Gi en gave
Meny
Foto: Privat / CONNECT: Anna Elise Anker - Er på Madagaskar gjennom Connect. Last ned

– Ville oppleve og lære mer om verden

– Hald sin «pakkedeal» med reising, «folkehøgskoleliv», relevant undervisning og møter med nye mennesker, også internasjonale, var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Anna Elise Anker er på praksis-opphold på Madagaskar, som en del av Connect-programmet ved Hald internasjonale skole i Mandal. Der har hun og medstudent Ingrid vært siden begynnelsen av oktober i fjor.

– Turen gikk først til Antsirabe og et treukers språkkurs før vi dro videre til hovedstaden Antananarivo, hvor vi skal være fram til 7. april, forteller hun.

Døveskole, barnehjem og rehabilitering

De to jentene bor i en egen leilighet ved døveskolen i byen, der de også jobber.

Et lite, inngjerda område med skolebygg, parkeringsplass og en basketballbane. Området ligger litt unna sentrum i det Anna Elise beskriver som et travelt og litt farlig område av byen.

– Men vi bor bra og har alt vi trenger pluss litt til, sier hun. I tillegg til «sport class» har de også noen timer ved døveskolen der innhold og opplegg er opp til dem. Utover dette jobber de én dag i uka på barnehjemmet Akany Fialofana Tangaina og én dag på rehabiliteringssenteret Akany Avoko, som er et hjem for jenter som har vært i ungdomsretten.

Tilpasser arbeidsoppgavene selv

– Det eneste som var fastsatt da vi kom hit var at vi skulle bo og jobbe ved døveskolen. Ellers kunne vi velge hvor vi ønsket å bidra ut fra en liste som kontaktpersonen vår her nede fremla for oss. Vi kan også justere arbeidsoppgavene undervegs, noe som er veldig OK, forteller Anna Elise.

På Madagaskar har hun erfart nytten og gleden av å stå sammen med andre i ulike arbeidsoppgaver.

– Jeg har erfart hvor fint det er å jobbe i team, noe jeg tar med meg videre, sier hun.

Lært mye om landet

– Jeg har også lært en masse om Madagaskar som land og fått en bedre forståelse av hvor mye systemer og struktur påvirker folk og liv. Korrupsjon ødelegger for mange. Landet er fattig og utvikler seg ikke i så veldig riktig retning, tror jeg.

Hun har også lært at det går an å ta ting på sparket:

– Vi trenger for eksempel ikke alltid å ha et like supergodt og gjennomtenkt opplegg. Noen ganger kan enkle aktiviteter være godt nok.

Avstanden mellom fremmed og venn er mye kortere på Madagaskar enn i Norge. Har man først møtt noen én gang, kan man veldig godt finne på noe med dem en annen gang.

Språkblanding

For å gjøre seg forstått går det i en blanding av gassisk, engelsk og tegnspråk.

– Noen av vennene våre snakker engelsk, men det er fransk som er andrespråket på Madagaskar, engelsk er ikke så utbredt. Derfor går det mest i gassisk, i tillegg til tegnspråk. Vi har lært gassisk godt nok til å forstå og bli forstått, men det er fortsatt laaang vei til at vi snakker språket flytende.

Anna Elise er veldig takknemlig for at de er to som reiser sammen og forteller at de snakker åpent med hverandre om hva de tenker og hvordan de har det, noe som kjennes trygt.

Anbefaler Connect

– Hva er planen etter Connect?

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, hva jeg skal studere eller jobbe med. Det var også noe av grunnen til at jeg valgte Hald. Men jeg har blitt bedre kjent med meg selv gjennom disse månedene. Forhåpentligvis kan det gi meg en pekepinn på hva jeg skal gjøre videre.

– Vil du anbefale Connect til andre?

– Så absolutt! De som ønsker å oppleve en annen kultur, utfordre seg selv og få mange nye opplevelser og erfaringer, må søke.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp