NMS Lilleborg vil bli en tydeligere del av Oslo
– Jeg bor på Nordstrand, så butikken her på Torshov er ikke akkurat nærmeste nabo. Men jeg trives godt her, sier Anne Berit Lensebråten.
– Hvilken kontakt hadde du med NMS før du havnet her?
– Det er litt tilfeldig. Jeg og en venninne på Nordstrand drev ei barnemisjons-forening i nabolaget. Foreninga ble innmeldt i NMS, litt fordi at den andre lederen hadde vokst opp i en misjonærfamilie som jobbet på Madagaskar.
– Var dette linken til at du plutselig – og mange år seinere – begynte å interessere deg for denne butikken?
– Nei, det var nok mer tilfeldigheter. En annen venninne av meg hørte meg si at når jeg ble pensjonist, ville jeg kanskje begynne å jobbe i en gjenbruksbutikk. Venninnen hadde sine ører på stilk, og visste at NMS jobbet med å få på plass en slik butikk i sin nye base i Lilleborg kirke. Dermed ble jeg hanka inn!
Ett år på Torshov
Nå i april feires det et slags jubileum for NMS Gjenbruk Lilleborg. Ett år er gått siden dørene ble åpnet. Og folk – særlig naboene – har lett funnet veien til denne oasen.
Snora ble klippet 1. april 2022, og generalsekretæren i NMS står igjen med ferdigbrukt saks og gode forventninger til at NMS Gjenbruk Lilleborg skal bli en god ressurs
– Har du vært butikkleder helt fra starten?
– Egentlig ikke. Vi hadde faktisk ikke noe styre og orden på oss fra første arbeidsdag. Torunn Nøstrud som sentralt er leder for NMS Gjenbruk i region Øst, tok mye ansvar i begynnelsen. Det gikk ei stund før vi fikk på plass et styre som skulle stå for butikkens ledelse.
Anne Berit hadde mest lyst til å jobbe aktivt i butikken, men hun skjønte at hun godt kunne si ja til også å være butikkleder, når ingen andre meldte seg.
– Bare jeg kunne slippe å ha orden på vaktlistene! sier hun. – Og Anne Grete Ingebrigtsen Husan tok på seg den jobben; Hun sitter også i styret. En annen har ansvaret for økonomien, og vi holder våre styremøter der vi diskuterer hvordan vi kan gjøre butikken bedre og bedre.
I fjor høst var Oslos ordfører innom butikken for en visitt, og Anne Grete og Anne Berit fikk mye skryt for en ny gjenbruksbutikk i hovedstaden.
Færre møbler, flere ting
Butikken har vært i stadig endring dette første året. De skulle gjerne hatt litt flere kvadratmeter, men kirkebygget har sine restriksjoner, så det er ikke bare lett å «låne» bakerste delen av kirkerommet til å utvide, og til å gjøre butikken større.
– Vi begynte med møbler, men det skjønte vi ville være dårlig butikk. Store varer opptar mye plass – som i stedet kan fylles opp med lettsolgte klær, leker, ting og tang. Så i den grad vi har møbler nå, så er det snakk om bare i lite-format. Små kommoder, noen hyller og ting en nesten kan ta med seg på 20-bussen!
– Noen lurer på om dere kan komme og hente varer. Er det mulig?
– Er det store ting, som f eks fra et dødsbo, så kan vi låne en større bil fra gjenbruksbutikken på Lillestrøm. Men det er ikke bare lett å administrere dette. Dersom det er mindre ting som skal hentes, så tar jeg gjerne min egen bil og ordner det, sier Anne Berit, som ellers skryter av to frivillige – Bjørn og Tom – som av og til tar sine store biler og henter varer, etter avtale. NMS har mange frivillige, og denne tradisjonen trengs når vi skal drive butikk uten en eneste ansatt!
– Hvor mange frivillige står på vaktlista for butikken?
– Trolig rundt 40. Noen tar flere vakter i måneden, mens andre har ikke anledning til det.
– Og folk spør vel hvordan inntektene er?
– Ja, mange lurer på det. Vi har merket en viss oppgang etter jul, så nå selger vi kanskje for en tusenlapp mer enn vi gjorde før jul. Men vi har fått «trøst» fra NMS Gjenbruk sentralt, om at det tar gjerne to-tre år før en ny butikk har kommet seg opp på et ønsket inntektsnivå.
Tirsdagsmiddagen
Dette området øst for elva, har blitt et byområde der det bor mange med liten inntekt, og mange med en del sosiale utfordringer. Noen av kundene i butikken sier at de er glade for at de har fått en gjenbruksbutikk i nærheten, og at pengene ikke renner ut for dem.
– Den som kommer innom her helt på slutten av tirsdagen, oppdager plutselig at det sitter 30-40 middagsgjester bakerst i kirkerommet. Er dette et ekstratilbud som butikken driver?
– Egentlig ikke. Men det er to av våre frivillige i butikken som fikk en idé om at vi kunne servere gratis middag her én dag i uka. Da lukter det lammegryte, eller stekt bacon i hele huset, fra lunsjtider, når Anne og Liss setter i gang og forbereder middagen. Dagen før har de vært på Matcentralen og hentet alle de ingrediensene de kunne trenge. Matcentralen distribuerer mat til de frivillige som kan sørge for at maten kan serveres til dem som kanskje ikke har råd til å handle inn nok mat i løpet av ei uke.
Inkl. kirkerom og Mingla
– NMS Gjenbruk Lilleborg er annerledes enn alle andre gjenbruksbutikker for NMS, for dere har faktisk salgslokalene i en kirke, der kirkerommet fortsatt står som det alltid har stått. Hva betyr dette for butikken?
– Våre gjester må nødvendigvis passere kirkerommet – helt bakerst – for å kunne komme seg fra det ene til det andre salgslokalet vi har. Mange får med seg et litt annet øyeblikk når de går gjennom kirken. For mange er dette øyeblikket uventet viktig, mens for andre er det bare en passasje mellom to salgsrom. Et kirkerom vil forresten minne oss om det som butikkpengene går til – et middel til å nå lenger ut med evangeliet, og med hjelp til helse og undervisning i land der dette trengs.
Alle som går fra det ytre Ting&Tang-rommet inn til rommet der de kan finne gode klesplagg, eller leker/barnetøy, legger fort merke til at de bakerst i kirkerommet også går forbi noen kaffekanner og noen folk som har slått seg ned ved bordene.
– Vi har et lite pusterom her inne, og folk kan forsyne seg med kaffe eller te, innimellom butikkvandringen. Mange har god tid, eller de har lyst til å treffe noen andre de kan ta en kaffekopp med, da er Lille Mingla stedet der vi kan skravle litt, eller bare ta opp matpakken og få seg en lunsj. Mingla er åpen like lenge som butikken er åpen, dvs de begynner vel på oppvasken en halvtime før det stenger.
Jubeldager i april
– Det hender også at dere får inn antikviteter. Er det populært?
– Det er jo flotte gaver vi får, men det kan hende at kundene våre ikke venter så fine – og dermed også litt dyrere – varer. Det som det går mest av, er det som folk flest vil ha – enten fine klær, eller ting de trenger til sine kjøkkenskap.
1. april i fjor vanket det åpningskake da butikken ble «klippet» inn på Lilleborg. Det blir nok mer kake under ettårsjubileet!
– Og hvordan skal gjenbruksbutikken markere ettårs-feiringen nå over påske?
De ulike april-dagene vil være ganske forlokkende for kundene våre. Det blir 50%-dager, hjemmebakte kaker og kaffe, vekslende tilbudsbord, og kanskje også noen aktiviteter ute i vårsola. Og åpningsdagene er som tidligere: tirsdag-lørdag fra kl 12 til 16.