Miljøpris til NMS Gjenbruk
Hvert år deler Rogaland fylkeskommune ut en miljøpris til en aktør som har gjort en spesiell innsats for natur og miljø i fylket. I år falt valget på gjenbrukskjeden som eies av NMS. Byens Skomaker i Stavanger delte i år prisen med NMS Gjenbruk. I tillegg til et diplom som er det synlige beviset på utmerkelsen, delte de to prisvinnerne 50 000 kroner fra fylkeskommunen.
– Det er veldig gledelig at vi fikk denne utmerkelsen akkurat i år. I 2023 feirer vi nemlig vårt 25 årsjubileum. Det som begynte med en liten butikk på Sola, har vokst seg til en kjede som i dag består av 52 butikker og ett lysstøperi. Vi er i dag landets største gjenbrukskjede. Bare i Rogaland har vi elleve butikker, sier Siri Lindtveit, daglig leder for NMS Gjenbruk.
Skattkammer
Prisen ble overrakt under fylkestingsmøtet i Atlantic Hall i Stavanger. I sin takketale trakk Lindtveit trådene tilbake til oppstarten av NMS i 1842
– NMS gjenbruk har i 25 år vært et skattkammer for de som elsker gjenbruk. De er landets største gjenbrukskjede, med 52 butikker på landsbasis. Elleve av disse ligger i Rogaland. Butikkene drives av frivillige, og overskuddet går til rent vann, utdanning og kvinner og barns rettigheter, sa fylkesordfører Ole Ueland (H) før han delte ut prisen til Siri Lindtveit og Kristine Byberg, som er daglig leder for NMS Gjenbruk på Sola.
Slik ser det fysiske beviset for at NMs Gjenbruk er tildelt Rogaland fylkeskommunes miljøpris for 2023.
2200 frivillige
– Allerede da NMS ble startet i 1842, var den drevet fram at mennesker med stort engasjement. Det engasjementet blir i dag videreført blant annet av våre frivillige, sa Lindtveit, som fortalte de frammøtte i den ærverdige festsalen at det nå er 2200 frivillige medarbeidere som jobber i gjenbruksbutikkene.
Hun understreket at hun tok imot prisen på vegne av alle disse.
2023 er ikke bare et jubileumsår for NMS Gjenbruk. Det er også et rekordår når det gjelder omsetning. I løpet av året vil det blir solgt brukte varer for nesten 100 millioner kroner. Omsetningsøkningen ser ut til å bli på omkring 15 prosent.
Møteplass, misjon og miljø
I NMS snakkes det om «de tre M-ene»; møteplass, misjon og miljø.
– Butikkene våre er også viktige møteplasser, både for alle de frivillige som jobber, men og for kunder og givere av varer. Det er viktig å ha et slik sted der alle blir sett, og vi får stadig melding om at våre butikker nettopp er en slik plass. Misjonen er og en viktig motivasjon for mange av våre frivillige. NMS har et verdensvidt engasjement, og det å få lov til å få være med å gi mennesker i hele verden verdig liv og varig håp er en viktig motivasjon. Så var det miljøet. Det å være med i NMS Gjenbruk er en god og lett måte å legge til rette for gode valg for miljøet vårt. Gjenbruk og ombruk er i vinden, og som sagt merker vi det på omsetningen i butikkene våre. Men i tillegg så kan en gjennom hele driften til NMS se at en er med og jobber for nesten alle de 17 bærekraftmålene, og det synes vi er en styrke, sa Lindtveit.
Forslagsstiller?
Samtidig som den daglige lederen i NMS Gjenbruk er glad og takknemlig for den fylkeskommunale utmerkelsen, sitter hun også med et spørsmål:
– Noen må ha foreslått at NMS skal få denne prisen. Jeg aner ikke hvem er det. Men det er tydeligvis noen som har latt seg imponere over det arbeidet vi gjør, smiler Siri Lindtveit.
I det samme fylkestingsmøtet ble Sandnes kommune tildelt prisen for universell utforming, mens artisten Susanne Sundfør fikk årets Bragd-pris fra Rogaland fylkeskommune.