Gi en gave
Meny
Foto: Kristin Hulbak Skaar / ET SKUP: Tsirisoa Razafimamonjy beskrives som både språksterk, varm, karismatisk og strukturert. Nå skal hun løfte kultur- og kompetansesenteret Lovasoa på Madagaskar til nye høyder. Last ned

Et skup for Lovasoa

Tsirisoa Razafimamonjy beskrives som både språksterk, varm, karismatisk og strukturert. Nå skal hun løfte kultur- og kompetansesenteret Lovasoa til nye høyder.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Jeg nølte i det lengste. Det er ikke mange år til jeg blir pensjonist. Å flytte til et nytt sted og lære meg nye ting, gjorde meg usikker, innrømmer den nye direktøren.

− Men da jeg ble oppfordret til å søke, kjente jeg meg ledet av Gud. Jeg er litt redd, men også glad. Lovasoa er et stort anlegg med over 60 ansatte, men jeg tror jeg kan bidra med min ledererfaring.

Relasjonell leder

Tsirisoa skal lede både gartnere, lærere, renholdere, kokker og teknisk personell. Den enorme bygningsmassen trenger oppgradering. Bibliotek, arkiv og museum trenger flere besøkende. I tillegg kommer samarbeidet med lokale, nasjonale og internasjonale partnere. Det blir mye å ta tak i for den ferske direktøren.

− Hvordan er du som leder?

– Relasjonsfokusert, svarer hun.

− Har jeg et mål, er det viktig for meg at teamet er med. Vi må ville det sammen.

Andre beskriver henne som ryddig, dyktig og selvstendig, men de gode ordene stopper ikke der. Tsirisoa er visstnok også samvittighetsfull, lagmenneske og en god forkynner.

Språkmektig og mangfoldig

Tsirisoa ble født i 1965 som den eldste i en søskenflokk på fem. Foreldrene jobber i «Ministry of Justice», noe som gjør at familien flytter mye.

– Jeg fikk erfare forskjellige kulturer, lærte ulike språk og dialekter, forteller hun.

Språkinteressen former studievalgene. Etter ett år ved universitetet i Tana, vokser interessen for det tyske språket. Hun får et stipend som bringer henne til språkstudier i Tyskland.

– Det var spennende å få oppleve nok et nytt sted, men dessverre merket jeg også fremmedfrykt. Det var både overraskende og ubehagelig.

Tilbake i Tana får hun jobb i en tysk veldedighetsorganisasjon, før hun studerer journalistikk og jobber et år som frilansjournalist. Deretter får hun fulltidsjobb som assisterende generalsekretær i Det gassiske bibelselskapet, der hun skal bli værende i 16 år.

− Jeg ble leder for utvikling, produksjon og distribusjon av bibler på forskjellige gassiske språk og dialekter. Vi ville nå ut til de som ikke hadde råd til å kjøpe bibel. Det var hektiske dager, men nå, i etterkant, ser jeg at det var en forberedelse til det som ventet ved Lovasoa.

Skiftet beite

Noe av grunnen til at hun forlater jobben i Bibelselskapet i 2015, er et under.

− I mange år hadde vi bedt om at Gud skulle skjenke oss et barn. I 2015 fikk vi vår datter Fahendrena som betyr visdom.

Samtidig dukker det opp en ledig stilling ved det norske konsulatet, en jobb som lettere lar seg forene med familielivet.

− Jeg ble sekretærassistent på det norske generalkonsulatet i Antananarivo og samarbeidet tett med Arild Bakke som da var generalkonsul. En erfaring jeg tar med meg inn i arbeidet ved Lovasoa.

Sommeren 2020 blir konsulatet lagt ned. Tsirioa får ansvar for konsulære saker ved ambassadeseksjonen før også dette kontoret legges ned i 2023.

Fredfullt sted

− Hvilke visjoner har du for Lovasoa?

− Bevare den fredfulle atmosfæren, svarer hun.

− Men også oppgradere bygninger, parkanlegg, treningsrom og kanskje bygge et svømmebasseng? Fysisk aktivitet er viktig, også for samholdet, fortsetter hun før hun avslutningsvis oppfordrer folk til å komme, både som volontør og turist.

− Her vil du finne fred, møte andre kulturer, bli beriket og velsignet.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp