Gi en gave
Meny
Foto: Katrine Pensgård Last ned

Noe litt rart er blitt til noe veldig stort og viktig

I løpet av 25 år har gjenbrukshandelen i NMS økt fra noen få hundretusen kroner til nesten hundre millioner. Utviklingen har gjort NMS Gjenbruk til en av de viktigste inntektskildene til NMS.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Sigurd Egeland er en av de som har fulgt utviklingen i gjenbrukshandelen gjennom en stor del av disse 25 årene. Først var han daglig leder i det NMS-eide reiseselskapet Ravinala, senere ble han kommunikasjonsleder og avdelingsleder for innsamling i organisasjonen. Egeland, som nå jobber i Røde Kors, forteller at oppstarten av gjenbrukshandelen ikke var forbundet med de store jubelropene den første tiden.

Sigurd Egeland

– Den første tiden tenkte jeg at det med gjenbruk og brukthandel var litt rart. At ansvaret i tillegg var lagt til kretskontoret i Kristiansand, gjorde nok også sitt til at hele organisasjonen ikke ble veldig involvert, sier Egeland.

Inntektskilde

Selv om Egeland ikke fulgte oppstarten i 1998 tett, fikk han tidlig inntrykk av at gjenbrukshandelen primært ble opprettet for å kompensere for bortfall av gaveinntekter. Da han som ansatt fikk nærkontakt med gjenbruksfolkene, forstod han at dette var en virksomhet som hadde verdi langt utover det som kunne leses ut av regnskapstallene.

– Når en gruppe frivillige driver en butikk sammen, handler det om mye mer enn økonomi. Det fellesskapet som oppstår mellom de som jobber i butikkene, betyr mer enn vi aner. Dessuten bidrar jo disse butikkene til et bærekraftig forbruk, noe som jo er helt nødvendig.

– Kan vi si at arbeidsfellesskapet i gjenbruksbutikkene erstatter foreningene?

– Den konklusjonen tror jeg ikke vi kan trekke. Jeg vil vel si at fellesskapet i butikkene er av en annen art enn det medlemmene opplever i en forening. For blant de frivillige er noen som ikke er veldig interessert i misjon og heller ikke er aktive kristne. Disse søker ikke primært et åndelig fellesskap. Det som betyr mest for dem, er muligheten til å gjøre noe sammen med andre mennesker og oppleve av de er til nytte, sier Egeland, som samtidig påpeker at man i mange butikker også dyrker åndelig fellesskap, for eksempel på årsmøter og kveldsarrangementer for frivillige.

Glødende engasjement

Som avdelingsleder for det som tidligere ble kalt avdeling Fundraising, var Sigurd Egeland øverste leder for gjenbruksbutikkene. På sine reiser rundt om i landet, stakk han ofte innom butikkene.

– Å besøke disse butikkene var en sann glede. Der møtte jeg mennesker som virkelig hadde arbeidsglede. Engasjementet formelig lyste av dem, der de stod bak kasseapparatene. De frivillige har jo ulik bakgrunn, men mitt inntrykk er at de har stor glede av å drive butikk, sier Egeland, som humrende legger til at det er fint å kunne jobbe for misjonen også på andre måter enn å drive med håndarbeid og folde hendene i bønn.

JUBILANT: I år feirer NMS Gjenbruk at det er 25 år siden den første gjenbruksbutikken ble åpnet. I den anledning gis det ut et ekstranummer av Misjonstidende med mye kjekt lesestoff om gjenbrukseventyret.

– Har du inntrykk av at det er viktig for de frivillige at inntektene går til misjonen?

– For noen er det ikke tvil om at dette er den viktigste drivkraften. Men for mange er nok gleden over å se at «vår butikk» går med et stort overskudd vel så viktig. Dette kom blant annet til uttrykk da det ble snakk om at butikker skulle flytte inn i større lokaler med høyere husleie. Selv om all erfaring viser at større butikker gir større overskudd, var det mange som ergret seg over at en betydelig del av inntektene gikk til å dekke husleien.

Konkurranse

– Hva ser du som den største utfordringen for NMS Gjenbruk i årene som kommer?

– Jeg ser nok mer på mulighetene enn på utfordringene. Det er viktig at driften av kjeden er god og profesjonell, noe det ser ut til at dagens ledelse klarer fint. Noen frykter konkurransen i markedet, blant annet fra store kjeder som også begynner med salg av brukte varer. Selv ser jeg ikke på det som et problem, men heller som en styrke. Når store kommersielle aktører markedsfører gjenbrukshandel, vil dette påvirke flere kunder til å handle brukt. Den utviklingen kommer også NMS Gjenbruk til gode. Dessuten er det ikke tvil om at brukthandel faller sammen med viktige politiske trender for å bekjempe overforbruk og klimakrisen. Det åpner også for alle aktører som driver med gjenbrukshandel, sier Egeland.

Under kan du se noen av nøkkeltallene for NMS Gjenbruk gjennom årenes løp.

*For årene 1998 og 1999 finnes bare tall for 13 og en halv måned

**Omsetningen passerte 1 million kroner, og NMS Gjenbruk-kjeden passerte 10 butikker.

*** Mangler tall

*Startet installasjonen av nye kasser. Derfor har vi noen tall per kategori for dette året.

**Her var det bare noen få som ikke var med helt fra starten på året

***Her er alle med


Nyheter

Medarbeiderfrokost i Gjenbruksbutikken

Julefrokost er tradisjon på Gjenbruksbutikken i Molde og på Luciadagen ble det både opptog, mat og sang.
Les mer

Hyggeleg advents-og medarbeidarfest for Gjenbruk i Ålesund

Dei fleste frivillege på Gjenbruk i Ålesund ville gjerne vere med på denne festen i Borgund menighetshus.
Les mer

Ny Gjenbruksbutikk på Sunndalsøra!

Torsdag 28. november klokka 12 åpnet NMS Gjenbruk ny butikk på Sunndalsøra med taler, snorklipping, kaffe og kake og selvsagt kleshandel.
Les mer

Innholdsrik misjonshelg på Røbekk

Misjonsforeningene i Molde hadde sin tradisjonsrike misjonshelg i november, med misjonsfest lørdagskvelden og misjonsgudstjeneste søndag 17. november. Snøvær og kuling stoppet fergene over fjorden denne lørdagen, men
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp