Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland / LANDSBYPREST: Pastor Zamagoza Philile Lethokuhle (39) er sokneprest i Untunjambili i tidligere Zululand, der NMS startet sitt arbeid i 1842. Talerstol og alter er bygget av den første misjonæren. Last ned

Motedesigner ble prest

Zamagoza var motedesigner i Englands hotteste fashionmiljøer. I dag er hun pastor for ti kirker på landsbygda i Sør–Afrika.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Da jeg begynte å gå i en menighet i Lanchester, fikk jeg et kall, begynner Zamagoza Philile Lethokuhle.

Hun er ingen typisk prest. Kvinner er i mindretall i presteskapet i Den evangelisk-lutherske kirke i Sør-Afrika (ELCSA) som er NMS sin samarbeidskirke i landet. I tillegg er det ikke mange i prestekjole med en fortid fra et europeisk motesentrum.

Fulgte drømmen

Zamagoza ble født i Bergville i 1983 i en familie som tilhører byens lutherske kirke. Far og mor har hver sin karriere og må bo i forskjellige byer: Mor hos svigerfamilien i Bergville, og far i Newcastle i Sør-Afrika. Når Zamagoza begynner på ungdomsskolen, flytter hun inn hos faren.

– De ønsket at jeg skulle bli lærer eller sykepleier, men jeg hadde andre planer, forteller Zamagoza som etter hvert begynner på en designerskole i millionbyen Johannesburg.

– Jeg var oppslukt av denne drømmen. Læreren hadde tro på meg, og anbefalte meg å flytte til motemiljøet i England. Med sine kontakter hjalp han meg i gang, forteller 39–åringen som trosset foreldrenes vilje. Hun får jobb i et motehus i Lanchester, der hun liker seg godt og engasjerer seg i den lokale kirken.

– Etter hvert flyttet jeg til Oxford og fortsatte i samme bransje. Jeg vanket med folk i motemiljøet samtidig som jeg gikk i kirken. Snart innså jeg at jeg trivdes best med kirkefolk og hadde lyst til å bli prest, sier hun og beskriver det som et kall. Nå blir hun teologistudent i tillegg til jobben.

Besøk hjemme

En ferie i Sør-Afrika i 2011 blir noe mer enn bare et besøk.

– Da jeg kom hjem, tok mamma en alvorsprat med meg. Jeg måtte ikke reise tilbake til England. Jeg gikk jo glipp av de store hendelsene i familien hjemme. Om jeg ble boende i Europa, ville jeg bli rotløs her, forteller hun.

I England har hun både bil, leilighet og eiendeler. Likevel bestemmer hun seg for å bli i hjemlandet.

– Jeg aner fortsatt ikke hva som skjedde med bilen min. Jeg forlot den på en parkeringsplass, og siden har jeg ikke hørt noe, humrer hun.

Dyp depresjon

Overgangen til Sør-Afrika ble tøff.

– Jeg ble deprimert. Bodde i leiligheten til min far i Newcastle (i Sør-Afrika, red. anm.), var lite ute, traff sjelden venner og familie, sov mye og spiste usunt. Det var en vond tid. Jeg tenkte på det mor sa om å miste så mye ved å bo i England. Nå mistet jeg enda mer.

Faren overtaler henne til å snakke med pastor Khulekani Msomi. Han får blant annet høre om kallsopplevelsen i England.

– Jeg innså at den eneste som kunne hjelpe meg ut av dette, var meg selv. Khulekani foreslo teologistudier, og selv om alle søknadsfrister var gått ut, fikk jeg plass. Det ble begynnelsen på et nytt liv.

Fra student til prest

I 2015 er Zamagoza ferdig utdannet prest. Det er stor prestemangel i ELCSA, så allerede året etter blir hun sokneprest i Untunjambili, en by i tidligere Zululand, der NMS startet sitt arbeid i 1842. De bygde skoler og sykehus som fremdeles ligger i nærheten. I kirken står alteret og talerstolen som NMS` første misjonær, Hans Schreuder, tegnet og bygget.

– Her liker jeg å stå, smiler hun idet hun går opp på talerstolen midt i rommet.

– Jeg liker å forkynne og snakke med folk, sier presten som senere har tatt master i psykologi, og nå tar videreutdanning i teologi.

– Planen framover er å kunne være til hjelp for pastorer som sliter i tjenesten. Det er min drøm.

 

Jeg vil bli abonnent på Misjonstidende og motta seks utgaver i året – HELT gratis!

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490

    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp