Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland / 95–ÅRING: Mtololo Nokuvela Shange er oldebarnet til den første som ble døpt av norske misjonærer. Last ned

95-åring ble båret til kirken

Da Mtololo Nokuvela Shange (95) hørte at folk fra NMS skulle delta på gudstjenesten i katedralen i Umpumulo en søndag i mars, hadde hun et klart ønske.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Hjelp meg til kirken denne søndagen, sa hun til slektningene sine.

Mellom to benker satte de kvinnen ned på en matte. De yngre kvinnene rundt henne er alle etterkommere etter Mathenjwasa, den første som ble døpt av norske misjonærer i Sør-Afrika.

Etterkommerne

Det skulle gå hele 14 år før NMS’ første misjonær, Hans Schreuder, døpte den første. Hushjelpen Mathenjwasa hadde lyttet til det de norske utsendingene fortalte, og ble overbevist om at Jesus døde for hennes synder. Etter en grundig dåpsundervisning, ble hun døpt i 1858. Kvinnene på gudstjenesten i 2022 er tredje, fjerde, femte og sjette generasjons etterkommere av Mathenjwasa.

Oldebarnet Mtololo Nokuvela Shange er preget av alderdom og sykdom. Hun er lam, blind og tunghørt, men ved hjelp av slektningene får hun fortalt hvorfor det er viktig for henne å møte NMS.

– Historien om at min oldemor var den første som ble døpt av norske misjonærer, har levd i min familie hele tiden. Når jeg kunne få hilse på noen av dem, ville jeg ikke la sjansen gå fra meg, forteller hun ved hjelp av ett av oldebarna.

GUDSTJENESTE: Biskop Myaka var en av dem som fikk hilse på Mtololo Nokuvela Shange som lå mellom kirkebenkene under den nesten fire timer lange gudstjenesten. Foto: Martin Eikeland

Liten landsby

Umpumulo er en liten by i et spredtbygd strøk. Bortsett fra kirken, er det ingen samlingspunkter i mils omkrets. Små hus ligger plassert i de idylliske åsene. Men om Umpumulo er landlig, er det ingenting mot landsbyen der 95–åringen og familien bor, en halvtimes kjøretur unna.

Det er vanligvis for langt å kjøre hit til gudstjeneste, så vi er med i en menighet i landsbyen vår. Mange av Mathenjwasas etterkommere er med der, forklarer den yngste i reisefølget.

Varm opplevelse

For Mtololo Nokuvela Shange ble den nesten fire timer lange gudstjenesten en opplevelse. De første timene lå hun forholdsvis svalt i skyggen, men etter hvert kom sollyset direkte på matta hennes. Likevel klaget hun ikke over temperatur eller lengde på gudstjenesten.

– Det minner om følget som firte sin syke venn gjennom taket for at han skulle få møte Jesus, bemerket enkelte av kirkegjengerne.

Nå var det ikke akkurat Jesus 95–åringen fikk ta i hånden, men derimot hilste både biskop Myaka og representantene for NMS på henne.

– Jeg føler meg bedre allerede, sier hun idet hun blir båret ut av kirken og inn i den ventende bilen som skal bringe henne hjem til landsbyen.

Imponert

Generalsekretær Helge S. Gaard, som var en del av reisefølget fra NMS denne dagen i mars, satte stor pris på at Mtololo Nokuvela Shange kom.

– Vi kjente ikke til at noen av etterkommerne etter Mathenjwasa var aktive i kirken. Desto mer gledelig var det å treffe mange av dem denne søndagen, sier Gaard, som er imponert over at Mtololo kom seg til kirken.

Jeg vil bli abonnent på Misjonstidende og motta seks utgaver i året – HELT gratis!

    PS: Du kan også sende en sms med "NMS MT" til 2490

    Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp