Gi en gave
Meny
Last ned

Alle har en historie

Da barnebarna begynte å spørre etter bestemors barndomsminner, tenkte Liv Færøyvik Damman (75) at hun skulle fått dem skrevet ned. Nå har hun egen biografi i bokhylla.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

«Alle har en spennende historie» er biografi-prosjektet til NMS sitt motto. Liv Færøyvik Damman (75) lever et tilsynelatende A4-liv i et byggefelt på Sørlandet. Men veien fram til dette pensjonistlivet i Lyngdal har vært både spennende, utfordrende og morsom.

− Et liv i et boligfelt er temmelig ulikt det jeg vokste opp med, forteller Liv som vokste opp på den lille øya Førøyvik, vest for Florø. Omgivelsene var vakre, naboene få og livsgleden stor.

− Jeg tenkte kanskje ikke at jeg hadde en spesielt spennende oppvekst, men da barnebarna begynte å spørre, forstod jeg at det nok var spennende for dem. Etter hvert som de spurte mer, begynte jeg å tenke på at jeg burde skrive ned noe fra min barndom. Men det er jo ikke helt enkelt å skrive en god fortelling om eget liv. Jeg er aktiv i NMS her i Lyngdal. På et møte ble det informert om biografiprosjektet. Da forstod jeg at det var måten å få skrevet ned min livshistorie på.

Populær bok

Når hun forteller om skriveprosessen, blir hun både ivrig og begeistret. For det viste seg at forfatteren som NMS hadde funnet til henne (Øystein Mikalsen red. anm.) var oppvokst i Florø.

− Når jeg fortalte om min oppvekst og liv, kjente han både stedene og personene. På den måten ble selve skriveperioden morsom. Det er faktisk spennende å fortelle om sitt eget liv, sier hun.

Opplevelsen etter at boka var ferdigskrevet og de 112 sidene var kommet mellom to stive permer, bød på overraskelser.

− Jeg hadde jo bestilt nok bøker slik at alle barna og barnebarna skulle få hver sin bok. Men så lot jeg mine søsken – jeg er nest yngst i en søskenflokk på fem – få lese boka. Det jeg da opplevde, var at min eldste bror fortalte at han opplevde de samme situasjonene og stedene på en annen måte enn det jeg fortalte om i boka. Det er interessant å bli klar over dette, sier Liv, som humrer når hun forteller at denne broren faktisk ba om flere bøker slik at han kunne gi dem til sine barn.

Satsingsprosjekt

Trond Hjorteland, som er leder for avdeling kommunikasjon og innsamling, forteller at biografiprosjektet er et satsingsområde for NMS.

− NMS tjener litt på hver bok som skrives. Dette er penger som vi kan bruke i vårt arbeid rundt om i verden. I tillegg til at dette skaffer oss inntekter, gjør vi også dem vi skriver bøker om en tjeneste. Mange har et sterkt ønske om å fortelle sitt liv til sine etterkommere, men uten faglig skrivehjelp er det vanskelig for en god del av dem. Nå får de en bok som de kan gi til sine barn og barnebarn. En bedre og mer varig gave kan knapt tenkes, sier Hjorteland.

For å øke oppmerksomheten om biografi-prosjektet, har NMS inngått et samarbeid med Bibelselskapet. De to organisasjonene går sammen om prosjektnavnet TID. Hver på sin side, men også felles, skal de løfte fram denne muligheten for publikum. Mens overskuddet for NMS skal brukes i ulike misjonsprosjekter rundt om i verden, bruker Bibelselskapet disse pengene i bibelmisjonsarbeid.

TID

Biografier for folk flest. Alle har en spennende historie.

  • En erfaren skribent, ofte en journalist, gjennomfører intervjuer i om lag 10 timer.
  • Manuskriptet gjennomleses, korrigeres og godkjennes av kunden.
  • Kunden skaffer bilder som skal med i boka.
  • Et grafisk firma designer boka. Oppsett og utforming kan endres før den til slutt godkjennes av kunden.
  • Kunden får 20 bøker, men man kan mot betaling få flere eksemplarer.
  • Pris: 60.000 kroner (70.000 for par).
  • Bestilling: livshistorie@nms.no eller telefon 40406026.
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp