Gi en gave
Meny
Foto: Andreas Dirdal Kydland/Madis Kask / Landsstyreleder Bjørg Tysdal Moe og generalsekretær Helge S. Gaard. Last ned

Innspill til nedleggelsen av ambassadeseksjonen på Madagaskar

NMS har i dag sendt brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å gi våre synspunkter på hvorfor den norske ambassadeseksjonen på Madagaskar bør bestå.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Kjære utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Innspill til nedleggelsen av ambassadeseksjonen på Madagaskar

NMS (Det norske misjonsselskap) har registrert gjennom www.bistandsaktuelt.no. oppslag i Vårt Land og ulike reaksjoner at det er besluttet å legge ned ambassadeseksjonen på Madagaskar.

Det argumenteres for en omrokkering av midler på grunn av den spente situasjonen i Europa og de utfordringer som ambassadene får av den grunn.

Samtidig vet vi at fattigdommen er den samme også i den verden som er litt lengre borte fra Europa og der Norges tilstedeværelse betyr mye for å skape håp og bidra til å utrydde fattigdom.

Vi i NMS har bidratt til de nære relasjoner mellom Norge og Madagaskar gjennom 155 års virksomhet. Den lille ambassadeseksjonen i Antananarivo har selv gjort mye for å styrke disse relasjonene og utenriksenheten har hatt stor betydning i årene etter at den norske ambassaden ble lagt ned i 2011. Diplomaten på ambassadeseksjonen har hatt høy status hos gassiske myndigheter, og har i stor grad blitt regnet med på samme måte som andre lands ambassadører.

Vi i NMS er bekymret for at nedleggelse av ambassadeseksjonen vil svekke fokus på og bidrag til verdens 5. fattigste land der mange av landets 28 millioner mennesker lever på et minimum.

Nedleggelsen kommer på et verst tenkelig tidspunkt der 2 år med Covid-19 har svekket barns skolegang, helsetilbud og bedrifter. Dette sammen med at landet rammes i ulike geografiske områder av henholdsvis uregelmessig vanntilgang og tørke ut fra klimatiske endringer som skaper mindre næringsgrunnlag på landsbygda, med de utfordringer som følger av dette.

Vi har også registrert at ambassadeseksjonen har vært aktiv i møte med fattigdommen og sårbare grupper. Norge har dermed gjennom små midler betydd mye for å forandre livet til de svakeste i samfunnet, ikke minst ved å løfte de døve og blinde.

Norge har blitt regnet med av gassiske myndigheter og Norge med sin tilstedeværelse har blitt lyttet til med prosjekter mot korrupsjon og kamp mot fattigdom.

Opp mot det gassisk-norske kultursenteret Lovasoa, som i sin tid ble støttet av norske myndigheter, er det også bygget opp et utvekslingsprogram med praksisplasser for 200 norske studenter hvert år innen helse og utdanning. Etterspørselen fra høyskoler og universiteter er stigende og vår erfaring er at det gir Norges framtidige sykepleiere og lærere inntrykk fra den globale verden som de aldri glemmer.

Det er mange åpne dører og gode muligheter for fortsatt norsk-gassisk samarbeid på denne store øya i Det indiske hav. Vi ber norsk UD om å opprettholde ambassadeseksjonen i Antananarivo til beste for våre to land.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp