Gi en gave
Meny
Foto: Illustrasjonsfoto –Tor Helge Brandsæter / MARGINALISERT: Minoritetsgrupper i Nord Thailand er marginalisert i samfunnet, mange lever i fattigdom og er ekstra utsatt for menneskehandel. Last ned

Hindrer menneskehandel i Thailand

60 000 barn arbeider i sexindustrien i Thailand. Nå sier kirken i Thailand stopp.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– 15 år gamle Fo (fiktivt navn) gikk på skoleinternatet LaOn Siam i Chiang Rai. Drømmen var å studere videre etter ungdomskolen. Men foreldrene til Fo ville ikke gi henne lov. De ville at hun skulle begynne å jobbe for å hjelpe til med å skaffe penger til familien. Moren hadde til og med skaffet henne arbeid. De kjente noen i Bangkok som kunne gi henne en jobb på en av de mange bensinstasjonene i byen. Hun skulle stå ved pumpa og fylle bensin.

Det er misjonær Anne Storstein Haug som forteller denne historien. Hos henne gikk alarmen med en gang hun fikk høre om Fo. Det var lett å se for seg hva fortsettelsen ville bli:

Thailand-misjonær Anne Storstein Haug

– Fo var en nydelig ung jente, på flyttefot fra en liten landsby i fjellet til en millionby langt unna. Hun vil raskt oppleve at pengene hun tjener ved å jobbe ved pumpene ikke strekker til om hun skal sende en god sum penger hjem til foreldrene hver måned. Og fristelsen vil da være stor til å ta imot tilbud om arbeid som lokker med dobbel eller tredobbel lønn. Ved en pumpe vil en søt jente som Fo lett treffe noen som tilbyr «en enda bedre jobb». Det er for eksempel fristende å jobbe i en «kveldsrestaurant» hvor du kan tjene masse penger. Men prisen disse jentene betaler kan være høy, for en slik jobb innebærer gjerne at du må prostituere deg. Det var det siste jeg ønsket for vakre Fo.

Presten var redd

Anne og de andre på diakoniavdelingen tok straks kontakt med presten der Fo bodde og ba ham snakke med familien til jenta om at de kunne la henne fortsette på skolen. Diakoniavdelingen kunne gi Fo et stipend til å fortsette å studere. Men presten ville ikke gjøre noe. Han tenkte at dette var noe familien måtte finne ut av selv. Og at han kunne få problemer om han blandet seg inn.

– Denne og flere lignende historier, gjorde at vi på diakoniavdelingen bestemte oss for å jobbe mer med familier og ikke bare med barn og ungdom, forklarer Anne.

Nytt prosjekt

– Et resultat av dette er prosjektet «Sterke og trygge familier» som nå er blitt et av våre viktigste prosjekter. Vi ønsker at alle kirkearbeidere og diakoniarbeidere i Den evangelisk-lutherske
kirke i Thailand (ELCT) skal engasjere seg i lokalsamfunnet, støtte og veilede familier som bor der, oppmuntre og støtte til utdanning og tørre å si fra når menneskerettigheter og barns rettigheter blir brutt. Vi ønsker at både de unge og foreldrene deres skal få kunnskap om risikoen de tar og om rettigheter og muligheter de har. De må få hjelp til å gjøre sine familier trygge og sterke!

Historien fortsetter under bildet

Redder framtiden

Nylig fikk Anne bekreftet at hun gjorde rett i å bekymre seg for Fo. Hun jobber nå som prostituert.

Annes drøm er at jenter som Fo ikke lenger skal bli sendt til Bangkok eller til utlandet for å jobbe.

– Ulike former for menneskehandel er svært utbredt i Thailand. At hele 60 000 barn er fanget i sex-industrien i landet viser tydelig hvor stor risikoen er for å få hele fremtiden ødelagt. Kirken og prosjektet «Trygge og sterke familier» kan redde framtiden for ungdommene, slik at de ikke må bli utsatt for det samme som Fo.

26. og 27. august ble det holdt et kurs i Nan i Nord-Thailand, arrangert av prosjektet «Trygge og sterke familier». Befolkningen i dette området i Thailand er ekstra utsatt for menneskehandel. De lokale myndighetene lånte ut lokaler. Kirken i Thailand samarbeider med en stiftelse – The Freedom Story- som arbeider for å redde barn fra menneskehandel. Representanter fra denne stiftelsen ble med som foredragsholdere.

De 30 deltakerne var både kirkeansatte og medlemmer i menigheten. Biskopen og lærere på presteskolen var også med – og til og med den lokale ordføreren. Egentlig skulle dette kurset vært holdt for over to år siden, men pandemien hindret det. Nå kunne det endelig skje.

Planlegger allerede flere kurs

Temaene for seminaret var menneskerettigheter og menneskeverd, typiske mønster i menneskehandel og forebygging av menneskehandel.

– Vi håper at deltakerne kan bruke sin nye kunnskap i møte med folk i lokalsamfunnet og være med på å forebygge menneskehandel og jobbe for at barn i lokalsamfunnet vokser opp i trygge familier, sier Anne i Thailand.

– Vi ønsker å arrangere flere slike kurs og få med representanter fra flere av landsbyene i området.

Les mer om NMS sitt arbeid for sterke og trygge familier i Thailand, og hvordan du kan bidra til å hindre at barn blir solgt.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp