Flytting snudde underskudd til overskudd i Bodø
– Vi må innrømme at vi som jobbet butikken her i Bodø var motstandere av flyttingen. Men ledelsen i gjenbrukskjeden gav oss klar beskjed om at enten var det flytting eller nedleggelse. Vi lot oss overtale til å bli med. Og resultatet viser at det var rett å flytte, sier Margrethe Riibe, som er ubetalt butikksjef og styreleder i den nordligste butikken i NMS Gjenbruk.
Den offisielle åpningen av «nybutikken» skjedde 13. februar.
Gjenbrukssenter
Følger du Storgata i Bodø et par hundre meter fra byens torv, kommer du til noe som kan ligne et «gjenbrukssenter». På den ene siden av gågaten ligger Fretex-butikken. På den andre finner du butikkene til NMS Gjenbruk og Røde Kors. De store utstillingsvinduene til NMS Gjenbruk-butikken viser et utvalgt av hva butikken har å tilby.
– For oss er den store glassfasaden ut mot gågata en stor verdi. Her kan vi vise kundene hva som faktisk finnes i butikken. Omsetningen har skutt i været, ikke minst på grunn av at vi nå kan eksponere varene våre på en slik måte, sier Riibe.
Lyse lokaler
Innenfor butikkdøren åpner det seg en verden av brukte og spennende varer. Her er det serviser i ulike farger og utforming, her er det en egen møbelavdeling og her er det rikelig med «ting og tang». Dessuten framstår en krok i butikken som en koselig stue med veggene fulle av bøker. Men ved nærmere øyensyn går det fram at stuens sofaer har prislapper og hyllene er butikkens bokhandel.
– Er det ikke stilig? Vi synes virkelig vi klarer å få fram varene på en god og morsom måte, sier Margrethe Riibe, som forteller at hun selv er i gruppen som jobber med å stille ut varene på en måte som gjør dem attraktive for kundene.
Vaktlister
Styremedlem Anna-Helene Johnsen har ikke den samme interessen for styling for butikkleder Riibe. Hennes oppgave er blant annet å sette opp vaktlister for butikken. Men de to deler begeistringen over den gjenbruksbutikken de har ansvar for.
– Det er blitt så moro å drive denne butikken. Hvis vi ser bort fra de ukene vi holdt stengt på grunn av koronapandemien har vi hatt overskudd hele tiden etter flyttingen, sier hun, og understreker at verdiene av butikken ikke bare måles i kroner og øre.
NMS Gjenbruk i Bodø har nemlig også vært en inngangsport til ordinært arbeidsliv for flere. Både flyktninger og folk som av ulike grunne har hatt problemer med å få seg jobb har gjennom erfaring fra denne butikken fått seg den nødvendige arbeidserfaringen som har gjort dem i stand til å få seg annet arbeid.
– Selv om vi mister dem som frivillige, gleder vi oss stort når slikt skjer, sier hun.
Rask åpning
Nedstengningen av Norge i mars førte til at samtlige butikker i NMS Gjenbruk-kjeden stengte sine dører. Men det gikk ikke lenge før de frivillige i Bodø meldte seg til tjeneste. Siden det var få smittetilfeller i Nordland, og den nylige åpnede butikken gjorde det enkelt å håndtere smittevernet, gikk det bare fem uker før NMS kunne gjenåpne sin butikk i Storgata. Dette var den første i landet, siden har alle de andre fulgt etter.
I dag er det en trofast stab av 20 frivillige medarbeidere som sørger for å holde butikken åpen tre timer fem dager per uke. Hvis flere frivillige melder seg vil åpningstidene kunne utvides.
– Det viser seg at vi selger for mer med kortere åpningstider enn vi gjorde med lengre åpningstider før koronaen. Hvis vi får flere frivillige kan vi utvide åpningstidene og dermed øke omsetningen, sier Margrethe Riibe, som forteller at husleien for butikken er 25 000 kroner hver måned.
Tidligere betalte man 40 000 kroner.
– Sist måned hadde vi en omsetning på 75 000 kroner. Det betyr at vi nå leverer store overskudd hver måned, sier hun.
Savner menn
Selv om driften av NMS Gjenbruk i Bodø går greit, er ikke alt bare fryd og gammen. Butikken har nemlig for få som kan hente varer.
– Vi trenger noen litt sterke mannfolk med bil og sertifikat som kan utgjøre en hentegruppe. Vi har hatt god hjelp av flere menn når vi trenger hjelp til større oppgaver, men vi skulle gjerne hatt en «hentegruppe». Per i dag har vi bare en mann som vi kan be om tjenester. Det tallet skulle vi gjerne ha sett hadde økt, sier Margrethe Riibe, som er rask til å understreke at også spreke og sterke damer kan gjøre den samme jobben.
Feil med kassa?
Dagen etter at Margrethe og Anna-Helene var vertskap i butikken for den utsendte journalisten fra nms.no deltar de på områdestevnet til NMS i Salten. Rett over klokka tre merker Anne-Helene at det summer på mobiltelefonen i veska. Noen minutter senere får hun tid til å ringe opp til den som ringte henne.
– Det var hun som skulle gjøre opp kassa i butikken som ringte. Hun kunne ikke tro de tallene som kom fram da hun skulle ta oppgjøret. For henne var det ikke til å tro at de hadde solgt for over 5000 kroner denne dagen. Sammen med et familiemedlem gikk hun gjennom innslagene i kassen. Det viste seg at alt var korrekt. I løpet av de tre timene som butikken hadde holdt åpent, hadde de hatt et innslag i kasse hvert fjerde minutt. Slik blir det penger av, sier butikkleder Margrethe Riibe i NMS Gjenbruk i Bodø.