Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland / BIOGRAFI: Odd og Turid blar sammen med mora Bjørg Torland i biografien til mora. De storkoser seg over at de nå har en egen bok om henne i bokhylla. Last ned

Biografi for folk flest

Biografier er ikke lenger bare for kjendiser og storfolk. Nå tilbyr NMS å skrive livshistorien til helt vanlige folk.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Vår erfaring er at alle har en spennende historie. Hvorfor skal ikke disse historiene kunne samles mellom to permer, spør Martin Eikeland, informasjonsleder i NMS.

«Vanlig kvinne»

Den første biografien er allerede skrevet. Den handler om Bjørg Torland. Da tanken om at hennes livshistorie skulle skrives, var hun først negativ.

– Jeg er jo bare «ei helt vanlig kåna» fra Lyngdal. Jeg har ikke noe å fortelle, var hennes innvending.

Men etter en del overtalelse og argumentering, sa hun, noe motvillig, «ja».

– Jeg forstod jo at det kunne være moro for barna og barnebarna å lese. Det er ikke på grunn av mitt behov, men fordi etterkommerne kan ha glede av det at jeg sa ja, sier hun.

Martin Eikeland, som har skrevet den første boka i rekken av «folkebiografier» bekrefter Bjørg Torlands motvilje.

– Før vi begynte våre samtaler, gjorde Bjørg det klart at hun ikke hadde noe å fortelle. Men etter at vi hadde snakket sammen, utbrøt hun neste forundret: «Dette var jo interessant».

Glemte historier

Turid Torland Håland var den av Bjørgs fire barn som jobbet mest for å få overtalt moren. Når boka nå er ferdig, er Turid ikke i tvil om at det var rett av mora å la seg omskrive.

– Opp gjennom årene har vi hørt mange historier om oppvekst, familier og ferier. Men mange av disse historiene hørte vi da vi selv var i en alder at de ikke betydde noe for oss. Når vi nå har fått mammas historie i en bok, har vi fått samlet all den kunnskapen. Det er utrolig spennende å lese om mamma, sier Turid.

Overrasket over mora

Sønnen Odd medgir at han er overrasket over at han nå kan bla i en bok som forteller om morens liv fra fødsel til nå når hun er 81 år.

– Jeg hadde ikke trodd at mamma hadde latt seg overtale til å bli med på det. Mange i hennes generasjon ser svært smått det det livet de har levd. Men når noen tar seg bry med å skrive ned livshistorien, er det faktisk en spennende fortelling. Det livet som kan ha virket temmelig alminnelig fra dag til dag, er likevel betydningsfullt, sier Odd, mens han blar i morens biografi.

I tillegg til at han selv har glede av boka, forteller han at de tre sønnene har slukt den.

Kjærester per brev

Blant de historiene som Torland-barna ikke hadde hørt, var hvordan foreldrene ble kjærester. I boka forteller Bjørg nemlig om at hun mottok et frierbrev fra en jevnaldrende lyngdøl som jobbet utenbygds.

– Jeg kjente ikke Trygvald noe særlig, men syntes han virket grei. Så derfor sendte jeg brev tilbake og sa at det var greit av vi ble kjærester, sier Bjørg.

– Det har du aldri fortalt før, mamma. Det er jo en nydelig kjærlighetshistorie, sier Turid, som forteller at hun ellers kjente til det meste av morens historie, men at hun fikk noen små overraskelser i gjennomlesningen av boka.

– Det er greit nok at dere synes dette er greit, men jeg skulle så gjerne at denne boka også skulle vært en bok om pappa. Han hadde mye mer spennende å fortelle, sier Bjørg.

– Det er sant at det hadde vært spennende å lese pappas historie også. Men boka om deg er også spennende, sier Odd.

 

MIN HISTORIE: Slik ser den første utgaven av «folkebiografiene» ut. For 60 000 kroner kan du få en biografi på 112 sider.

60 000 kroner

Martin Eikeland forteller at NMS tilbyr biografier for enkeltpersoner og ektepar. Prisen for en biografi for en person er 60 000 kroner, mens en ekteparbiografi koster 75 000 kroner. Kunden får 20 bøker.

Eikeland legger ikke skjul på at når NMS tilbyr seg å skrive livshistorien til folk, er målet at det skal bli mer penger til misjonsarbeidet.

– Takket være en gunstig avtale med et grafisk firma som står for både layout og trykking, samt dyktige skribenter som gjør dette skrivearbeidet for en grei pris, vil hver biografi som blir skrevet gi et overskudd på 20 000 kroner. De ansatte i NMS vil bare i svært liten grad bruke sin arbeidstid på dette. I tillegg til inntektene, mener vi også at slike biografier kan være en god hjelp til å formidle historie og erfaring fra generasjon til generasjon, sier Eikeland.

Mye arbeid

En standardbiografi er på 112 sider. Omkring 90 sider er tekst og bilder fra livet. De resterende sidene er et bildegalleri. Det er familien selv om må skaffe alle bildene til biografien.

– Det var veldig moro å se gjennom alle familiebildene, men det var også et stort arbeid. Andre som vil ha en slik biografi, skal vite at det tar tid å finne bilder og skrive bildetekster, sier Turid.

Biografi for folk flest

Ønsker du din eller dine foreldres livshistorie mellom to permer? NMS tilbyr nå at erfarne skribenter og journalister kan skrive biografi for folk flest. For 60 000 kroner (75 000 kroner for ektepar) får du en bok på 112 sider (144 for ektepar) i 20 eksemplarer.

Send en e-post til livshistorie@nms.no eller ring 40406026 for å melde din interesse og få ytterligere opplysninger.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp