Gi en gave
Meny
Foto: Privat / Christian Haugan Skjeggerød Last ned

Det er sjel i det vi finner på dette middagsbordet

Kafe Mingla i NMS Lilleborg er blitt en oase for mennesker som søker fellesskap og en god tirsdagsmiddag. Christian Haugan Skjeggerød er en av de faste middagsgjestene. – Jeg skulle ønsker at flere kunne tenke at drømmen ikke er å eie alt, men finne seg en måte å bo og leve enkelt på. Det er slik jeg assosierer når jeg kommer inn i denne gjenbruksbutikken, sier han.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

JUBILANT: I år feirer NMS Gjenbruk at det er 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet. I den anledning gis det ut et ekstranummer av Misjonstidende med mye kjekt lesestoff om gjenbrukseventyret.

Christian Haugan Skjeggerød er en av de faste gjestene som dukker opp når Kafe Mingla serverer middag. Han har gjort seg mange tanker om det nye serveringstilbud.

– Jeg skulle ønske at flere kunne tenke at drømmen er å ikke eie alt, men finne seg en måte å bo og leve enkelt på. Det er slik jeg assosierer når jeg kommer inn i denne gjenbruksbutikken, sier Christian.

Han bor i nabolaget, og han har en lang tradisjon for å handle billig når han har lite.

– Jeg har gått ut herfra med fine klær som koster bare en femtilapp, og jeg kjenner meg lykkelig for at jeg kan være kunde her. Og vet du hva, en dag kjøpte jeg meg en brudekjole, i tilfelle jeg skulle få bruk for å ha sånt på lager, humrer han.

Halloween?

Kompisen ved siden av foreslår at kjolen jo kan egne seg til en halloween-fest også. Christian er ikke så helt sikker.

– Nå har du vært innom her ganske jevnt på tirsdager, for du oppdaget at da var det noen damer som hadde stått på kjøkkenet og laget supermiddag til folket. Hva tenker du om at den muligheten skulle komme?

– Det var litt av en overraskelse! Og maten er kjempegod! Dette er på et nivå som ligger langt over den overskuddsmaten som jeg har kunnet plukke fra containere bak butikker.

– Du har lett for å skryte av denne gode tirsdagsmaten?

– Jeg synes nesten at det er sjel i den maten som serveres oss fra buffetbordet. Det lukter og kjennes som en omtanke.

Lite penger i lomma

Christian er ikke redd for å snakke om at han ikke hører med i jetset-bransjen. Han prøver å jobbe litt innimellom, men innser at det fort kan bli lite i lomma.

– Jeg sier bare: «Gud velsigne de folka som stiller opp her». Og Matsentralen som gir fra seg gratis mat til oss. Jeg ser at det gjerne er de samme folka som stikker innom her på tirsdager, og jeg håper at det aldri tar slutt med disse middagene! I dette huset blir vi møtt av veldig hyggelige mennesker, og jeg merker at det gjør meg godt!

– I denne gjenbruksbutikken opplever jeg at jeg kan handle fine varer, uten å blakke meg. Og så får vi altså en super tirsdagsmiddag på kjøpet! Her står varer og mat i en godkjent klasse – til glede for alle oss som har funnet fram til dette huset. Gjenbruk er bra – både for fine klær og mat som godt kan brukes til tirsdagsglede her i huset, sier Haugan Skjeggerød.

Grønn mat

Gunn Larsen fra nabolaget nede på Grünerløkka har også funnet ut at tirsdagsmiddagen oppe på Torshov er verdt å besøke.

– Det er så lett å bli kjent med folk her. Jeg syns det er en trivelig atmosfære. På en fin restaurant sitter folk pent ved sine bord, mens her vandrer folk rundt omkring, prater og finner seg nye mennesker å spise sammen med. Og jeg setter stor pris på alle de grønne rettene de greier å lage så mye godt av.

Kafé med Elvis

Når Kai Arild Andersen har fått geleen nedover strupen, er et noen ved bordet som oppfordrer ham til å ta en sang. Og slik blir det stadig et hyggelig innslag i tirsdags-middagene i NMS Lilleborg!

– Her opplever jeg velvære som gjør at vi trives, sier Kai Arild, innen han reiser seg og tar en låt på oppfordring.

– Ikke bare at vi får en skikkelig god middag, men jeg merker at dette er et sted som prøver å endre noe av vår opplevelse av ensomhet. Det kan ikke bli bedre.

Klokka nærmer seg fem, og kjøkkenrydderne har igjen ei bra økt med oppvasken. Men Kai Arild og kjæresten Wenche Skolt har satt seg godt til rette – som om ikke denne restauranten har tenkt å stenge!

– Sånne gode faste holdepunkter der vi kan treffes, er gull verdt, sier Kai Arild som ellers sverger til sin daglige dose med tran og blåbær! Angst og avhengighet trenger ikke ta overhånd her.

MIDDAG: Hver tirsdag tryller Anne Fjeldstad og Liss Kjærsmo fram de beste rettene til middagsgjestene i Mingla.


Nyheter

Endeleg vart det gjenbruksfest på Kjeldsund!

Mandag 26. februar var over 90 frivillege frå Gjenbruksbutikkane i Ålesund, Volda, Ulsteinvik, Myrvåg og Nordfjordeid samla til gjenbruksfest på Kjeldsund.
Les mer

Stor stas på NMS Gjenbruk Tau denne uken

Onsdag kveld denne uken ble Rogaland Fylkeskommunes miljøpris for 2023 overlevert med diplom og blomster ved NMS Gjenbruk Tau.
Les mer

Miljøpris til NMS Gjenbruk

NMS Gjenbruk er tildelt Rogaland fylkeskommunes miljøpris for 2023. Daglig leder Siri Lindtveit er overrasket og glad.
Les mer

NMS Gjenbruk feirer 25 år

Norges største gjenbrukskjede har vokst jevnt og trutt, og består nå av hele 52 gjenbruksbutikker og ett lysestøperi.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp