Knausen feirer!
Høsten 2001 starta NMS opp et lysstøperi på Bakksætra i Orkland. Huset lå ved en liten fjellknaus, så lysstøperiet fikk navnet Knausen-lys. Fire året etter ble det flytta til Mjuklia før de endte opp på Jaktøyen Nordre i 2012. For fem år siden var avisa Gaula på besøk på lysstøperiet, og da hadde de 25 frivillige som tok seg av det som må gjøres for å få laga lys. I dag har det økt til 38 frivillige. Gjennomsnittsalderen er 73,5 år, og de lager 21 forskjellige produkter i mange forskjellige farger. Våren 2022 ble det kjørt ut 10 tonn lys fra fabrikken på Jaktøyen. I tillegg til lys, så lages det tennbriketter av den ukurante talgen som blir igjen etter lysstøpinga. I 2021 solgte alle NMS gjenbruk-butikkene i Norge lys og tennbriketter for 1,3 millioner kroner. NMS Gjenbruk har 52 gjenbruksbutikker og kun ett lysstøperi, og det det ligger i Melhus.
I forbindelse med at Knausen lysstøperi har 20-årsjubileum i år, var det omvisning for de som ville på lysstøperiet, og etterpå var det fest i Melhus bedehus. Det var nåværende frivillige, tidligere frivillige, ansatte ved gjenbruksbutikker og ansatte i NMS. Kåre Myraunet ledet samlinga. Kåre er sekretær og markedsansvarlig for Knausen. Det var fortellinger fra historien fra virksomheten, det var musikk, allsang og god mat og kaker. Og trivelig prat rundt bordene. Til middagen ble det servert gulasj laga på Mjuklia og frakta til Melhus. Under bespisninga rullet det bilder med tekst på en stor skjerm. Bildene var fra virket ved lysstøperiet gjennom 20 år.
Gratulasjoner
Siri Bloch Lindtveit er ansatt som daglig leder i NMS Gjenbruk, holder til i Stavanger, men hadde tatt turen til Melhus for å være med på feiringa av Knausen Lysstøperi.
– Kjære Knausen-venner! Gratulerer så mye med dagen. 20 år med lysstøperi er ei eventyrlig reise, og er så glad for at jeg endelig har fått sett det stedet som betyr så enormt mye for så mange av dere. Tusen takk til alle som har stått med i smått og stort de siste 20 årene. Det er et imponerende arbeid som er lagt ned i det å støpe lys, og drive det arbeidet, og ikke minst den gode inntekta det gir til det arbeidet NMS driver. Lysstøperiet er viktig, og et unikt engasjement i gjenbruk, og ikke minst i NMS Gjenbruk. Butikkene i hele landet er så heldige som kan selge disse kvalitetsproduktene til fornøyde kunder. Kvaliteten gjennomsyrer hele produksjonen, og jeg håper dere kjenner på arbeidsglede og stolthet sjøl om det noen ganger er harde tak, sa Siri i talen sin.
Hun skrøt av innsatsen til de frivillige. Hun påpekte at det var to viktige komponenter i lysstøpinga, og det ene var lysstumper som skal smeltes om og bli til lys, og det andre var frivillighet. Hun følte seg trygg på at Knausen kommer til å holde på i mange år til. Den andre gratulanten som talte, det var Torun Nesse.
– Gratulerer med dagen til dere som holder til på Knausen. Jeg er leder i regionstyret i Trøndelag, og jeg har en hilsen med fra oss. Vi vil takke dere for den innsatsen dere har gjort de siste år. Jeg er imponert over det dere har fått til. Det var først i dag jeg var innom lokalene dere har, og det er jo virkelig en stor bedrift i gode og store lokaler dere har.
Da festen var over, gikk folk både mette og fornøyde hjem etter å ha blitt underholdt med historier og musikk. En flott markering av en viktig bedrift drevet av frivillige.