Gi en gave
Meny
Foto: Asbjørg Oksavik Sve / KONFIRMANTLØRDAG: Konfirmanter i Skodje samlet inn 15 000 kroner til Estland. Last ned

Sammen som kirke i hele verden

Konfirmantene i Skodje hadde tombola og samlet inn 15 000 kroner til Estland.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Korona-pandemien stakk kjepper i hjulene da Skodje kyrkjelyd skulle være med på aksjonen «Sammen som kirke i hele verden». Likevel ble det morsomt og givende for både unge og gamle. Og til sammen kunne de sende hele 15 000 kroner til Estland.

Barneleirleder i Estland

Diakon og trosopplærer Asbjørg Oksavik Sve har hatt et nært forhold til misjon i Estland i mer enn 18 år.

– Vi var på studietur til Estland da jeg var diakonistudent i 2003, forteller Asbjørg.

– Seinere ble vi utfordret til å fortsette som frivillige og arrangere sommerleirer for barn i Valga, Sør-Estland. Det var det flere av oss som gjorde flere somre på rad. Jeg har vært med 11 somre.

Gjennom dette ble hun kjent med misjonærene i Saku og Mustamäe.

– Jeg var også med på grunn­­steins­­ned­­leggelsen da kirken i Saku skulle bygges, og da fikk jeg til og med være NMS sin representant fra Norge den dagen. Vi har også hatt gjenvisitt fra Saku til Sunnmøre, sier Asbjørg som ble glad da sokne­rådet i Skodje valgte Estland som nytt misjons­prosjekt for få år siden. Det er mange aktive NMS-frivillige i Skodje.

Korona-begrensninger

Soknerådet bestemte også i fjor at de skulle være med på aksjonen «Sammen som kirke i hele verden». Men det gikk ikke helt som planlagt.

– Vi måtte avlyse flere planlagte arrangement på grunn av pandemien. Vi har tidligere pleid å ha misjonsgudstjeneste med misjonsløp på Kristi Himmelfartsdag, men i fjor ble også den avlyst, forteller Asbjørg.

– Men vi fikk til å ha en Estlands-kveld i kirka i juni i fjor. Laila Tusvik Helle fra NMS orienterte om «Sammen som kirke-aksjonen», og delte info om Estland. Vi hadde også kollekt, som kom i tillegg til spleisen vi hadde opprettet. Vi fikk fortalt mye om Estland denne kvelden.

Konfirmantbasar

Ekstra stas var det at konfirmantene ble engasjert i aksjonen. Konfirmantweekenden hadde blitt avlyst. Nå ble det konfirmant­lørdag på speiderhytta på fjellet i stedet.

– Vi har også en kateket som brenner for misjon og som pleier å lage konfirmantl­ørdag med misjon om høsten. Sist for­­sommer ble det i tillegg en konfirmant­lørdag i stedet for avlyst weekend, med inn­slag av «Sammen som kirke i hele verden». Vi hadde blant annet tombola, der konfir­mantene selv hadde med seg gevinster og penger. Mange ble ivrige, og brukte nok mer penger enn de hadde tenkt, humrer Asbjørg.

ESTLANDSKVELD: Skodje kyrkjelyd hadde Estlands–kveld. F.v: Diakon Asbjørg Oksavik Sve, kantor Arne B. Varmedal, sokneprest Jan Løkkeborg og Laila Tusvik Helle fra NMS.

Klare for ny runde

Skodje kyrkjelyd skal være med på «Sammen som kirke i hele verden» i år også.

– Vi skal ha et Estlands-arrangement, og det blir friluftsgudstjeneste med misjonsløp på Kristi Himmelfartsdag. Konfirmantene tjuvstarter aksjonen med tombola allerede før påske.

Asbjørg vil ikke være med på at det er noe spesielt imponerende med innsatsen i Skodje kyrkjelyd.

– Vi synes ikke at vi har gjort noe stort. Vi føler at vi kunne gjort så mye mer, insisterer hun.

– Vi får også mye tilbake. Det er veldig trosstyrkende å se troen til de frivillige og misjonærene i Estland. Og det forsterker fellesskapet vårt at vi kan jobbe for noen som trenger hjelpen vår.

Estland-misjonærene Magne og Ave Mølster.

Takknemlige

I Estland kjenner misjonærene Magne og Ave Mølster på stor takknemlighet for engasjementet i Skodje og i de andre menighetene som har inngått avtale om å støtte misjonsarbeidet i Estland.

De har gjerne kontakt med menighetene som støtter arbeidet, bidrar med informasjon og tar gjerne imot besøk også.

– Før korona hadde vi besøk av seks-sju grupper med besøkende fra menigheter i Norge hvert år, forteller Magne.

– Det er alltid hyggelig og inspirerende for menighetene her. Det er stort for vår menighet at vi er sett og blir bedt for av norske kristne. I Saku menighet ber vi også for alle menighetene i Norge som støtter oss.

Heier på aksjonen

– «Sammen som kirke i hele verden» er et veldig flott initiativ som bevisstgjør norske menigheter på at de er en del av en verdensvid kirke. Jeg tror alle menigheter, både i Estland og Norge og andre steder har godt av å delta i misjon også utenfor egen menighet og soknegrenser. Det gjør faktisk Saku menighet også. Vi støtter et misjonsprosjekt i Asia, avslutter Magne.

Han håper alle menigheter som blir med på «Sammen som kirke i hele verden» denne forsommeren vil oppleve det samme som Skodje: At det gir mye tilbake å ta del i verdens viktigste oppdrag, nemlig misjon.

Her kan du lese mer om årets «Sammen som kirke i hele verden»-aksjon.

Denne artikkelen står på trykk i MT 3. Ønsker du å motta Misjonstidende seks ganger i året, helt gratis? Registrer deg gjerne i skjemaet under.

Jeg vil bli MT-abonnent og motta seks nummer årlig.

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490

    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp