Gi en gave
Meny
Foto: Simen Grøteide / MISJONSLØP. Misjonsløpet står sentralt i innsamling til misjonsprosjektet. Årets løp ble holdt i oktober, og elevene løp inn hele 1 138 287 kroner. Last ned

Russ mot menneskehandel

Årets Framnes-russ gir alt for kampen mot menneskehandel i Thailand.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Misjonsprosjekttradisjonen står sterkt på internatskolen i Norheimsund, og det er hard kamp om å få Framnes-russen med på laget. Elevene velger selv hvem de ønsker å støtte gjennom avstemning. I år trakk NMS det lengste strået med slagordet «Ikke til salgs!».

– I det ligger det at menneskeverdet står på spill, forteller leder av misjonsteamet Håvard Lade. Han og medleder Emma Kristin Gunvordal var sjokkert over antall mennesker i slaveri i dag, og tror det engasjerer flere elever.

De to er storfornøyd med en annerledes russetid hvor fokuset rettes mot noe annet enn dem selv. Misjonsprosjektet preger hele skoleåret, og det er en bonus å slå fjorårets innsamlingsresultat.

– Misjonsprosjektet samler oss. Det er noe vi har felles som alle «girer» seg rundt, sier Emma Kristin. Begge understreker at det gjør noe med livsperspektivet når de får rettet blikket utover. I oktober besøkte de NMS sitt forebyggende arbeid i Thailand, og nå vil de formidle til medelevene hvorfor dette er viktig å støtte opp om.

Big business

Ungdommene trekker fram Bangkoks Red Light District. Emma Kristin måtte spørre seg selv om dette er virkeligheten.

– Finnes det virkelig slike gater? Det var veldig spesielt å få de menyene og å se inn noen åpne dører.
Håvard følte seg skitten. Blikkene fra jentene var vonde, og tanken på mennenes intensjoner plagende.

– Det er gjort så normalt, som en vanlig butikk. Det er ekkelt at det er så mye makt og penger involvert, at man tjener på dette og har det som business.

De erkjenner at menneskehandel er et komplekst problem, og at det virker som et evighetsprosjekt å overvinne. Samtidig har opplevelsene i Thailand gjort at de ser stor verdi i forebyggende arbeid.

Må begynne en plass

– Vårt bidrag er bare et lite steg inn, men vi må begynne en plass, sier Emma Kristin.

– Jeg tenker også at arbeid starter arbeid. Når man jobber med enkeltindivid, kan det starte noe i dem. Vi vet at mennesker som får hjelp gir tilbake. Kanskje kvinnene som får livsmestring på Nådehjemmet får et hjerte for saken når de selv kommer ut av det? Jeg tenker at det kan ha store ringvirkninger, legger Håvard til.

– Det kan spre et håp om at det faktisk går an å komme seg ut av situasjonen man står i.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp