Gi en gave
Meny
Foto: Arendalsuka/Mona Hauglid Last ned

Vil bekjempe grådighet med moteshow

NMS bruker den lange midtgangen i Trefoldighetskirken i Arendal til å vise moteklær fra gjenbruksbutikken i byen. Misjonens bidrag til Arendalsuka er preget av både løs snipp og dypt alvor.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Kirkerommet er utmerket til å vise fram moderne og tidsriktige klær. Det skjer jo omtrent hver gang det er vielse i kirken, humrer Espen Schiager Topland, som er prosjektansvarlig for NMS under Arendalsuka.

Mer enn moter

Men selv om NMS – landets første misjonsorganisasjon – kaster seg på motebølgen under Arendalsuka, ligger det stort alvor bak arrangementet. Tema for det som skjer i Trefoldighetskirken tirsdag 17. august klokka 15.00 er «Gjenbruk og grådighet».

– Som en kristen misjonsorganisasjon er det vår oppgave å bidra til at skaperverket blir bevart. I NMS har vi et prosjekt på gang som vi kaller for Grådighetsbekjemper. Gjennom det prosjektet ønsker vi å rette søkelyset mot den grådigheten som preger samfunnet og den enkelte av oss. Enkeltmenneskers grådighet bidrar til å skape et samfunn som vi ikke ønsker oss, sier Topland, som forteller at Erik Alfred Tesaker, kjent fra Oppfinneren på NRK og Farmen Kjendis på TV 2 skal lose publikum gjennom moteoppvisningen.

Samtale – ikke debatt

Etter at den siste mannekeng har gått ferdig på catwalken i kirkens midtgang, starter en samtale om gjenbruk og grådighet.

– Vi ønsker ikke en debatt med harde fronter. Derimot inviterer vi til en lavmælt samtale der politikere og andre samfunnsaktører kan snakke sammen om hvordan vi kan skape et samfunn som ikke er preget av en grådighetskultur.

Panelsamtalen innledes ved at Tina Razafimandimby Våje, av mange kjent som en av initiativtakerne til skolestreiken mot klimakrisen, innleder og utfordrer. Deretter skal Amalie Gunnufsen (Høyre), Marte Ulltveit-Moe (Miljøpartiet De Grønne), Espen Andreas Hasle (KrF), Ina Kjøstvedt (leder for NMS Gjenbruk – landets største gjenbrukskjede) og Julie Horpestad (Leder for Grådighetsbekjemper-aksjonen i NMS) snakke om problemstillingen.

Gjenbruk som motevarer

– Hvor kommer gjenbruk inn i denne sammenheng?

– NMS er en stor aktør innen grenbruksmarkedet. Våre 51 butikker sørger for at kunder over hele landet kan kjøpe brukte klær, møbler og andre varer. Ved å sørge for at fullt brukbare produkter får nytt liv i andres hender, bidrar vi til et system som ikke bygger opp under at alt skal være nytt og dyrt. Når det gjelder damene som skal vise de brukte moteklærne, er dette eldre damer som er frivillige i gjenbruksbutikkene våre. På den måten motbeviser vi at modeller skal være unge og rynkefrie, smiler Topland.

Stand på Sam Eydes plass

Gjennom hele Arendalsuka har NMS stand på Sam Eydes plass i Arendal sentrum. Representanter fra NMS og NMS Gjenbruk er til stede for å informere om hva norsk misjon driver med i 2021.

– Har ikke dere som en seriøs kristen organisasjon motforestillinger mot å bruke et hellig kirkerom til et arrangement av denne typen?

– Slett ikke. Vi ønsker å bidra til at menigheter og kirkesamfunn setter spørsmål knyttet til miljø og klima på dagsorden. At dette skjer i kirkerommet er helt på sin plass.

Facebook-overføring

Selv om Trefoldighetskirken i Arendal har mange sitteplasser, legger NMS også til rette for at folk andre steder i verden kan følge arrangementet. Tirsdag 17. august klokken 15 vil arrangementet bli streamet med bilde og lyd på Facebook-siden til NMS.


Nyheter

Den imponerende innsatsen!

I 25 år har NMS gjenbruk vært en del av organisasjonen vår, og det økonomiske bidraget fra NMS Gjenbruk har blitt viktigere og viktigere for NMS.
Les mer

Misjonæren som ble butikkleder

Med bakgrunn som veterinær, bistandsarbeider og misjonær, ble Kai-Arne Schie styreleder for NMS Gjenbruk Lillestrøm. Han mener det er viktig å profilere hva NMS står for også gjennom gjenbruksbutikkene.
Les mer

Noe litt rart er blitt til noe veldig stort og viktig

I løpet av 25 år har gjenbrukshandelen i NMS økt fra noen få hundretusen kroner til nesten hundre millioner. Utviklingen har gjort NMS Gjenbruk til en av de viktigste inntektskildene til NMS.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp