Gi en gave
Meny
Foto: Harry Omdal / SKIEN: Solveig Sollie har vært med i gjenbruksbutikken i Skien i fem år, og er nå leder for butikken. Last ned

Gjenbruk av en toppolitiker

Solveig Sollie er den tidligere toppolitikeren og fylkesmannen som nå stortrives bak disken i gjenbruksbutikken i Skien.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

JUBILANT: I år feirer NMS Gjenbruk at det er 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet. I den anledning gis det ut et ekstranummer av Misjonstidende med mye kjekt lesestoff om gjenbrukseventyret.

84-åringen bor i Skien i Telemark. Hun er aktivt med i NMS Gjenbruk, Skien, og har hatt, og har, mange tillitsverv i NMS.

Hun har en spennende bakgrunn. Hun har vært politiker for KrF, hun har vært fast stortingsrepresentant i 12 år, har vært medlem av regjeringen i 1989-1990, medlem av Skien bystyre og vært varaordfører i Skien og fylkesmann i Telemark fra 1998 – 2004. Bare for å nevne noe.

NMS-oppvekst

Nå er hun leder av gjenbruksbutikken i Skien, i tillegg til andre NMS-aktiviteter, og vi har hatt en prat med henne om hennes engasjement for NMS.

– Du har vært engasjert i NMS i mange år. Hvordan begynte det?

– Jeg vokste opp i Frogner i Sørum (nå Lillestrøm kommune) og var med i Yngres som NMS drev. Ni år gammel var jeg med på NMS-leir, og der var det en konkurranse. Ett av spørsmålene var «Når ble NMS stiftet?». Jeg visste svaret og fikk diplom! Det var stort for en niåring, og på den måten fikk jeg nok et slags kjærlighetsforhold til NMS.

– Begge mine foreldre var også engasjert i NMS. Jeg var med i Yngres i mange år, og på gymnaset skrev jeg særoppgave om misjonær Lars Dahle. Jeg var veldig interessert i misjon, for vi hadde hatt besøk av mange misjonærer som hadde med seg lysbilder. På den måten fikk vi nyheter fra hele verden. Vi fikk vite om mye av det som var større enn det som foregikk i bygda. Det var spennende!

– Hva slags aktiviteter har du deltatt i, og hva slags oppgaver og verv har du hatt i NMS?

– Jeg har vært, og er fremdeles, med i Sneltvedt misjonsforening her i Skien, foreningen er for øvrig over 125 år gammel. Jeg har vært med i regionstyret, der var jeg nestleder en periode etter at Telemark ble fusjonert med Agder. Og fremdeles er jeg med i områdeutvalget for Nedre Telemark.

Fjordglimt

– Jeg har deltatt mye på Fjordglimt leirsted i dugnadsarbeid og i styret. Der lager jeg gjerne mat på dugnader og på leirer sammen med andre. Jeg brenner veldig for Fjordglimt. Det stedet har betydd mye for min egen familie. Særlig vil jeg nevnte familieleiren som har vært arrangert i over 60 år. Min mann, Finn (som døde i 2014), var også engasjert i NMS, og vi har vært mye på Fjordglimt i alle år. Det har vært «vårt andre hjem». Fjordglimt har vært en berikelse i vår familie. Vi har fire barn, ni barnebarn og seks oldebarn, og alle er oppriktig glade i Fjordglimt.

– Hvor viktig er Fjordglimt for NMS?

– Veldig viktig! Det er misjon vi holder på med, og i løpet av året er det veldig mange som er innom stedet. Det er blitt et viktig samlingssted for NMS, særlig for Nedre Telemark, men også for Øvre Telemark, både når det gjelder rekruttering og for økt bevissthet om misjon. Det at det nå blir organisert som en «foreningsmodell» tror jeg vil øke engasjementet ytterligere.

Solveig Sollie

  • Født i Solør kommune, bosatt i Skien
  • Stortingsrepresentant (KrF) 1985 – 1997
  • Statsråd 1989 – 1990
  • Fylkesmann i Telemark 1998 – 2004
  • Er i dag pensjonist og leder av NMS Gjenbruk i Skien

– Hva tenker du om alle omstillingene som har vært i NMS i din tid?

– Tidligere «Skien krets» ble slått sammen med Vestfold og Buskerud («TeVeBu»). Det levde vi godt med, men så ble kretsene omgjort til regioner, og Telemark ble slått sammen med størstedelen av Agder. Det var vi ikke så glade for, men nå er det sånn det er blitt, og det må vi forholde oss til.

Meningsfullt med gjenbruk

– Hvorfor har du engasjert deg i NMS Gjenbruk, og hvor lenge har du vært med?

– Jeg har vært med i gjenbruksbutikken i Skien i cirka fem år, og er nå leder for butikken i andre periode. Vi har et godt arbeidsmiljø og får inn penger til misjon. Gjenbruk er dessuten godt miljøarbeid. Butikken trekker mange mennesker, kundene synes det er hyggelig å komme til oss, og vi har mange faste kunder.

– Medarbeidere i butikken er både «NMS-folk», og også mange som nok ikke tidligere har vært aktive i NMS. Det er jo flott å kunne engasjere nye folk til denne viktige oppgaven. Alle synes det er en meningsfull oppgave og et godt formål vi jobber for. Og de som ikke har kjent så mye til NMS tidligere, blir kjent med organisasjonen etter hvert.

– Vi får inn masse flotte varer, vi legger ut bilder på Facebook, kunder leser og ser det og kommer. Det er lurt å bruke sosiale medier.

Ledererfaringer

– Har du hatt bruk for noen av dine mange tidligere erfaringer i arbeidet du nå er engasjert i?

– Jeg har hatt stor nytte av tidligere lederoppgaver. Når du skal omgås mennesker oppstår noen ganger problemstillinger som du må takle. Da er det godt å ha erfaring fra ledelse. Å være leder i en organisasjon er ikke så mye annerledes enn å være leder i andre sammenhenger. Det er alltid viktig å skape et godt miljø. Vi får mange tilbakemeldinger fra kunder som synes det er godt å være i butikken vår.

– I det politiske miljøet er det høyt under taket, selv om mange ikke tror at det er slik. Vi kan være veldig uenige om mange ting, men det er mye raushet der. Vi må respektere at vi er forskjellige, men kan jobbe sammen likevel. Sånn må det også være i de ulike sammenhengene i NMS.

– Hva gir det deg å være så engasjert?

– Det gir meg glede, og ikke minst takknemlighet for at jeg i min alder orker det, at jeg har krefter til det. Det gir også et sosialt fellesskap. Både butikken, Fjordglimt, foreningene og områdeutvalget er hyggelige steder å være.

– Hva tenker du om framtida til NMS, og hvilken rolle mener du NMS Gjenbruk vil spille i årene framover?

– Jeg tror NMS har en lys og god framtid, og NMS Gjenbruk vil spille en stor rolle fortsatt for økonomien til organisasjonen. Vi trenger nye pensjonister til arbeidet i butikkene. Jeg håper vi fortsatt klarer å engasjere pensjonister.

– En god økonomi er viktig i alle sammenhenger, vår butikk solgte for 1.246.000 kroner i 2022, det er et resultat vi er stolte av. Og her i Grenland-området er vi ikke alene, her er det mer enn 20 forskjellige gjenbruksbutikker! Vi begynte å selge klær i august i fjor. Det var en del forskjellige meninger om vi skulle gjøre det, men nå angrer vi ikke på at vi valgte å satse også på klær i butikken vår.

Ønsker flere frivillige

– Ønsker for NMS og NMS Gjenbruk?

– Jeg ønsker meg flere frivillige medarbeidere til gjenbruksbutikkene. Vi blir eldre, og noen må erstattes. Vi trenger nye folk for å dekke opp vakter. Det gjøres en enorm innsats hver uke året gjennom.

– For å oppgløde hverandre har vi laget en «verditavle» som henger i butikken. Her står det blant annet at vi skal gjøre hverandre gode, oppmuntre hverandre, snakke pent om hverandre og så videre. Det er viktig at vi husker at vi er forskjellige og at det trengs raushet i arbeidet, sier Sollie.


Nyheter

Lanseringsfest i nye Bazaar1966

Siste dagen i april 2024 var det rullet ut en rød løper rett utenfor kjeller-inngangen i NMS Lilleborg. Cirka 30 stk hadde rullet innom for å overvære et arrangement som «Grådighetsbekjemper» har arrangert.
Les mer

Endeleg vart det gjenbruksfest på Kjeldsund!

Mandag 26. februar var over 90 frivillege frå Gjenbruksbutikkane i Ålesund, Volda, Ulsteinvik, Myrvåg og Nordfjordeid samla til gjenbruksfest på Kjeldsund.
Les mer

Stor stas på NMS Gjenbruk Tau denne uken

Onsdag kveld denne uken ble Rogaland Fylkeskommunes miljøpris for 2023 overlevert med diplom og blomster ved NMS Gjenbruk Tau.
Les mer

Miljøpris til NMS Gjenbruk

NMS Gjenbruk er tildelt Rogaland fylkeskommunes miljøpris for 2023. Daglig leder Siri Lindtveit er overrasket og glad.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp