Frivillige løfter NMS Gjenbruk Kristiansand til nye høyder
NMS Gjenbruk Kristiansand seiler opp som en av Norges beste gjenbruksbutikker. I 2020 var de den tredje beste blant de 51 butikkene i NMS Gjenbruk. Til tross for korona-pandemien leverte butikken sitt beste resultat noensinne.
Framgangen kommer av gode, frivillige medarbeidere som Ragnar Jopperud (77) og Arvid Moen (74). Hver mandag og onsdag stiller de opp i butikken. – Det er godt å ha noe fast å gå til, sier Ragnar. – Nå i korona-tiden har det vært ekstra godt å treffe hverandre.
Tøyser og kjefter
Begge skryter av miljøet blant medarbeiderne:
– Her får vi et godt fellesskap, kombinert med praktisk arbeid. Det er mange oppgaver som skal løses. De fleste vil finne noe de kan klare ut fra hva man har krefter til, i butikken eller på lageret. Det er greit å få jobbe med det man har mest lyst til. Og vi får eierskap til det vi holder på med.
– Vi jobber godt sammen, vi tøyser og kjefter, forteller karene og ler. – Ja, det er vel mest du som kjefter, sier Arvid spøkefullt til Ragnar.
At det går med mange timer til frivillig arbeid synes de er helt greit. – Det er meningsfylt å gå her, sier Ragnar. – Jeg tror alle som er med synes det samme.
Fra fylkesmannen til gjenbruk
De fleste som jobber frivillig i NMS Gjenbruk er pensjonister. Men det er ikke slik at de først og fremst har bakgrunn fra butikkbransjen. Her finnes et bredt spekter av kompetanse og bakgrunn. Ragnar har jobbet i Nordsjøen og vært yrkesskolelærer. Arvid har jobbet i sosialetaten og hos fylkesmannen. Begge ble med som frivillige i NMS Gjenbruk fordi de ble spurt – så enkelt kan det være. Nå har de stått på både sent og tidlig for butikkens ve og vel i henholdsvis seks og ni år. I løpet av denne tiden har de vært med på en rivende utvikling i butikken.
Stor butikk og egen bil
Butikken holdt først til i Kristiansand sentrum. Men lokalet var lite, bare seksti kvadratmeter. Det var vanskelig med parkering og upraktisk å hente og losse varer. Nå ligger butikken i Sørlandstunet rett ved Sørlandssenteret. NMS har regionkontor samme sted.
I starten brukte de sine egne biler til å kjøre og hente varer. Butikken eide kun en tilhenger. Men nå har butikken sin egen bil. Ragnar og Arvid kjørte selv til Notodden og hentet den.
Arvid og Ragnar er svært fornøyde med alt sammen, stor butikk med hele seks hundre kvadratmeter til rådighet, egen bil og dessuten god kontakt med NMS sitt regionkontor på kjøpet. – Det ble en helt ny situasjon for oss, forteller de.
Hvor er vinterdekkene?
Nærheten til NMS-kontoret fører til at de ansatte i NMS må leve med en viss risiko. En morgen oppdaget Ragnar at det var stablet opp fire fine vinterdekk i bakgården.
– Jeg tenkte at de må vi få inn i butikken så fort som mulig, forteller Arvid.
Han fikk trillet dem inn, priset dem og stilt dem opp i butikken. Men så varte det ikke lenge før misjonskonsulent Ellen Jorunn Norheim stakk hodet inn i butikken og lurte på om det var noen som visste hvor det var blitt av vinterdekkene til kollegaen Helene.
– Da sa jeg at vi akkurat hadde solgt dem, humrer Arvid.
En annen gang hadde misjonskonsulent Helene Kristiansen satt fra seg veska si mens hun stod og pratet i butikken. Plutselig kommenterte en butikkmedarbeider at folk kunne jo jammen tømme veskene sine før de leverte dem til butikken. Heldigvis fikk Helene vesken tilbake før den ble tømt og priset.
Bærer og reparerer
Ragnar og Arvid er først og fremst med i gruppa som har ansvar for å hente og kjøre varer til og fra butikken. Sammen med ca ti-tolv andre menn er de delt inn i åtte kjørelag som har hver sine faste dager. Men de to karene bidrar med langt mer enn kjøring.
– Det begynte med at jeg sjekket elektriske artikler som ble levert inn til butikken, forteller Ragnar. – Da begynte jeg å gå her hver mandag og onsdag. Så begynte jeg å hjelpe til med andre ting også. Nå prøver vi å ikke ha så mange kjøreoppdrag på mandagene, slik at vi også kan hjelpe til i butikken, med å flytte på tunge ting og reparere ting. ‘
– Vi går nå her og suller, smiler de beskjedent.
Reparerte båndspiller og kjøpte den selv
Det er ikke fritt for at Arvid og Ragnar handler litt i butikken selv også. En båndspiller Ragnar reparerte ble samtidig hans beste gjenbrukskjøp. – Jeg hadde et gammelt lydbånd liggende. Med båndspilleren jeg kjøpte kunne jeg spille det av og digitalisere det. Det ble en fin gave til etterkommerne av dem som sang og pratet på båndet.
Interiørkonsulenter?
I den rivende utviklingen NMS Gjenbruk Kristiansand har hatt den siste tiden har Ragnar og Arvid fått flere, nye oppgaver som avslører sans for både interiør og utstilling. Butikken har fått et ansiktsløft med nye farger og har også begynt å selge klær. Nye kreative ideer til hvordan varene best kan stilles ut får blomstre.
– Vi skulle gjøre litt om og noen fant på å henge stoler på veggene. Ja så hang vi opp ei seng også. Nå bruker vi den til å henge opp vesker og lampetter, forteller Ragnar og Arvid.
– Kan dere nesten kalles interiørkonsulenter nå?
– Det er vel å trekke det litt langt. Men vi har blitt mer bevisste på arealbruk i butikken og på å vurdere hvilke varer som vil bli solgt.