Gi en gave
Meny
Last ned

Klimakamp – en kamp mot urettferdighet!

– Klimaendringene rammer menneskene som NMS arbeider blant. De rammer dem som har det vanskeligst fra før. Hvis man skal bekjempe urettferdighet, må man ta dette på alvor, sier Tina.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Klima og miljøspørsmål handler først og fremst om rettferdighet, sier Tina Våje (16) som tok initiativ til den store skolestreiken i mars der 40 000 ungdommer deltok.

– Som misjonærbarn i NMS på Madagaskar har jeg sett hvor heldige vi er i Norge, sier Tina.

Foreldrene hennes, Per Ivar Våje og Lillian Razafimandimby Våje, har alltid vært opptatt av miljø, menneskerettigheter og rettferdighet. Men klimaengasjementet hennes ble også vekket av en lærer som meldte klassen inn i Miljøagentene.

– Jeg syntes det var så interessant at jeg startet lokallag hjemme i Spydeberg. I 2018 ble jeg valgt inn i Barnas Klimapanel, som hvert år skriver en rapport på grunnlag av norske barns meninger. Jeg var også med til Klimatoppmøtet i Polen.

VIKTIG MØTE

Tina fulgte med på klimastreikene i andre land. Kunne hun dra i gang noe lignende i Norge? Hun tok kontakt med Changemaker, Natur og Ungdom, KFUK/M Global og Fremtiden i våre hender. Derfra rullet ballen langt. Som en av frontfigurene i klimastreiken har Tina stått fram i mange medier. Dagen vi intervjuer henne har hun vært på møte med utviklingsminister Dag Inge Ulstein.

– Det mest utfordrende med å arrangere skolestreikene var at vi ikke visste hvor mange som ville bli med. Det ble også noen sure kommentarer fra voksne på Facebook. Heldigvis var det mange som støttet oss også.

Tina Våje:

– Vi har et forvalteransvar og må ta vare på skaperverket. Klimasaken angår alle. Vi kan ikke la være å tenke på det.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp