Gi en gave
Meny
Last ned

Korpsmusikk og misjon i samme åndedrag

I Egersund er korpsmusikk og misjon to sider av samme sak. For korpsmusikerne i Egersund misjonskorps og Juniorkorpset er dette en helt naturlig kombinasjon.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Historien om misjonskorpset i Egersund begynner i 1953. Det gikk en stor vekkelse over området. Mange ungdommer som var med i byens eksisterende korps ble omvendt i vekkelsen. Etter omvendelsen var det noen av dem som fikk problemer med å fortsette i korps. Miljøet og omgangstonen var vanskelig å leve med for dem som var blitt kristne.

− På den tiden dukket tanken om å lage et misjonskorps opp. Vi var mange som var interessert i å fortsette som musikere. Dessuten var det flere andre som gjerne ville være med i et slikt korps, forteller Øystein Svanes Pedersen (83) som spiller tuba.

I 2023 feiret Egersund Misjonskorps sitt 70-årsjubileum. Samtidig feiret den ungdommelige avleggeren, Juniorkorpset, at det er 50 år siden det ble opprettet.

− Jeg var faktisk ikke med helt fra starten. For på de første øvelsene var det introduksjon for ungdommer som ikke hadde spilt tidligere. Jeg hadde jo spilt i korps tidligere. Men da korpset kom skikkelig i gang var jeg med, forteller Pedersen.

For stort for scenen

Hver mandag er det øvelse i Misjonshuset i Egersund. Men siden korpset har nesten 50 medlemmer, er det ikke plass til dem på scenen. Derfor må stolene stables vekk, slik at musikerne får den plassen de trenger. Når det er vanlige misjonsmøter, settes stolene tilbake på plass.


KORPS: Øystein Svanes Pedersen spiller tuba. Foto: Martin Eikeland

Det er Rune Svanes Pedersen som er dirigent for koret. Den våkne leser vil registrere at dirigent Rune og korpsveteran Øystein har samme etternavn. Det er ingen tilfeldighet, for det dreier seg om far og sønn. Som en parentes kan nevnes at det på den øvelsen som Misjonstidende var til stede på, var det fem korpsmusikere i tre generasjoner i rett nedstigende linje fra Øystein og Gerd – som også spiller i korpset.

Misjon eller korps

Siden et korps kaller seg «misjonskorps», er det kanskje naturlig å tenke at det kan oppstå en viss konflikt mellom de to ordene navnet består av – «misjon» og «korps». Men under øvelsen kommer det helt tydelig fram at i denne sammenhengen er det god plass både til «misjon» og «korps». Musikken som spilles har en tydelig kristen profil, mange av melodiene er velkjente for folk som vandrer i kirker og bedehus. Men samtidig er musikken i fokus. Rune Svanes Pedersen holder en stram, men vennlig hånd over øvelsen.

− Når vi er på øvelse i Misjonskorpset, så er vi her for å øve, og vi begynner halv åtte. Det er ikke slik at vi drøyer fem eller ti minutter. Musikerne er på plass i god tid, slik at de er klare når øvelsen begynner.

Etter en drøy time med korpsøvelse, er det tid for pause. Men før kaffekoppene kommer fram, er det andakt. Sangboken deles ut, men mange av musikerne kan vekkelsessangen «Strømmer av nåde» uten å kikke på teksten. Dagens andakt handler om nattverden og hva den betyr for dem som mottar brødet og vinen.

− Vi er et kristent korps. At repertoaret er preget av dette, er helt naturlig. Det er også naturlig at vi har en andakt midt i øvelsen, sier Rune.

Ikke trosbekjennelse

Han blir supplert av Svein Ivar Midbrød, som er leder av styret for Egersund Misjonskorps.

− De fleste omgir seg med mye musikk hver eneste dag. Det meste av denne musikken er uten særlig mye mening. Her i Misjonskorpset spiller vi musikk med mening. Det har ikke gått av moten.

− Er det slik at alle som er med i Misjonskorpset er kristne?

− Tidligere var det slik at man måtte bekjenne kristen tro for å bli medlem. Slik er det ikke lenger. Jeg kjenner ikke medlemmenes trosliv, men jeg vil nok anta at alle har et positivt forhold til kristentroen. Men det er ikke slik at alle som er med i Misjonskorpset går på alle møter. Det er nok mange av medlemmene som ikke går så mye på møtene på Misjonshuset, svarer Midbrød.

− Er Egersund Misjonskorps et godt korps som vinner konkurranser?

− Vi er ikke så veldig opptatt av konkurranser og prestasjoner, men jeg vil vel si at vi er et ganske godt korps. Men det er altså ikke det viktigste.

Konserter

Årsprogrammet til Misjonskorpset er preget av flere faste oppdrag som går igjen år etter år. Det dreier seg om faste arrangementer i Egersund, slik som åpningen av Julebyen, julekonsert og selvsagt 17. mai.

− Det er et rikt musikkliv her i byen, med flere korps, sier Rune Svanes Pedersen, som selv har fingre med i flere musikkarrangementer som preger Egersund.

Av store arrangementer, nevner Rune Svanes spesielt den årlige julekonserten.

− Dette er en konsert som er altfor stor til å arrangeres her i Misjonshuset. Vi har hatt den i kirken her i byen i mange år, men det er visse begrensninger der. Derfor har vi de siste årene hatt julekonserten i Egersund Arena. Det er et stort og flott konsertlokale som pinsemenigheten har bygd. Den siste julekonserten var helt magisk. Der skulle du ha vært, sier dirigenten, som forteller at Egersund Arena var helt fullsatt den dagen. Det betyr at omkring 700 mennesker hadde skaffet seg billett for å få med seg julemusikken fra Egersund Misjonskorps. Inngangsprisen på konsertene til Egersund Misjonskorps er for øvrig alltid kroner null.

− Mange konserter koster altfor mye. Det beste budskapet, som vi formidler, er jo gratis, sier han.

Men pausen kan ikke vare for lenge, for dirigenten har et omfattende program han skal gjennom. Kaffekoppene settes vekk, twistpapirene krølles ned i lommene, og instrumentene hentes fram.

− Æn, to, tri, sier dirigenten, og dermed er øvelsen i gang igjen.

Påskekonsert

Når Misjonstidende er på besøk på øvelsen, er det programmet for påskekonserten som finpusses. Også denne skal avholdes i Egersund Arena. Flere andre aktører fra musikklivet i distriktet, blant annet et kor fra Varhaug, er også med på denne konserten. Dessuten deltar et band bestående av profesjonelle musikere. Med stødig hånd leder Rune Svanes musikerne gjennom sangene som skal spilles. Stort sett er han svært fornøyd med det musikerne leverer.

− Dette var så fint at jeg får gåsehud. Kanskje bør jeg ta på meg en tjukkere genser, sier han og får hele korpset til å humre.

Programmet på påskekonserten inneholder mange kjente melodier. Etter at korpset har spilt gjennom «Vår Gud skal ha æren», utbryter Rune:

− Dette var flott, det var dritbra. Takk skal dere ha.

Ellers reflekterer programmet på påskekonserten den klare forbindelsen det er mellom det som skjedde for 2000 år siden på Golgata og misjonsoppdraget.

− Nå skal vi spille en skikkelig misjonssang. Er dere klare? Det er den derre «Vi er kalt til tjeneste, vi må si gå og si i fra». Den heter vel «Herre gå med oss», sier Rune Svanes Pedersen.

Denne melodien avslutter øvelsen i Egersund Misjonskorps.


TROFAST; Siden 1954 har Øystein Svanes Pedersen spilt i Egersund Misjonskorps. Hver mandag stiller han opp på øvelsene i Misjonshuset. Foto: Martin Eikeland

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp