Gi en gave
Nettbutikk
Meny

Vil bekjempe grådighet med moteshow

Foto: Arendalsuka/Mona Hauglid Last ned
NMS bruker den lange midtgangen i Trefoldighetskirken i Arendal til å vise moteklær fra gjenbruksbutikken i byen. Misjonens bidrag til Arendalsuka er preget av både løs snipp og dypt alvor.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Kirkerommet er utmerket til å vise fram moderne og tidsriktige klær. Det skjer jo omtrent hver gang det er vielse i kirken, humrer Espen Schiager Topland, som er prosjektansvarlig for NMS under Arendalsuka.

Mer enn moter

Men selv om NMS – landets første misjonsorganisasjon – kaster seg på motebølgen under Arendalsuka, ligger det stort alvor bak arrangementet. Tema for det som skjer i Trefoldighetskirken tirsdag 17. august klokka 15.00 er «Gjenbruk og grådighet».

– Som en kristen misjonsorganisasjon er det vår oppgave å bidra til at skaperverket blir bevart. I NMS har vi et prosjekt på gang som vi kaller for Grådighetsbekjemper. Gjennom det prosjektet ønsker vi å rette søkelyset mot den grådigheten som preger samfunnet og den enkelte av oss. Enkeltmenneskers grådighet bidrar til å skape et samfunn som vi ikke ønsker oss, sier Topland, som forteller at Erik Alfred Tesaker, kjent fra Oppfinneren på NRK og Farmen Kjendis på TV 2 skal lose publikum gjennom moteoppvisningen.

Samtale – ikke debatt

Etter at den siste mannekeng har gått ferdig på catwalken i kirkens midtgang, starter en samtale om gjenbruk og grådighet.

– Vi ønsker ikke en debatt med harde fronter. Derimot inviterer vi til en lavmælt samtale der politikere og andre samfunnsaktører kan snakke sammen om hvordan vi kan skape et samfunn som ikke er preget av en grådighetskultur.

Panelsamtalen innledes ved at Tina Razafimandimby Våje, av mange kjent som en av initiativtakerne til skolestreiken mot klimakrisen, innleder og utfordrer. Deretter skal Amalie Gunnufsen (Høyre), Marte Ulltveit-Moe (Miljøpartiet De Grønne), Espen Andreas Hasle (KrF), Ina Kjøstvedt (leder for NMS Gjenbruk – landets største gjenbrukskjede) og Julie Horpestad (Leder for Grådighetsbekjemper-aksjonen i NMS) snakke om problemstillingen.

Gjenbruk som motevarer

– Hvor kommer gjenbruk inn i denne sammenheng?

– NMS er en stor aktør innen grenbruksmarkedet. Våre 51 butikker sørger for at kunder over hele landet kan kjøpe brukte klær, møbler og andre varer. Ved å sørge for at fullt brukbare produkter får nytt liv i andres hender, bidrar vi til et system som ikke bygger opp under at alt skal være nytt og dyrt. Når det gjelder damene som skal vise de brukte moteklærne, er dette eldre damer som er frivillige i gjenbruksbutikkene våre. På den måten motbeviser vi at modeller skal være unge og rynkefrie, smiler Topland.

Stand på Sam Eydes plass

Gjennom hele Arendalsuka har NMS stand på Sam Eydes plass i Arendal sentrum. Representanter fra NMS og NMS Gjenbruk er til stede for å informere om hva norsk misjon driver med i 2021.

– Har ikke dere som en seriøs kristen organisasjon motforestillinger mot å bruke et hellig kirkerom til et arrangement av denne typen?

– Slett ikke. Vi ønsker å bidra til at menigheter og kirkesamfunn setter spørsmål knyttet til miljø og klima på dagsorden. At dette skjer i kirkerommet er helt på sin plass.

Facebook-overføring

Selv om Trefoldighetskirken i Arendal har mange sitteplasser, legger NMS også til rette for at folk andre steder i verden kan følge arrangementet. Tirsdag 17. august klokken 15 vil arrangementet bli streamet med bilde og lyd på Facebook-siden til NMS.


Nyheter

Siri ser på seg selv som lagleder, ikke sjef

– Vi er ikke bedre enn det vi får til sammen, sier Siri Bloch Lindtveit (48) som denne våren tar over som daglig leder i NMS Gjenbruk.
Les mer

Hildegunn på plass blant alle de frivillige i Oslo

Mange var glade da Hildegunn Lofthus Berntsen ble ansatt som regionkoordinator i region Øst. Fryktelig mye nytt på fryktelig kort tid! I Oslo var NMS Lilleborg født, og Hildegunn kom seg raskt inn i regionens nye hus. Hun satte seg som mål at hun også skulle bli godt kjent med alle de ressursene som regionen har; Og de frivillige merket at Hildegunns gen for å tilpasse seg i hverandres oppgaver var stort. Denne siste uka i mars har timene nesten ikke strukket til, men torsdag kveld skilte hun lag med alle de frivillige som hadde rigget gjenbruksbutikken, og vaskehjelpa kom for å feie over golvene før det blir butikkåpning og åpningsfest for NMS Lilleborg.
Les mer

Inger-Johanne er mer enn "nok" å presentere!

I hele 2022 skal vi i region Øst presentere noen av våre frivillige. Denne gangen er vi i Østfold og har funnet ut at i Gressvik bor det en dame som i alle de år har stilt opp som frivillig for NMS. Inger-Johanne Gjerløw (t.v. i bildet) forteller at det hele begynte ganske tidlig.
Les mer

Erfaren leder overtar i NMS Gjenbruk

Siri Lindtveit er ansatt som ny leder for NMS Gjenbruk. Hun kommer fra stillingen som daglig leder i Sola menighet.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp