håp ved denne anledningen!

GUdstjeneste i Lourmarin

GUdstjeneste i Lourmarin

7.juli hadde vi også den store gleden av å åpne vår andre festival kalt «Ordenes kunst». Festivalen ble åpnet med et forrykende fyrverkeri. Festivalen som varte i ti dager uttrykte vårt perspektiv på åpenhet, dialog, oppmerksomhet til den andre og til verden. Vi organiserte konferanser, seminarer, debatter, utsillinger, feiringer, show ved kirken, men også på Lourmarin-slottet og La Fruitière Numérique, et internettsenter som organiserer mange events for lokalsamfunnet, spesielt for de unge. Temaet «Vennlig håp» samlet et mangfoldig av ulike mennesker, og mange uttrykte stor takknemlighet over festivalen og dens tema.

Vi i menigheten Lourmarin har bestemt at denne sommeren i Lourmarin ikke skal forbli en parentes eller en begivenhet ved siden av vår vanlige aktivitet, men det som vi startet i sommer skal bli er en kontinuerlig og gledelig holdning, som vi må forlenge inn i vårt daglige arbeid i menigheten. Hvor gleden ved å ta imot, møte og gå i åpen dialog, er jordsmonn i samfunnet vårt hvor Guds rike kan vokse! Guds kjærlighet til verden er en god nyhet!

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp