Gi en gave
Meny
Foto: Privat / TIRSDAGSMIDDAG: Knut Idland finner seg godt til rette under tirsdagsmiddagene i NMS Lilleborg. Last ned

– Mange av oss hører hjemme her

Når den gode middagslukta begynner å sive ut fra kjøkkenet i Lilleborg kirke og Liss Kjærsmo og og Anne Fjeldstad tilbereder de lekreste middagsrettene, begynner kafélokalet å fylles med folk. Ryktet har gått i bydelen om den gode middagsserveringen. Når klokka nærmer seg tre står middagsbufeeten klar.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

JUBILANT: I år feirer NMS Gjenbruk at det er 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet. I den anledning gis det ut et ekstranummer av Misjonstidende med mye kjekt lesestoff om gjenbrukseventyret.

Oppe ved alteret står en herre som åpenbart synes dette er et fint sted å være, helt i enden av kirkerommet. Knut Idland heter han, og bryter på sitt jærske mål.

– Hvordan fant du fram hit til tirsdags-middagen i NMS Lilleborg?

– Jeg er kunde i butikken, og jeg synes det er artig å treffe nye mennesker. Det gjør jeg akkurat her.

– Syns du det er rart å havne ved et middagsbord der de fleste er «trengende» med behov for å få tilskudd i ukas middagsrasjoner?

– Jeg ble invitert til å komme her og spise, og jeg syns dessuten at alle må kunne spise ved samme bord – trengende eller ikke. Køen inn til buffétbordet her sorterer ikke folk. Vi er alle like, og det er en idé jeg liker. Det er fint å kunne komme i prat med spennende mennesker.

Den gode lykken

Når Knut blir «mistenkt» for å være fattig og trengende, så bryr han seg svært lite om det. Før jeg rekker å stille ham flere spørsmål, gjør han et poeng av at i et slikt artig miljø kan man trygt si som så: «Når jeg får, føler jeg meg lykkelig. Og når jeg gir, føler jeg meg lykkelig.»

Knut er ikke gjerrig med sine ord, verken i munn eller hjerte.

– Selv om jeg akkurat nå har hatt mange gode år, vet jeg litt om det å skulle falle utenfor, sier Knut.

Som homofil har han jobbet i flere år hos Kirkens Bymisjon, på Accept. Han ble ufør etter en kreftdiagnose, men føler han fortsatt kan bidra med sin tilstedeværelse.

Noen som åpner dørene

Vi begynner plutselig å snakke om jula 2023, for da skal NMS Lilleborg arrangere «Åpen romjul» i disse lokalene. Om Knut har lyst til å være frivillig der?

– Nå fikk jeg en vanskelig utfordring, sier han.

Han forteller at han i ferier og helger ofte får invitasjon til å komme heim til en reservefamilie han har i Trøndelag.

– Men jeg har selvsagt lyst til å se hvordan «Åpen romjul» kan bli her i dette rommet. Jeg skal tenke på det.

Når Knut snakker om sin «nye» familie på Løkken Verk i Trøndelag, tenker han at gjenbruk er tingen.

– Denne familien har åpnet sine dører for meg, og jeg kjenner meg velkommen heim, hver gang jeg dukker opp der. «Åpen romjul» vil nok ha samme funksjon: Her kan alle stikke innom og bli en del av et større julefellesskap. Det blir veldig bra!

Slik tenker kreative Knut.


Nyheter

Den imponerende innsatsen!

I 25 år har NMS gjenbruk vært en del av organisasjonen vår, og det økonomiske bidraget fra NMS Gjenbruk har blitt viktigere og viktigere for NMS.
Les mer

Misjonæren som ble butikkleder

Med bakgrunn som veterinær, bistandsarbeider og misjonær, ble Kai-Arne Schie styreleder for NMS Gjenbruk Lillestrøm. Han mener det er viktig å profilere hva NMS står for også gjennom gjenbruksbutikkene.
Les mer

Noe litt rart er blitt til noe veldig stort og viktig

I løpet av 25 år har gjenbrukshandelen i NMS økt fra noen få hundretusen kroner til nesten hundre millioner. Utviklingen har gjort NMS Gjenbruk til en av de viktigste inntektskildene til NMS.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp