Gi en gave
Meny
Foto: Arne Bru Haug / PÅ TURNÉ: Kaizers Orchestra er i gang igjen, noe Helge Risa er glad for. Her på en av høstens mange comeback-konserter – uten maske. Last ned

Mannen bak maska

På denne tiden i fjor spilte han esel i juleevangeliet i barnehagen i Madlamark kirke i Stavanger – dette året spiller han pumpeorgel og keyboard på konsertscenen, med gassmaske.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Kontrasten mellom arbeidshverdagen som pedagogisk leder i barnehagen i kjellerlokalet i Madlamark kirke i Stavanger til rockestjerneliv med rampelys og ekstatiske fans er stor, men:

– Likheten er at alle barna roper «Helge» når jeg kommer på jobb, som fansen gjør det når jeg går på scenen.

Helge Risa, mannen med maska som trakterer tangentene i Rogalands-bandet Kaizers Orchestra, ler litt av sin egen sammenlikning og innrømmer at barna kanskje ikke akkurat ropte «Helge» hver eneste dag.

– Men jeg fikk alltid en varm velkomst.

Kaizersstopp og -start

I 2013 var det slutt. Kaizers Orchestra, som hadde befestet sin plass på rockehimmelen og på rekordtid oppnådd stor suksess ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, sjokkerte fansen med å annonsere sin avskjedsturné bare tolv år etter at de hadde startet.

– Vi ga oss på topp og visste at vi hadde et marked om vi skulle komme tilbake, sier Helge Risa med sin mørke og klangfulle bergensdialekt. Han er bosatt i Stavanger, med kone og tre barn, men er oppvokst ved Flesland i Bergen, der den siste av de i alt 56 konsertene på comeback-turneen spilles selve dagen før dagen.

Sa opp jobben

Han har sagt opp jobben i barnehagen. Det blir Kaizers framover. Hvor lenge vet han ikke. Det vet kanskje ingen. Men Europa-turneen starter i alle fall i slutten av februar neste år. Så langt er Sverige, Danmark, England, Belgia, Østerrike, Tyskland, Nederland, Frankrike og Spania i boks.

Han trivdes i barnehagen i Madlamark, men er veldig glad for å være tilbake i manesjen igjen. Det er fansen også. Høstens 56 konserter i Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim ble utsolgt på under timen. Vilt.

– Vi hadde ikke engang drømt om en slik respons.

ESEL: Her spiller Helge Maria og Josefs esel under julesamling i barnehagen i fjor. Foto: Privat

Påfyll på turné

Helge, som vokste opp på bedehuset i Blomsterdalen ved Flesland utenfor Bergen, gikk trofast på Yngres og hadde somrene sine på Justøy bibelcamping. Han var den stille, litt sjenerte gutten i bakgrunnen. At han skulle bli medlem i et rockeband, hadde vel de færreste spådd. Men det var kanskje nettopp derfor han grep sjansen da Janove og Geir, medstudenter på lærerskolen, ville ha ham med til å spille orgel i bandet.

– Hvorfor tror du at folk er så interessert i kombinasjonen kristen og Kaizers?

– Er de det? Jeg opplever det ikke slik. Riktignok har jeg blitt intervjuet i en del kristne blader og aviser, der jeg ofte får spørsmål om hvordan jeg klarer å kombinere troen med Kaizers. Det vi til tider synger om framstår ukristelig for mange, og flere reagerer nok også på at jeg i det hele tatt kan være med. Men jeg er veldig glad for at vi er to. Rune trommis er også kristen.

De to har gjerne et fellesskap når de er på turné. Ber og leser sammen.

– Det har vært veldig godt. Til tider føler jeg nesten at jeg får mer åndelig påfyll på turné. Det er lettere å ta seg tid til bibel og bønn i dette livet enn i det ordinære, der tiden fort spises opp av så mange andre ting.

Bønn for bandet

I forrige Kaizers-periode ba de ofte for bandet. Om at konsertene skulle gå bra og om at de skulle nå ut. Han tror det er noe av grunnen til at de alltid hadde en så positiv stemning seg imellom og klarte det de hadde satt seg fore.

En stund strevde han med at noen av tekstene inneholdt banneord. Likte det ikke. Men om han og Rune ikke var med, hadde de andre kanskje aldri fått input om Jesus og tro. Slik ser han det, Helge Risa.

Drivkraften?

Han kjenner seg privilegert som får være med i Kaizers. Å ha det som jobb.

PAUSE: Helge Risa tar seg en pause i seilbåten mellom lydprøve og konsert i Stavanger i høst. Foto: Privat

– Hva er drivkraften?

– Det er en stor glede å oppleve hvor glade publikum blir – hvor takknemlige. Noen uttrykker at vi har reddet livet deres. Vi har fått brev fra fans som forteller at musikken vår har båret dem ut av depresjoner. Og så er det veldig spesielt at vi får så god allsang i salen under konsertene våre, noe som er sjelden vare.

Han skryter av frontfigur Janove Ottesen som er veldig flink til å organisere og planlegge og ikke minst ha tro på det de velger å gå for.

På gata

Selv om det ble hans lodd å gå med gassmaska de kom over i en bruktbutikk og som de tenkte ville gi dem noe spesielt da de først slo gjennom, har han også vist seg såpass mange ganger uten maske at han blir gjenkjent på gata. Særlig nå, når de er i gang igjen.

– Det er ikke så mange som ber om autograf på dagtid, men de roper gjerne navnet mitt og kommer med lykkeønskninger, smiler han.

Barna hans på 15, 19 og 21 synes det er stas at faren står på scenen og kommer i samlet flokk til avslutningskonserten i Bergen lillejulaften.

– Vi skal bo på hotell sammen, noe vi sjelden gjør. Vi er friluftsfolk som helst overnatter i seilbåt, telt eller turisthytte, smiler han.

Om de forblir i Bergen julaften og feirer jul med familien til Helge der, er ikke helt avklart ennå. Men det som er klart, er at Helge Risa er veldig glad for å være tilbake i Kaizers igjen, og at det kjennes veldig naturlig å ha med troen helt inn hele veien.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp