Seminarer og turer
TURER
Torsdag 29. juni:
Tur 1, kl. 13.30-16.30
Busstur til Knausen Lysstøperi
Knausen Lysstøyperi har i over 20 år forvandlet gamle lysstumper til nye lys. Ubrukte ressurser blir utnyttet, penger kommer inn til en god sak og lys blir tent i mange hjem. På lysstøyperiet får du anledning til å kjøpe produktene deres, og du får en omvising, der du får se hvordan denne forvandlingen skjer. Bussturen dit tar ca. 45 min per vei. Denne turen går både torsdag og fredag.
Pris: kr. 230,- per pers.
Tur 2, kl. 13.00 – 17.00
Historisk cruise til klosterøya Tautra
Vi går om bord i seildampskipet Hansteen fra 1866 (OBS: Dette skipet er allerede fullt) eller Jekta Pauline i Stjørdal havn. På vei over Strindfjorden får vi omvisning om bord på Hansteen eller Jekta Pauline og en innføring i trøndersk kystkultur. På Tautra besøker vi ruinen etter Cistercienser-klosteret som ble vigslet her i 1207. Ruinen ligger ved Klostergården, kjent for sin gårdsbutikk som selger lokale spesialiteter av mange slag. Deretter spaserer vi over øya (2 km.) til Tautra Mariakloster fra 2006. Her kan du delta i en av klosterets tidebønner sammen med de 14 nonnene som lever, arbeider og ber her.
OBS: Grunnet stor interesse, har det blitt satt opp ekstra båt, og kapasiteten er utvidet med 30 plasser.
Pris: kr. 750,- per pers. / maks 60 stk.
Tur 3, kl. 12.00 – 17.00
Busstur til Stiklestad – «Norges vugge»
Her får du omvisning i tre kirker som står på slagstedet der Olav den Hellige falt 29. juli 1030: Stiklestad kirke (1180), St Olavs kapell (1930) og Hellige Olavs kapell (ombygd stabbur, gjenreist på Stiklestad i 2014). Du vil også få se Stiklestad som er en kopi av et langhus fra 900-tallet og «Pilegrimsloftet» med byggeskikk fra 1200-tallet. Dyktige guider vil gi oss en spennende innføring i historien om slaget som formet Norge. Lunsj inkludert.
Pris: kr. 500,- per pers.
Fredag 30. juni
Tur 4, kl. 12.00 – 16.00
Matsafari på «Route 26» i Stjørdal
Langs «Route 26» ønsker vertskapet i Ersgard oss varmt velkommen på tunet. Til lunsj serverer gårdens «kokarkjerring» sin pilegrimsuppe med nystekt prostinnebrød. Alle ingredienser er lokale fra Stjørdal. Før dessert og kaffe får vi et lite gårdskåseri. Deretter går turen videre på «Route 26» til Øfsti Søndre der vi vil se og høre at flere av ingrediensene som var i lunsjen vi nettopp spiste, kommer fra dem. Vi får mulighet til å hilse på mange ulike dyr og selvsagt vil bonden fortelle og svare på spørsmål. Turen avsluttes med kaffe og kanelboller på Eidum gårdsbakeri og her får vi også høre historien om gårdsbakeriet. Begge plassene får vi mulighet til å kjøpe med oss varer fra gårdene, om det er ønskelig. Det er felles busstransport.
Pris: kr. 1000,- per pers.
Tur 5, kl. 13.00 – 16.00
Besøk til Værnes kirke og museet
Omvisning i Værnes kirke – Norges eldste sognekirke (bygget i 1140) – som fortsatt er i bruk. Omvisning i Prestegårdshagen og den gamle presteboligen, samt besøk i museets «Hæsjgate».
Vi beregner en time på hvert sted med god tid til å rusle mellom. I «Hæsjgata» får vi en introduksjon, og de besøkende kan deretter se i husene på egen hånd. Egen transport. Dette kan man også gjøre på lørdag.
Pris kr 200,- per pers.
OBS: Påmeldingsfrist 1. juni
Tur 6, kl. 13.00 – 16.00 (Lik tur 1)
Besøk til Knausen Lysstøyperi
Knausen Lysstøyperi har i over 20 år forvandlet gamle lysstumper til nye lys. Ubrukte ressurser blir utnyttet, penger kommer inn til en god sak og lys blir tent i mange hjem. På lysstøyperiet får du anledning til å kjøpe produktene deres, og du får en omvising, der du får se hvordan denne forvandlingen skjer. Bussturen dit tar ca. 45 min per vei. Denne turen går både torsdag og fredag.
Pris: kr. 230,- per pers.
Lørdag 1. juli
Tur 7: KL. 14.00 – 17.00 (Lik tur 5)
Besøk til Værnes kirke og museet
Omvisning i Værnes kirke – Norges eldste sognekirke (bygget i 1140) – som fortsatt er i bruk. Omvisning i Prestegårdshagen og den gamle presteboligen, samt besøk i museets «Hæsjgate».
Vi beregner en time på hvert sted med god tid til å rusle mellom. I «Hæsjgata» får vi en introduksjon, og de besøkende kan deretter se i husene på egen hånd. Egen transport.
Pris kr 200,- per pers.
OBS: Påmeldingsfrist 1. juni
SEMINARER
Torsdag 29. juni
Seminar 1, kl. 13.00 – 14.30
Kirken i forfølgelse
Det er ikke langt mellom Egypt og Etiopia, men forskjellene er mange. I Egypt er kirke og kristne en minoritet (kanskje 12-15%), i Etiopia vokser kirkene sterkt. Diskriminering og forfølgelse skjer i Egypt. Etiopia har i perioder opplevd forfølgelse og fengsling. Hvordan er situasjonen for dem i dag?
Biskop Thomas (bildet), Egypt, og kirkepresident Kes Yonas, Etiopia, gir oss oppdatert informasjon.
Seminar 2, kl. 13.00 – 14.30
Menighetsutvikling og kirkelig nybrottsarbeid – også aktuelt i Norge?
Dette seminaret gir redskaper til refleksjon over nåsituasjonen og inspirasjon til veien videre. Kurset Fokus – vekst i lokalmenigheten er utviklet av Senter for menighetsutvikling ved VID Stavanger. Kurset tilpasses arbeidet med helhetlig menighetsplan, som menigheter i Den norske kirke går i gang med. Kirkelig nybrottsarbeid har vist seg å inkludere mange som tidligere ikke gikk i kirken. I over 20 år har NMS vært en viktig samarbeidspartner for Den norske kirke i oppstart av ca. 30 ulike prosjekter. Hvordan kan NMS være en fødselshjelper for at bispedømmeråd og menighetsråd får realisert sine drømmer?
Hans Austnaberg, professor ved VID Stavanger og Øivind Refvik, rådgiver menighetsutvikling NMS står sentralt i dette arbeidet.
Seminar 3, kl. 16.30 – 18.00
SAT-7 Strategisk og aktuell TV-kanal i Midtøsten
Programleder i SAT-7 Kids og leder for oppfølgingskontoret for seere, Marianne Awaraji Daou, vil oppdatere oss på situasjonen for TV-kanalen og hvilke utfordringer de står overfor. Hun vil ha et særlig fokus på Libanon, der hun selv bor og arbeider. Seminaret er på engelsk.
Seminar 4, kl. 16.30 – 18.00
Å bygge menighet for hørselshemmede på Madagaskar
Vi møter tre hørselhemmede fra døvekirken på Madagaskar som vil gi oss et innblikk i hvordan de arbeider med å bygge menighet.
Seminar 5, kl. 16.30 – 18.00
Misjon i migrasjon – Når verden flytter inn i våre nabolag
Hvorfor jobber NMS med migrasjon? Hvilke utfordringer og ressurser finner vi i møte med migrantene og flyktningene? Vi setter søkelys på hva Bibelen sier om migrasjon. Det blir undervisning, gruppearbeid og presentasjon av gode verktøy for migrantarbeid.
Espen Schiager Topland, rådgiver i NMS, leder seminaret sammen med folk fra Kristent Interkulturellt Arbeid (KIA).
Fredag 30. juni
Seminar 6, kl. 13.00 – 14.30
«Kan jeg virkelig gjøre en forskjell?»
Bli kjent med personer som forandrer verden. Vi får møte mennesker som har gjort en ekstra innsats for å skape misjonsengasjement og giverglede de siste årene. Det handler om å bruke sine talenter og de ressursene vi har rundt oss. Ved å lære av de beste, kan vi oppdage våre egne muligheter. Sammen har vi et kreativt verksted. Målet er å utvikle ideer til hva du og jeg kan gjøre der vi er nå.
Stina Aanderaa Neergaard, ansvarlig for kampanjer i NMS, har med seg et knippe av flotte frivillige som deler sine erfaringer.
Seminar 7: KL. 13.00 – 15.00
Festivalkor
Tradisjon tro blir det korseminar, denne gang med den kjente gospelartisten Samuel Ljungblahd som inspirator. Festivalkoret, som ledes av dirigent Sverre Undheim, øver fredag og lørdag og har framføring på festkvelden lørdag.
Hør Samuel Ljungblahd framføre lovsangen «Dra mig nära dig» under.
Seminar 8, kl. 13.00 – 14.30
NMS Gjenbruk gir nytt liv til gamle skatter
Møt en ivrig gjenbruksmann som bruker hode og hender – og hele slekta – til å redesigne, restaurere og fikse på det han finner i butikken. Jostein Idland fra Sandnes presenterer ideer og muligheter fra gjenbruksbutikkens mangfold. Kanskje andre også har ideer å dele?
Seminar 9, kl. 13.00 – 14.30
Grådighetsbekjempelse
NMS vil bekjempe fattigdom. Men hva betyr det for oss – i Norge? Er noen fattige fordi vi er rike? Vi vil se nærmere på verktøy som kan motvirke grådighet. Kan takknemlighet og generøsitet være veivisere?
Kristian Mjølsneset, rådgiver i NMS som blant annet er med i en arbeidsgruppe som fokuserer på dette, og prost Jon Henrik Gulbrandsen, prost i Stjørdal, aktiv i Korsvei-bevegelsen, leder seminaret.
Seminar 10, kl. 15.00 – 16.30
Utfordringer og oppdagelser i bibeloversettelse
Å oversette Bibelen til nye språk har vært og er sentralt i misjon. Møt tre av NMS’ utsendinger som er engasjert i akkurat det. Klaus-Christian Küspert med erfaring fra Etiopia, Anne Lise Matre som holder på med oversettelse av Det gamle testamentet til Mali-fulani og Kristoffer Hansen-Ekenes som er i startgropa som oversetter på Madagaskar. Hvor ligger de største vanskelighetene, og hva har vært særlig oppmuntrende?
Seminar 11, kl. 15.00 – 16.30
Brasilianske misjonærer i Frankrike og Norge
Det siste tiåret har NMS vært med på å legge til rette for misjonærer fra Brasil. Ekteparet Mateus Fonseca Pereira og Mariana Erhardt har vært misjonærer i Lyon. Der har de vært med på å bygge opp et kristent fellesskap for studenter og unge voksne. Maicon Steuernagel er prest i Oslo International Church, initiert av NMS og Oslo bispedømme. De deler sine erfaringer med å være brasilianske misjonærer i Europa.
Seminar 12, kl. 15.00 – 16.30
Kvinners plass og rolle i kirke og samfunn på Madagaskar og i Thailand
Det blir en spennende samtale med de kvinnelige lederskikkelsene Mananato Toromaree fra Madagaskar og Wandee Wajanathawornchai fra Thailand om maktstrukturer, undertrykkelse og frigjøring.
Lørdag 1. juli
Seminar 7 fortsetter, kl. 15.00 – 17.00
Festivalkor
Tradisjon tro blir det korseminar, denne gang med den kjente gospelartisten Samuel Ljungblahd som inspirator. Festivalkoret, som ledes av dirigent Sverre Undheim, øver fredag og lørdag og har framføring på festkvelden lørdag.
Seminar 13, kl. 15.00 – 17.00
Hvordan driver NMS med pengeinnsamling?
Lurer du på hvorfor NMS bruker engelske ord som «fundraising» og «Giving Tuesday»? Er du skeptisk til at NMS sender brev med giro i posten? Har du meninger om hvordan NMS kan øke inntektene sine? Bli med på et seminar der du får innsikt i hvordan NMS driver med innsamling av penger. Her kan du stille spørsmål og samtale med fundraiser Øyvind Ulland Eriksen og andre fra Kommunikasjon og Innsamlings-avdelingen.
Seminar 14 – 17, kl. 14.30 – 17.00
Globale seminarer – «Sammen i verdensdeler»
Det kommer en rekke internasjonale kirke- og organisasjonsledere til generalforsamlingen. De vil, sammen med ansatte og kulturelle aktører, fordele seg på fire geografiske samlinger lørdag ettermiddag. Kirketopper vil fortelle ferske nyheter fra sine land. Misjonærer og andre vil bidra med glimt, vitnesbyrd, bilder og kulturelle innslag. Vi skaper en bro til den globale verden.
- Seminar 14: Region Asia
- Seminar 15: Region WAMENA (Vest-Afrika, Midtøsten og Nord-Afrika)
- Seminar 16: Region Øst-Afrika
- Seminar 17: Region Europa og Brasil