Gi en gave
Meny
Last ned

Norges yngste ordfører finner styrke i troen

Høsten 2019 ble Jonas Andersen Sayed tidenes yngste norske ordfører, 21 år gammel. Han trekker fram troen som noe av det som gir ham trygghet i rollen.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

fjor ble Jonas Andersen Sayed (KrF) ordfører i den sørligste kommunen i Rogaland – Sokndal – 21 år gammel. Nå har han blitt 22 og møter Misjonstidende i idylliske Sogndalstrand, som må kunne sies å være perlen i kommunen.

– Det var faktisk tyskerne som slo Sogndalstrand sammen med Sokndal i 1944, sier han.

Fra Stranda bro som åpnet i 1882, speider han ned mot sjøhusene. Under renner elven Sokna fint og pyntelig ut i fjorden.

Elven er for mange kjent for laksefiske. De ti siste årene har lakseelven hatt et kraftig oppsving etter det ble igangsatt kalking i vassdraget. Årlig fiskes det mellom to og tre tonn laks og sjøørret herfra.

Selv er ikke Andersen Sayed noen stor laksefisker. For ham er elven på sett og vis politikk. For ved store nedbørsmengder kan elven gjøre stor skade i lokalsamfunnet. Flomsikring er kostbart, og kommunekassen flyter ikke akkurat over av penger.

– Men dette er uansett det flotteste området vi har i kommunen, sier han om stedet som trolig oppstod på 1600- tallet, og lenge var et viktig område for kjøpmenn, skippere og håndverkere – mye grunnet rik tilgang på fisk.

– Etter krigen, da Sogndalstrand hadde blitt slått sammen med Sokndal av tyskerne, ble det avholdt en folkeavstemning hvor folk skulle ta stilling til om Sogndalstrand skulle løsrives eller ikke. Men folket ville at Sogndalstrand skulle forbli som en del av Sokndal kommune.

TØNES: Den kjente artisten Tønes kommer fra Sokndal. Flere av sangtekstene hans har fått sin plass i Sogndalstrand, deriblant sangen «Basar», som inneholder disse strofene:
«På fredag må gensaren vær klar. For den he eg lovt vekk te menigheden sin basar».

Krevende koronatid
Et lite minutt fra Stranda bru finner vi Sogndalstrand Kulturhotell. Her setter vi oss ned med hver vår kopp kaffe. Mange har kanskje hørt om den unge, jordnære ordføreren gjennom medieoppslag med titler som «Ordfører kutter egen lønn med 250 000 kroner» og «Jonas (21) blir den yngste ordføreren i Norge noensinne». Men hvem er egentlig Norges yngste ordfører med både det veldig norske, men samtidig det svært lite norske navnet? Og hvordan preger kristne- Jonas ordfører-Jonas?

– Jeg må jo like kaffe nå, siden jeg er ordfører og greier, sier han smilende.

For det kan bli lange dager med lesing av sakspapirer, forberedelser til møter og representasjon også etter ordinær arbeidstid.

På hotellet hvor vi sitter, er det god plass i frokostsalen. Det har vært en krevende tid for både hotellet og resten av kommunen etter at koronapandemien slo inn over Europa, Norge og Sokndal. Kommunen han er ordfører i, har til nå hatt få tilfeller av koronasmitte.

Jonas Andersen Sayed:

  • Født 18. oktober 1997.
  • Ordfører for KrF i Sokndal kommune, sør i Rogaland.
  • Var Norges yngste ordfører da han ble valgt som 21-åring høsten 2019.
  • Eldst av fire søsken.

Det har gått bra med alle. Men for næringslivsaktører har det vært utfordrende å forholde seg til viruset og alle forholdsreglene.

Nå ser ordføreren optimistisk framover og håper næringsaktørene i kommunen får et oppsving med økt turisme.

Tidenes yngste
Andersen Sayeds vei inn i KrF og politikken var på ingen måte selvsagt. Han kommer ikke fra et hjem hvor politikk er et dagligdags samtaleemne.

– Jeg er nok heller fra et beskjedent hjem. Når vi feirer bursdager og lignende, er det ingen i min familie som holder taler. Vi liker ikke å stikke oss fram.

Men som tenåring satt Andersen Sayed som Ungdomsrådets representant i 17. mai-komiteen sammen med, blant andre, daværende KrF-ordfører Trond Arne Pedersen. Tenåringen gjorde tydeligvis et godt inntrykk, for da han noe senere var i Sveits på et elevutvekslingsopphold, fikk han en telefon med spørsmål om å stå på KrFs liste til lokalvalget.

Han vurderte tilbudet, tenkte gjennom om KrF gjenspeilet hans egne verdier, og takket ja.

– Verdiene KrF bygger politikken på, mener jeg er en god måte å bygge et samfunn på, sier han om hvorfor han takket ja til å stå på KrFs liste før lokalvalget i 2015.

Til tross for at han stod et godt stykke ned på listen, ble han valgt inn i kommunestyret 17 år gammel. Han husker at han var livredd før det første kommunestyremøtet.

Siden ble han fylkesleder i KrFU. Før valget i fjor hadde KrF hatt ordføreren i Sokndal i åtte år. Men ordfører Trond Arne Pedersen mente tiden var moden for at nye krefter skulle kjempe om ordførerkjedet. Andersen Sayed, som egentlig hadde tenkt å ta en pause fra politikken etter fire år som kommunestyrerepresentant, fikk spørsmål om å være KrFs ordførerkandidat til 2019-valget. Han takket ja.

På valgdagen fikk KrF 26,2 prosent av stemmene og ble kommunens største parti for første gang på mange tiår. Andersen Sayed, som da var 21 år gammel, ble Norges yngste ordfører gjennom tidene og har snart styrt kommunen med cirka 3300 innbyggere i ett år.

– Det er et stort privilegium å bli valgt til ordfører. Her lokalt er jeg kjent som ordføreren – ikke «han unge». Min unge alder var heller ikke et stort tema i valgkampen, sier han og legger ærlig til at det finnes saksområder han ikke kjenner godt nok ennå.

– Jeg er tydelig på at det er ting jeg ikke kan. Da gjelder det å spille på lag med de mer erfarne i gruppen og kommunestyret, sier han.

Sju kjappe:

Siste bok du leste? 
Innføring i plan- og bygningsloven.

Favorittbibelvers? 
Favorittbibelvers? Vanskelig å peke ut ett, men liker Matteus 11,28-30 godt.
«Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er tålsom og ydmyk av hjertet, og dere skal finne hvile for deres sjeler. For mitt åk er godt, og min byrde lett».

Politisk forbilde? 
Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide (begge KrF).

Ikke-politisk forbilde? 
Jesus.

Norges flotteste kommune, utenom Sokndal? 
Vanskelig, men liker meg veldig godt i Jotunheimen. Så Luster kommune i Vestland fylke er jo et trygt valg.

Høydepunkt i livet? 
Da jeg ble valgt som ordfører høsten 2019.

Dette vet få eller ingen om deg? 
Året jeg var på utveksling i Sveits, gikk vi en del på langrenn. Faktisk sendte jeg en e-post til den olympiske komité i India og spurte om jeg kunne representere India under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Jeg fikk svar fra generalsekretæren som var positiv. Men jeg måtte endre statsborgerskap fra norsk til indisk. Det var ikke aktuelt.

Kuttet sin egen lønn
Sokndal har en anstrengt kommuneøkonomi og må, som de fleste andre, prioritere pengebruken. Da den unge ordføreren fikk sin første lønning inn på konto, fikk han imidlertid sjokk.

– Jeg visste at ordførerjobben var godt lønnet. Men jeg regnet på det og kom fram til at jeg ville tjene veldig mye penger på fire år. Samtidig var det tilbud i kommunen som sto i fare for å måtte kutte.

Dermed foreslo Andersen Sayed noe så uvanlig som å kutte i egen lønn. Lønnen var på over 900 000 kroner i året, og Andersen Sayed foreslo å kutte 250 000 kroner.

– Hvis du regner med arbeidsgiveravgift, pensjonskostnader og lignende, utgjorde det faktisk cirka 400 000 kroner som vi heller kunne bruke på å styrke dagsentertilbudet for hjemmeboende eldre, økt tilskudd til lag og foreninger, økt tilskudd til kulturfondet, samt litt ekstra midler til ungdomsrådet. Dette var også saker vi hadde frontet i valgkampen.

– Hvilke refleksjoner gjorde du deg rundt å kutte i egen lønn?

– Det hadde ikke vært heldig med medieoppslag om at jeg kom rett fra studietilværelsen til nesten millionlønn, samtidig som kommunen måtte kutte i eget tilbud grunnet økonomiske utfordringer. Dersom folks inntrykk er at politikere stiller til valg for å berike seg selv, er ikke det bra. Når det er sagt, så tjener jeg fortsatt veldig godt. Men jeg føler jeg har større troverdighet nå, sier han.

Utenlandsk etternavn
Jonas Andersen må kunne sies å være et av de mer norskere navnene som finnes. Det andre etternavnet, Sayed, vitner imidlertid om et utenlandsk innslag i familietreet.

– Min far har vokst opp under enkle kår sør i India. Han jobbet steinhardt, helt fra barndommen av, og kom inn på skole i byen. Siden kom han og en kompis seg til Tyskland. De kunne knapt et eneste tysk ord da de reiste for å få seg en utdannelse og karriere innenfor skobransjen.

Omtrent samtidig jobbet Andersen Sayeds mor på Forma Skofabrikk i Sokndal. I dag er skofabrikken borte fra Sokndal, etter at produksjonen ble flyttet utenlands. Men på denne tiden ble moren sendt til Tyskland for å ta videreutdanning. Regnestykket er ikke veldig vanskelig. Her møtte hun han som senere flyttet med henne hjem til Sokndal.

– Min far jobber i dag med å utvikle og teste sko for Bergans. Så mange av skosålene til Bergans blir faktisk til gjennom testing i Sokndal-området, sier han og legger til at han har lært mye av sin fars mentalitet.

– Han hadde lite, men jobbet hardt og tok en klassereise. Jeg har selv lært at jeg må jobbe hardt for å oppnå det jeg ønsker. Min far stilte høye krav til meg i barne- og ungdomsårene, men det tror jeg var sunt, sier han.

Historien fortsetter under bildet

Kristentro
Som liten tok moren ham med til pinsemenigheten Betania i Sokndal. Da han ble eldre, valgte han selv å fortsette å gå i menigheten. Kristentroen er en viktig del av 22-åringens identitet.

– Det er ikke noe jeg kan legge bort. Samtidig er det viktig å være en god leder både for troende og ikke-troende. For meg er menneskeverd og nestekjærlighet verdier jeg setter høyt. Det er mye i verden som er uvant, skummelt og krevende. Da er det godt å kunne rette fokuset mot noe større, sier han.

– Har det at du er troende blitt brukt mot deg som ordfører?

– Nei. Her i Sokndal vet alle at jeg er aktiv i Betania. At jeg er kristen betyr ikke at jeg ikke kan være en god ordfører for alle. Det er trist dersom det skulle bli oppfattet som ekskluderende.

Sammen med noen kompiser fra Betania, har Andersen Sayed vært med på å stable en egen kristen festival på beina i Sokndal. Den heter «Guddafest» og skulle i september arrangeres for tredje gang.

Grunnet koronapandemien, er festivalen utsatt på ubestemt tid.

– Guddafest er en kristen ungdomsfestival med lovsang, aktiviteter, konserter, undervisning og så videre for ungdom og arrangeres over en helg. Navnet «gudda» oppstod da jeg bodde i et studentkollektiv i Stavanger. «Gudda» var noe vi sa til hverandre hele tiden. Det ble liksom «vårt» ord, forteller han.

Rødt kort
Andersen Sayed var blant dem som støttet KrFs veivalg i 2018 da partiet valgte å følge den blå siden inn i regjering. Men selv om han den gang så blått, er det en annen episode fra ungdomsårene som fikk ham til å se rødt.

Han har nemlig spilt fotball store deler av livet, blant annet som keeper på Sokndals A-lag. Men i 2012, som 14-åring på aldersbestemt lag, hadde han og resten av laget en dårlig dag på banen da laget møtte Nærbø 2. Målene rant inn forbi den unge keeperen. På et tidspunkt i kampen kom en Nærbø-spiller alene med Andersen Sayed.

– Jeg var klønete og trolig litt klumsete da jeg kom ut fra målet i håp om å klare å avverge nok et baklengsmål. Jeg endte opp med å løpe ned motspilleren. Det så nok ikke fint ut, og jeg fikk fortjent direkte rødt kort – mitt eneste røde kort, forresten. Vi hadde ingen andre keepere på laget, så en utespiller måtte stå i mål. Vi slapp inn totalt ni mål den kampen, minnes han.

Tror på KrF
Den siste tiden har vært utfordrende for KrF. Særlig etter at partiet tapte kampen om bioteknologiloven i vår.

Som kjent ble deler av bioteknologiloven liberalisert, etter motstand fra blant andre KrF. Etter det har oppslutningen til partiet falt ned mot sperregrensen. Og om ett år er det stortingsvalg.

– Jeg mener KrF har en plass i norsk politikk. Vi trenger en motstemme til de andre partiene i den offentlige debatten. Endringene i bioteknologiloven, som ble vedtatt i vår, tror jeg vil gjøre Norge til et mindre inkluderende samfunn. Nå må vi mobilisere som parti og få fram alt det gode vi tross alt har fått gjennomslag for, som et relativt lite parti, sier han.

– Blir du selv å finne i rikspolitikken med tiden?

– Det er ikke aktuelt nå. Jeg føler jeg er med på å utgjøre en forskjell her i Sokndal. Her er det små forhold. Det er noe helt annet å jobbe med rikspolitikk, sier 22-åringen som har studert sosiologi i ett år og statsvitenskap ett år.

– Jeg har alltid fått gode karakterer, og vurderte en stund å studere medisin. Vi får se hva framtiden bringer, sier han lurt.

Enn så lenge er det tre år igjen av ordførerperioden. At Andersen Sayed har gjort seg bemerket, er det liten tvil om. Alle vi treffer på turen gjennom de vernede bygningene i Sogndalstrand hilser på ordføreren, som tydeligvis drar kjensel på de fleste ansiktene.

Nå håper han gatene i idylliske Sogndalstrand igjen fylles av folk som legger igjen kjærkomne kroner i kommunen. For måten 22-åringen loser Sokndal gjennom de neste tre årene av ordførerperioden, vil bety mye for om KrF får fornyet tillit eller ikke fra velgerne. Så får tiden vise om Jonas Andersen Sayed satser på fire nye år, eller om han skal ta pausen fra politikken han ikke fikk tatt i fjor.

– Jeg har i hvert fall ingen planer om å være politiker resten av livet, sier han.

HAR DU LYST TIL Å LESE FLERE SLIKE ARTIKLER? HVA MED ET GRATIS ABONNEMENT PÅ MISJONSTIDENDE?

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490

    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp