Gi en gave
Meny
Foto: Øyvind U. Eriksen Last ned

Bekymret for hatet som skapes

Mali er kommet inn i en vond spiral av vold og urett. Sosiale medier bidrar til at nyhetene spres både raskt og bredt hver gang noe skjer.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Både terrorister, banditter og militser herjer i Mali. Det er flytende overganger mellom disse gruppene. Store mengder våpen er i omløp, og myndighetene godtar at ulike grupperinger bevæpner seg for å beskytte seg mot terroristene. Men mer våpen fører til mer vold. De brukes ikke bare til selvforsvar, men også når det oppstår uenigheter og interessekonflikter med andre folkegrupper. Spesielt fulanifolket opplever nå i enkelte områder i Sentral-Mali angrep fra etnisk baserte militser. Landsbyer jevnes med jorda, tusenvis av kyr stjeles, mange blir drept og ingen blir stilt til ansvar.

Festet bombe til død mann
27. februar i år kunne NTB melde at minst 17 sivile ble drept og 15 såret da en bombe festet til en død mann gikk av i Diankabou-området i Mali. Mannen var fra dogon-folket, og ble trolig drept av militante islamister. Da folk fra landsbyen hans kom for å hente den døde og begrave ham, viste det seg altså at han hadde en bombe festet til kroppen. Selv om islamistene tilhører ulike etniske grupper får ofte fulaniene skylda for militante islamister sine angrep.

Drepte kvinner og barn
Kanskje var det en hevnaksjon etter denne tragiske hendelsen da Dogon-jegere i tradisjonelle klær stormet to fulanilandsbyer utenfor Bankass den 23. mars. Minst 135 mennesker ble drept, og øyevitner beskriver at også gravide kvinner og barn var blant ofrene. Også denne hendelsen ble omtalt i mange internasjonale medier.

– Alvorlige overgrep skjer stadig, og svært grafiske videoer av hendelsene deles på sosiale meder, forteller NMS-misjonær Frode Brügger Sætre. Han er alvorlig bekymret for hatet som skapes mellom enkelte folkegrupper i Mali.

Les mer i neste utgave av Misjonstidende, ca. 15. mai

Aktuelle artikler fra ABC Nyheter:
FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali
Mali lover å oppløse milits etter massakre

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp