Gi en gave
Meny
Foto: Marit Mjølsneset / GJENBRUKSEVENTYR: NMS Gjenbruk teller i dag 52 butikker over hele landet. Her fra åpningen av NMS Gjenbruk i Nygata, midt i Stavanger sentrum. Last ned

Gjenbrukseventyret

«Alltid foran» har Dagbladet hatt som slagord i mange år. Det kunne også ha passet godt på NMS – Norges første misjonsorganisasjon. I sitt 181. år ligger det i NMS sin ryggmarg å tenke nytt og se nye muligheter.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

JUBILANT: I år feirer NMS Gjenbruk at det er 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet. I den anledning gis det ut et ekstranummer av Misjonstidende med mye kjekt lesestoff om gjenbrukseventyret.

Men skal vi være helt ærlige, og det må vi jo være, var det nok ikke så fryktelig mange i NMS som hadde troen da en helt ny inntekts-idé kom seilende fra Sudanmissionen i Danmark på 1990-tallet:

Å få frivillige til å drive brukt-butikker? Attpåtil med overskudd til misjonen?

Som så ofte før i NMS sin lange og stolte historie var det likevel noen ildsjeler som trosset skepsisen og satte i gang. Noen av disse skal du få møte i dette bladet – gled deg! I år er det 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet – på Sola i Rogaland. I løpet av et kvart århundre har det som ble oppfattet som en smågal, dansk idé, utviklet seg til å bli en suksesshistorie uten ende.

52 butikker er i løpet av denne perioden blitt etablert. 2200 frivillige medarbeidere legger ned utallige timer for å bringe inn varer, sortere, prise, selge og rydde unna det som ikke kan avhendes. Hundretusener av kunder strømmer årlig til for å handle brukt og bærekraftig. Og i år nærmer det totale salget seg 100 millioner kroner.

Gjenbruk er nå blitt den nest viktigste inntektskilden til NMS, bare gaveinntektene er høyere. Og fortsetter utviklingen i samme tempo som de siste årene, vil overskuddet fra gjenbruksbutikkene kunne være på høyde med gaveinntektene innen 2030. Og frivilligheten som ellers har gått ned i NMS, har skutt tilsvarende fart i og rundt butikkene.

Uten gjenbruksbutikkene ville ikke NMS ha kunnet utføre sitt oppdrag som vi gjør i dag, med arbeid i 17 land på fire kontinenter. Overskuddet sikrer at NMS fortsatt kan dele troen på Jesus, utrydde fattigdom og bekjempe urettferdighet. Pengene sikrer at enkeltmennesker og lokalsamfunn får varig håp og verdig liv.

Men gjenbruksbutikkene er også viktige i seg selv. De tre M-ene som har fulgt butikkene i årevis lever i beste velgående; misjon, møteplass, miljø. Fellesskapene i og rundt butikkene gir mening og arbeidsglede som ikke kan måles verken i kroner eller på andre måter.

Vi håper at dere som leser denne utgaven av Misjonstidende vil få et innblikk i det unike gjenbruks-eventyret. Bladet er ment som en hyllest til alle som på en eller annen måte har en rolle i gjenbruksbutikkene.

Samtidig håper vi at bladet kan bidra til at mange av dere lesere får lyst til å ta kontakt med «sin» gjenbruksbutikk i nærområdet og melde seg som frivillig. Ta del i et eventyr. Et eventyr som forandrer verden, litt etter litt.


Nyheter

Endeleg vart det gjenbruksfest på Kjeldsund!

Mandag 26. februar var over 90 frivillege frå Gjenbruksbutikkane i Ålesund, Volda, Ulsteinvik, Myrvåg og Nordfjordeid samla til gjenbruksfest på Kjeldsund.
Les mer

Stor stas på NMS Gjenbruk Tau denne uken

Onsdag kveld denne uken ble Rogaland Fylkeskommunes miljøpris for 2023 overlevert med diplom og blomster ved NMS Gjenbruk Tau.
Les mer

Miljøpris til NMS Gjenbruk

NMS Gjenbruk er tildelt Rogaland fylkeskommunes miljøpris for 2023. Daglig leder Siri Lindtveit er overrasket og glad.
Les mer

NMS Gjenbruk feirer 25 år

Norges største gjenbrukskjede har vokst jevnt og trutt, og består nå av hele 52 gjenbruksbutikker og ett lysestøperi.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp