Gi en gave
Meny
Foto: Trond Hjorteland / GLEDE: – Jeg blir utrolig glad og ydmyk, sier daglig leder Siri Lindtveit i NMS Gjenbruk Norge (lengst til venstre) sammen med Kåre Rønningen (Knif), Frode Stubhaug Klem (Knif), Birger Fossum (NMS Gjenbruk Ski), juryleder Erik Lunde og generalsekretær Helge S. Gaard i NMS. Last ned

NMS Gjenbruk mottar prispenger, kunst og ros

Sareptaprisen deles ut hvert år til noen som får mye ut av lite. Årets prisvinner er NMS Gjenbruk og deres mange medarbeidere i 53 enheter landet rundt.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Prisen ble delt ut i Oslo tirsdag under Knif-dagen, et fagarrangement for frivillige, styremedlemmer og ansatte i ideelle og frivillige organisasjoner. Dagen inneholder både store fellessamlinger for de 5-600 påmeldte og valgfrie seminarer.

Sparebanken Sør og Knif står sammen bak prisen som er opprettet for å skape oppmerksomhet rundt verdiskapningsarbeid i organisasjonslandskapet. Utdelingen av Sareptaprisen for 2024 fant sted for full sal i Oslo Kongressenter på Youngstorget.

Prisen deles ut til en aktør «som i sitt verdiskapingsarbeid har fått mye ut av lite», som det heter i statuttene, og årets tildeling skaper stor glede hos mottakeren, NMS Gjenbruk.

– Utrolig glad

– Jeg blir utrolig glad og ydmyk, for jeg vet hvilken innsats som ligger bak det som skjer i gjenbruksbutikkene, og det er fantastisk at dette blir anerkjent, sier daglig leder Siri Lindtveit i NMS Gjenbruk Norge til Kristelig Pressekontor.

Butikkjeden eies av Det Norske Misjonsselskap (NMS), og i begrunnelsen for tildelingen er det mye ros å hente. Siden arbeidet ble startet i 1998 har det vokst til å bli Norges største kjede i sitt slag, regnet etter antall butikker.

NMS Gjenbruk markerte sitt 25-årsjubileum i fjor, så Sareptaprisen kan ses som en litt forsinket jubileumsgave. Ifølge daglig leder Lindtveit har de nå 53 enheter, medregnet Knausen Lysstøperi. Administrasjonen har åtte ansatte, men ingen av butikkene har betalte medarbeidere. Butikkene er å finne fra Agder til Nordland og er bemannet av 2300 frivillige.

– Med lokal tilstedeværelse har prisvinneren skapt mange sosiale arenaer for fellesskap, inkludering og sosial bærekraft, står det i begrunnelsen der det nettopp legges vekt på den frivillige innsatsen «som gir mange muligheten til å bidra til en god sak». Det påpekes også at flere av lokasjonene blir viktige arenaer for språktrening for folk med minoritetsbakgrunn.

Bistand og bærekraft

Det trekkes videre fram at bærekraft er et viktig mål for prisvinneren.

«Årets prisvinner fremmer miljøvennlige valg og bidrar til å redusere avfall og forlenge levetiden på flere typer varer. Dette er et viktig miljøtiltak som støtter bærekraftig praksis», står det i begrunnelsen.

Juryen vektlegger også at NMS Gjenbruk driver med overskudd. Dette styrker NMS sin evne til å drive med misjon og bistand, herunder prosjekter som sørger for rent vann og bidrar innen jordbruks- og utdanningssektoren, særlig på områder som styrker kvinners og barns rettigheter.

Vekst

De siste ti årene har NMS Gjenbruk ifølge prisjuryen økt inntektene fra gjenbruksvirksomheten med hele 230 prosent slik at det i dag omsettes for nærmere 100 millioner kroner i sektoren. Det vil si at hver gjenbruksenhet i snitt omsetter for oppunder 2 millioner kroner årlig. Denne veksten gjør gjenbruksbutikkene til den nest viktigste inntektskilden for NMS. Bare gaver bidrar mer.

Samlet gjennom de siste elleve driftsårene har NMS Gjenbruk dermed bidratt med et driftsresultat på en kvart milliard kroner. Juryen kaller dette imponerende.

Innovativ

Prisvinneren får særlig ros for sin innovasjon, og juryen trekker fram Knausen Lysstøperi som et eksempel på dette. Bedriften i Melhus sør for Trondheim bruker innsamlede stearinlysstumper som gjenvinnes ved at det lages nye lys som så blir solgt videre.

– Dette er unikt, og innsamlingen og produksjonen er et stort apparat som krever mye manuelt arbeid, sier daglig leder Siri Lindtveit til KPK.

Den årlige produksjonen er på rundt 200.000 lys med en samlet vekt på 20 tonn. Også denne virksomheten drives av frivillige, de fleste pensjonister, og Lindtveit forteller at det nylig meldte seg en 89-årig dame som ikke ville sitte uvirksom hjemme, men heller være aktiv i et godt lokalt arbeidsfellesskap.

– Pensjonistene jobber gjerne én til tre dager i uka hos oss, forteller Lindtveit som mener virksomheten hun leder, gir mange en mulighet til på nytt å bruke gode ferdigheter fra et langt yrkesliv. Sosialt betyr dette mye for spreke pensjonister som det i dag er mange av.

Dette trekker også juryen fram. Begrunnelsen påpeker «…den sosiale bærekraften for den enkelte som er i kontakt med organisasjonens arbeid.»

Tre M-er

­– Juryens begrunnelse har mange honnørord. Hva er det viktigste med arbeidet dere driver, å generere overskudd eller det sosiale rundt de lokale virksomhetene?

– Vi koker det ned til tre M-er. Den første står for møteplass. Gjenbruken skal være et sted der folk treffer hverandre. Det gjelder både de frivillige som jobber i butikken, og kundene. Noen kommer bare for å ta seg en kopp kaffe, ikke for å handle noe, og butikkene har gjerne et bord og noen stoler hvor folk kan sitte og prate. Våre butikker er annerledes og skal være et sted der man kjenner at man blir sett. Den andre M-en står for miljøoppdraget. Vi selger brukte varer til en rimelig pris. Og så er det den tredje M-en som står for misjon, og dette er enormt viktig for mange, sier Siri Lindtveit som også trekker fram at mange synes det å selge varer, er stas i seg selv.

– De fleste av oss lekte kanskje butikk da vi var små, og jeg tror at alle som er frivillige hos oss, synes at akkurat dette er kjekt, sier Lindtveit som tidligere har jobbet med frivillighet i Den norske kirke og vært styreleder for Søndagsskolen Norge. Hun har økonomiutdanning og har jobbet i NMS Gjenbruk siden 2022.

– Hva går prispengene til?

– Prisbeløpet på 150 000 kroner er et betydelig beløp, men akkurat hvordan det vil bli disponert, vet jeg ikke. Men det vil helt sikkert gå til et godt formål, forsikrer Lindtveit. KPK


Nyheter

Innholdsrik misjonshelg på Røbekk

Misjonsforeningene i Molde hadde sin tradisjonsrike misjonshelg i november, med misjonsfest lørdagskvelden og misjonsgudstjeneste søndag 17. november. Snøvær og kuling stoppet fergene over fjorden denne lørdagen, men
Les mer

NMS Gjenbruk mottar prispenger, kunst og ros

Sareptaprisen deles ut hvert år til noen som får mye ut av lite. Årets prisvinner er NMS Gjenbruk og deres mange medarbeidere i 53 enheter landet rundt.
Les mer

Suksess med redesign!

Ja, for andre gong blei det arrangert redesign-helg på Kjeldsund.
Les mer

Jubel og Jubileum

NMS Gjenbruk Ålesund har ei jubileumsveke bak seg. 11.november 2023 feira vi 25-årsjubileum for den første NMS gjenbruksbutikken opna på Sola. 25.september 1999 er datoen for butikk nr. 2 i kjeda av dei 52 butikkane knytt til Det Norske Misjonsselskap.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp