Gi en gave
Meny
Foto: Lars Hollerud / MEGLER OG FRIVILLIG: Av yrke er Jan Egil Norheim statsautorisert fonds- og aksjemegler. Fritiden bruker han til frivillig arbeid for NMS, Fløy Idrettslag og Flekkerøy menighet. Last ned

Banksjef og basargeneral

Jan Egil Norheim er en erfaren bankmann. Men han er også erfaren som frivillig medarbeider i menighet, idrettslag og misjon. En av hans spesialiteter er å arrangere basar.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Jan Egil sier at han aldri har regnet på det. Men ettersom han er leder for Sparebanken Sør Markets og sånn sett bør være flink med tall, er det naturlig å spørre hvor store summer han har medvirket til gjennom diverse frivillig arbeid i løpet av hele sitt voksne liv.

– Kanskje 30-40 millioner. Men alltid sammen med andre, sier 61-åringen fra Flekkerøy.

Om Jan Egil

Flekkerøy menighet:

– Hvis det finnes en perfekt frivillig, så må det være Jan Egil. Han er leder for Flekkerøy misjonsforening, en paraplyorganisasjon for alle de store misjonsorganisasjonene her på øya. Jeg kan ikke huske hvor mange år det dreier seg om. Misjonsforeningen er til uvurderlig støtte for menigheten, for når vi ikke har ressurser til å sette opp gudstjenester med ansatte, sørger Jan Egil og Misjonsforeningen for at det likevel er gudstjeneste på søndagene. Jan Egil har et brennende misjonsengasjement. Det kommer blant annet til uttrykk ved at han i år har tatt initiativ til at menigheten er med på aksjonen «Sammen som kirke i hele verden». Det som jeg kanskje blir mest imponert over, er at han gjør alt med glede. Jeg har aldri inntrykk av at han påtar seg oppgaver av plikt. Han er en frivillig som har hjertet med seg i sin innsats.

Roy Øverland, daglig leder i Flekkerøy menighet

For ham er dugnad og frivillig arbeid naturlig og selvfølgelig, som det fremdeles er for de fleste på øya utenfor Kristiansand.

Det er særlig NMS og idrettslaget Fløy som har profitert på innsatsen. I Fløy ble han i fjor utnevnt til æresmedlem. Og det til tross for at han ikke som guttespiller, og aldri siden, viste påfallende fotballtalent. Det har til gjengjeld sønnen John Olav vist, som fast inventar på eliteserielaget til Jerv. Senior fikk æresmedlemskapet for sin mangeårige imponerende innsats for klubbens regnskap og økonomi.

Rasken

Men nærmest hjertet, i tillegg til kona Else og barna Anstein, Ingvild og nevnte John Olav, ligger NMS. Og gutteforeningen Rasken.

Om Jan Egil

Havglimt:

– Jan Egil er den ideelle frivillige. Jeg opplever at han har alle de gode egenskapene som en frivillig bør ha. Han er arbeidsvillig. Løsningsorientert og kreativ. Dessuten har han et kontaktnett som kan brukes på en svært fornuftig måte. For Havglimt har alt dette vært gull verd. Han har en trofasthet som man må bli imponert over. Når han påtar seg en oppgave, kan man være trygg på at han sluttfører denne. Men det mest imponerende med Jan Egil, er kanskje at ingen oppgaver er for små. Han tar gjerne oppvasken på leirene eller andre trivielle oppgaver. NMS må være takknemlig for at de har Jan Egil med på laget.

Jens Damsgaard, styreleder Havglimt

– I Rasken er jeg fortsatt leder, etter at jeg medvirket til å splitte barneforeningen Sydkorset i 1982. Vi forsøkte dette grepet, ettersom stadig færre gutter kom på møtene. Sydkorset har siden vært jenteforening, mens gutteforeningen Rasken møtes i skolens sløydsal. Der er også snekker Dag Thomassen, som også har vært leder i alle år, påpeker Norheim, som legger til at kona Else har vært leder for Sydkorset i 20 år.

I vår har 15-20 gutter møtt fram i sløydsalen hver tirsdag. Siden 1982 har om lag 16-1700 gutter gjort det samme. Flere av dem har i dag sine sønner i Rasken.

Basar-generalen

De to barneforeningene har naturligvis basarer, som de mange øvrige foreningene på Flekkerøy. Inntektene går alltid til misjonsprosjekter. Overskuddet fra årets basar går til et prosjekt i Estland.

Når Jan Egil Norheim har med basar å gjøre, nøyer han seg ikke med å kjøpe lodd. Hans plass er i dugnadsgjengen, som regel med ansvar for pengene.

Om Jan Egil

Flekkerøy Idrettslag (Fløy IL):

– Hvis du vil ha en nevenyttig mann til å gjøre en jobb på dugnad, spør du ikke Jan Egil. Men trenger du en som kan organisere dugnaden og få folk til å komme, så er han helt unik. Jan Egil har en viktig posisjon i mange sammenhenger. Hos oss i Fløy IL har han vært en krumtapp i oppbyggingen av klubben. For noen år siden stod det temmelig skralt til med hele Fløy. Da måtte vi sette ned et utvalg som skulle se på veien videre. Dette utvalget ble bare kalt for «Norheim-utvalget». Det var Jan Egil som stod for både den strategiske tenkningen og det praktiske arbeidet. Resultatet ble det vi i dag kaller for «verdens beste idrettslag». Etter at sønnen John Olav gikk til Jerv, der han i dag spiller i Eliteserien, har Jan Egil nok trappet noe ned i Fløy. Men vi kan alltid regne med ham. Han er jo tross alt æresmedlem i klubben.

Edvin Pedersen, æresmedlem i Fløy IL og ildsjel i klubben

Den statsautoriserte fonds- og aksjemegleren, som aldri før har regnet på det, anslår at han har gjort opp status etter omtrent 350 basarer. Et forsiktig anslag etter rask hoderegning, basert på anslagsvis 50.000 kroner fra hver tilstelning, gir til sammen 17,5 millioner kroner. Mest til NMS, noe mindre til Normisjon og Bibelselskapet.

Styregrossist

Opp gjennom årene har diverse styremøter preget sjuendesansene til Norheim. I Flekkerøy misjonsforening har han mer eller mindre vært formann i 30 år. Han har vært formann eller styremedlem for Bibelskolen i Grimstad, der både kona og barna har vært elever, og han har vært styremedlem i Fløy. For å nevne noe. For tiden er han med i fire-fem styrer.

Selv om Misjonstidende tidligere har omtalt redningsaksjonen for og oppjusteringen av Havglimt, må leirstedet nevnes når Jan Egil Norheim omtales. For ti års tid siden lå bygningsmassen og kremtomten i Ulvøysund an til å bli solgt. Forfall og trang økonomi medvirket til dystre fremtidsutsikter.

– Dette opptok flere av oss som var glade i stedet. I etterkant av et møte i 2014, der Helene Kristiansen, Alf Ådnevik, Jens Damsgaard, min søster Ellen Jorunn Norheim og jeg deltok, la jeg fram en plan for generalsekretæren, eiendomssjefen og landsstyret som handlet om både bevaring, oppussing og finansiering. Planen var så god at den ble godkjent. Etter at restaurering av hovedhuset kom på 1,4 millioner, 600.000 kroner mindre enn budsjettert, fikk vi frie hender og fullmakter til å bygge eller pusse opp resten av leirstedet uten å innhente anbud. Vi hadde mange dugnadsvenner og mange gode kontakter, forteller Norheim.

Nicolai Tangen-million

Enden på den visa ble en sluttregning på 15 millioner kroner, fem millioner mindre enn kalkulert. Jan Egil Norheim anslår verdien av dugnadsarbeidet til 27 millioner. I tillegg forpliktet 70 personer seg til å gi øremerkede summer i sju til ti år. Blant dem som bidro økonomisk, var Nicolai Tangen. Sjefen for Oljefondet, en fordums leirdeltaker på Havglimt og en mangeårig bekjent av Norheim, la én million på bordet. Det betyr at Havglimt leirsted er gjeldfritt i 2023 eller 2024.

Ikke så rart, da, at «Look to Havglimt» er blitt et begrep, selv utenfor NMS.

Dugnad i arv

Jan Egil gleder seg over at dugnadsånden også er sådd i barna. Eldstemann Anstein har vært leder i ungdomsklubben Large siden han selv var ungdom. I tillegg er han formann i menighetsrådet på øya. Ingvild har vært aktiv i menigheten i mange år, spesielt med barnearbeid. John Olav var aktiv i ungdomsarbeid da han bodde hjemme. Nå har han 30 prosent stilling i Kirkens Ungdomsprosjekt (KUP) i tillegg til å være fotballspiller i Jerv.

Om Jan Egil

Som pappa:

– Siden jeg satser på fotballen, må jeg si at jeg har vært ekstremt heldig med faren min. Han var kanskje ikke blant de beste fotballspillerne selv, men han har fulgt meg opp på en utrolig fin måte gjennom hele livet. Hans innsats har ikke bare betydd mye for meg, men hele laget, ja hele Fløy har nytt godt av det pappa har gjort. Jeg har vokst opp i et hjem det frivillighet var en naturlig del av livet. Jeg er vant til at både mamma og pappa tar ansvar ut over jobb og hjem. I tenårene hadde jeg også mange frivillige verv, men siden jeg nå spiller fotball i Eliteserien blir det ekstremt vanskelig å få tid til det. Men når fotballkarrieren er over og vi ikke lenger har små barn, er jeg klar til å yte innsats som frivillig.

John Olav Norheim, sønn og spiller på eliteserielaget Jerv

Jeg vil bli abonnent på MT Misjonstidende og motta seks nummer i året helt gratis!

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490

    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp