Siri ser på seg selv som lagleder, ikke sjef
Siri er trebarnsmor, gift med en bonde og bor på en gård på Klepp på Jæren. Hun er ikke den mest «tittgjengde» i grisefjøset, men engasjement for gjenbruk har hun, om det er snakk om oldemors gamle møbler eller lekre, franske metallstoler anskaffet på Finn.
– Jeg hater å skru! Derfor er gjenbruk helt genialt. Når Ikea har hatt problemer med å levere under pandemien, har jeg bare bestilt på Finn og fått brukte, ferdigmonterte møbler til en billig penge – helt strålende!
– Mannen min frykter at han må bygge på huset nå som jeg blir daglig leder i NMS Gjenbruk, sier Siri og ler.
2500 frivillige
Med 2500 frivillige, 52 gjenbruksbutikker, ett lysstøperi og seks ansatte er det en stor lederoppgave som venter på Siri. Selv har hun KrF-leder Olaug Bollestad sitt mantra om å «være lagleder, ikke sjef» som kompass for oppdraget. I bagasjen har hun ledererfaringer som gruppeleder i Klepp KrF, styreleder i Søndagsskolen og jobben som daglig leder i Sola menighet som hun nå slutter i.
– Hvordan blir det å lede en virksomhet med 2500 frivillige medarbeidere?
– Det blir kjempespennende! Det er en litt annen greie enn å lede ansatte. Det er noe med å være fri og villig. Det er ikke det samme som driver hver enkelt. Målet må være å finne motivasjonen hos den enkelte og vite hva som skal til for at folk blir med. Det er viktig å ha et overordnet mål som de frivillige kan slutte seg til, uavhengig av personlig drivkraft. I Søndagsskolen har vi «Jesus til barna», en visjon som samler bredt og gir retning.
Fascinert
Selv søkte Siri jobben etter å ha fulgt med på utviklingen i gjenbruksbransjen en del år. Da hun fikk tilsendt jubileumsboka til NMS Gjenbruk, ble hun fascinert over utviklingen som har vært.
– Jeg jobbet i NMS da Rune Rasmussen og Kurt Johansen styrte på for få i gang gjenbruksbutikker. Jeg husker at vi som den gang jobbet med økonomi i NMS var i villrede om hva vi skulle gjøre med alle kontantene som kom inn fra de første butikkene. Det var en bratt læringskurve, men det ble en suksesshistorie. NMS får inntekter til arbeidet, samtidig som butikkene er et kinderegg av fellesskap, misjon og miljø. Det å få være med på et oppdrag som gir mening, trigger meg, sier Siri.
Hun vender tilbake til misjonsbefalingen i Matteus 28 og opplever at oppgavene hun står i, både i Søndagsskolen, politikken, Den norske kirke og NMS, er en del av det store misjonsoppdraget.
– Tenker du på deg selv som en misjonær?
– Jeg har grunnet litt på det og kom til å tenke på boka «Der du er» av Ole-Magnus Olafsrud. Den handler om at du kan utføre en tjeneste eller oppgave akkurat der du er. Det perspektivet tror jeg er sant og viktig. I en slik definisjon av det å være misjonær, vil jeg svare ja.
– Hvor er NMS Gjenbruk om fem år?
– Jeg håper det fremdeles er det økonomiske beinet NMS trenger, og at vi får enda flere butikker og dyrker tilhørighet, fellesskap, misjon og miljø. I tillegg håper jeg NMS Gjenbruk har styrket sin posisjon i det stadig økende gjenbruksmarkedet.
Dette intervjuet står på trykk i MT 3. Ønsker du å bli abonnent på MT og motta seks nummer i året, helt gratis? Registrer deg gjerne i skjemaet under.