Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland. Mange har fått sin livshistorie forevighet mellom to permer. Deriblant Øyvind Oterholt og Mari Ingebretsen, en aktiv misjonskvinne. Hennes livshistorie, som starter på et småbruk i Rissa, går via et langt opphold i Karasjok og ender opp på Flekkerøya, er blitt til biografien «Historier fra mitt liv». Last ned

Den overraskende bokgaven

Jan Egil Kimo Ingebretsen hadde sett for seg en rolig julefeiring sammen med kona i Ballangen. Men en pakke fra hans mor Mari gjorde juleaften spesiell.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Rett før jul kom det en pakke i posten fra min mor på Flekkerøya. Jeg kjente at det var bøker, men da jeg åpnet pakken fikk jeg meg en stor overraskelse. Mamma hadde skrevet sin egen livshistorie i en bok. Det hadde jeg aldri trodd skulle skje, sier prosten i Ballangen.

For mamma Mari Ingebretsen var det viktig at hennes selvbiografi ble ferdig til jul. At hun hadde planer om å skrive bok om sitt eget liv klarte hun å holde hemmelig helt til julaften. Under juletreet hos de to sønnene, som er bosatt på Flekkerøy og i Ballangen, lå boka om hennes liv.

– Det var veldig moro at jeg fikk ferdig boka til jul. At Jan Egil og Asle ble så glade for den, var viktig for meg, sier Mari, som også forteller at hun ga boka som gave til slektninger rundt om i landet.

På en Facebook-side for familien, dukket det raskt opp kommentarer om at mottakerne var overrasket over at det var en forfatter i familien.

Egne fortellinger

Da Mari Ingebretsen tok kontakt med NMS for å forhøre seg om muligheten for å skrive bok, hadde hun allerede gjort et stort arbeid. Hun hadde med seg håndskrevne fortellinger fra et langt liv. I samarbeid med NMS ble dette til boka «Fortellinger fra mitt liv».

– Det er jo mange av de yngre i slekten som ikke kjenner til det livet jeg og søsknene mine hadde hjemme i Skaugdalen. Dessuten har jeg jo hatt et spennende liv, så jeg hadde mange historier som jeg ville fortelle.

– Var det noen som var spesielt vanskelig å skrive om?

– Det meste gikk greit, men jeg må innrømme at det ikke var helt lett å skrive om da jeg ble kjæreste med Alf, mannen min. Det har jeg ikke snakket så høyt om tidligere, humrer Mari.

Ikke i fronten

Da Jan Egil leste gjennom Maris selvbiografi, kjente han igjen de fleste fortellingene.

– Mamma har alltid vært flink til å fortelle, så mye av det som står i boka hadde jeg kjennskap til. Men noe var selvsagt nytt for meg. Den største overraskelsen var imidlertid at mamma faktisk skrev bok om seg selv. Hun har alltid vært engasjert og aktiv, men ikke vært veldig frampå i offentlige sammenhenger. At hun plutselig skrev bok om sitt eget liv, var derfor en stor overraskelse. Jeg må også si at det var en gledelig overraskelse. Dette er ei bok som jeg allerede har hatt stor glede av, sier Jan Egil Ingebretsen

Fikk hjelp

En annen som ikke har vært like tilbaketrukket, er Øyvind Oterholt, tidligere administrasjonssjef i NMS. Hans historie omfatter et langt liv i misjonens tjeneste, men også en spennende karriere i fotballklubben IK Start.

Mange kjenner Øyvind Oterholt som administrasjonssjef i NMS. Han er en av dem som har fått skrevet sin eget biografi. Foto: Egil Sæbø

– Jeg hadde i flere år tenkt at jeg skulle skrive min historie. Men så ble jeg rammet av Parkinson. Da ble det umulig for meg å skrive ned min livshistorie. Men takket være hjelpen fra NMS fikk vi det til, sier Oterholt, som har gitt sin selvbiografi tittelen «Det går bra».

Det har vært hans leveregel gjennom hele livet. Den lever han fortsatt etter.

Gleder familien

Øyvind forteller at hele familien har hatt stor glede av boka om hans liv. Både barn og barnebarn har bidratt med historier fra hans liv. De har også hatt stor glede av å lese om hans liv. Kona Alice, som selv var en aktiv medspiller i arbeidet med boka, tror denne biografien blir viktig i årene som kommer.

– Jeg ser sikker på at både barn og barnebarn vil glede seg over denne boka i mange år framover. I tillegg har noen av Øyvinds venner også lest i boka. På den måten har de blitt mer kjent med ham. Flere av dem har uttrykt stor glede over å lese boka.

– Var det vanskelig for dere å jobbe med denne boka?

– Nei, egentlig ikke. I opplegget som ligger til grunn for arbeidet, har NMS laget en hel rekke spørsmål. Ved å gå gjennom disse spørsmålene fikk Øyvind fortalt det meste om livet. For oss har dette vært en god opplevelse, sier Alice Oterholt.

BIOGRAFI FOR FOLK FLEST

Ønsker du din eller dine foreldres livshistorie mellom to permer? NMS tilbyr nå at erfarne skribenter og journalister kan skrive biografi for folk flest. For 60 000 kroner (75 000 kroner for ektepar) får du en bok på 112 sider (144 for ektepar) i 20 eksemplarer.

Send en e-post til livshistorie@nms.no eller ring 40406026 for å melde din interesse og få ytterligere opplysninger.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp