Gi en gave
Meny
Last ned

Knausen feirer!

Knausen lysstøperi 20 år. Fin fest på Melhus bedehus lørdag 3. september
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Høsten 2001 starta NMS opp et lysstøperi på Bakksætra i Orkland. Huset lå ved en liten fjellknaus, så lysstøperiet fikk navnet Knausen-lys. Fire året etter ble det flytta til Mjuklia før de endte opp på Jaktøyen Nordre i 2012. For fem år siden var avisa Gaula på besøk på lysstøperiet, og da hadde de 25 frivillige som tok seg av det som må gjøres for å få laga lys. I dag har det økt til 38 frivillige. Gjennomsnittsalderen er 73,5 år, og de lager 21 forskjellige produkter i mange forskjellige farger. Våren 2022 ble det kjørt ut 10 tonn lys fra fabrikken på Jaktøyen. I tillegg til lys, så lages det tennbriketter av den ukurante talgen som blir igjen etter lysstøpinga. I 2021 solgte alle NMS gjenbruk-butikkene i Norge lys og tennbriketter for 1,3 millioner kroner. NMS Gjenbruk har 52 gjenbruksbutikker og kun ett lysstøperi, og det det ligger i Melhus.

Gert Nilsen viser fram hvordan masseproduksjon av lys kan fungere. Gert deler på den daglig leder rollen i Knausen med Marvin Bjørnebekk. Gert tok seg av omvisninga på lysstøperiet på Jaktøyen Nordre.

I forbindelse med at Knausen lysstøperi har 20-årsjubileum i år, var det omvisning for de som ville på lysstøperiet, og etterpå var det fest i Melhus bedehus. Det var nåværende frivillige, tidligere frivillige, ansatte ved gjenbruksbutikker og ansatte i NMS. Kåre Myraunet ledet samlinga. Kåre er sekretær og markedsansvarlig for Knausen. Det var fortellinger fra historien fra virksomheten, det var musikk, allsang og god mat og kaker. Og trivelig prat rundt bordene. Til middagen ble det servert gulasj laga på Mjuklia og frakta til Melhus. Under bespisninga rullet det bilder med tekst på en stor skjerm. Bildene var fra virket ved lysstøperiet gjennom 20 år.

Kåre Myraunet ledet jubileumsfesten til Knausen lysstøperi.

Gratulasjoner

Siri Bloch Lindtveit er ansatt som daglig leder i NMS Gjenbruk, holder til i Stavanger, men hadde tatt turen til Melhus for å være med på feiringa av Knausen Lysstøperi.

– Kjære Knausen-venner! Gratulerer så mye med dagen. 20 år med lysstøperi er ei eventyrlig reise, og er så glad for at jeg endelig har fått sett det stedet som betyr så enormt mye for så mange av dere. Tusen takk til alle som har stått med i smått og stort de siste 20 årene. Det er et imponerende arbeid som er lagt ned i det å støpe lys, og drive det arbeidet, og ikke minst den gode inntekta det gir til det arbeidet NMS driver. Lysstøperiet er viktig, og et unikt engasjement i gjenbruk, og ikke minst i NMS Gjenbruk. Butikkene i hele landet er så heldige som kan selge disse kvalitetsproduktene til fornøyde kunder. Kvaliteten gjennomsyrer hele produksjonen, og jeg håper dere kjenner på arbeidsglede og stolthet sjøl om det noen ganger er harde tak, sa Siri i talen sin.

Sekretær og markedsansvarlig Kåre Myraunet, leder for NMS Gjenbruk Siri Bloch Lindtveit, daglig leder ved Knausen Marvin Bjørnebekk, huseier Svein Erik Wagnild og Torun Nesse som er representant fra regionskontoret til NMS. Disse står bak samlinga av noe av det som lages ved Knausen lysstøperi i lokalene Wagnild leier ut til NMS.

Hun skrøt av innsatsen til de frivillige. Hun påpekte at det var to viktige komponenter i lysstøpinga, og det ene var lysstumper som skal smeltes om og bli til lys, og det andre var frivillighet. Hun følte seg trygg på at Knausen kommer til å holde på i mange år til. Den andre gratulanten som talte, det var Torun Nesse.

– Gratulerer med dagen til dere som holder til på Knausen. Jeg er leder i regionstyret i Trøndelag, og jeg har en hilsen med fra oss. Vi vil takke dere for den innsatsen dere har gjort de siste år. Jeg er imponert over det dere har fått til. Det var først i dag jeg var innom lokalene dere har, og det er jo virkelig en stor bedrift i gode og store lokaler dere har.

Tidligere daglig leder ved Knausen, Rolf Stranden, leste et lite eventyr av H.C. Andersen som handlet om et talglys, hvis foreldre er et får og en smeltegryte. Talglyset blir mer og mer mismodig da det ikke finner mål eller innhold i livet. Men da talglyset møter et fyrtøy som tenner flammen på talgyset, da finner det sin rette plass og sprer glede for seg og sine medskapninger.

Da festen var over, gikk folk både mette og fornøyde hjem etter å ha blitt underholdt med historier og musikk. En flott markering av en viktig bedrift drevet av frivillige.


Nyheter

Den imponerende innsatsen!

I 25 år har NMS gjenbruk vært en del av organisasjonen vår, og det økonomiske bidraget fra NMS Gjenbruk har blitt viktigere og viktigere for NMS.
Les mer

Misjonæren som ble butikkleder

Med bakgrunn som veterinær, bistandsarbeider og misjonær, ble Kai-Arne Schie styreleder for NMS Gjenbruk Lillestrøm. Han mener det er viktig å profilere hva NMS står for også gjennom gjenbruksbutikkene.
Les mer

Noe litt rart er blitt til noe veldig stort og viktig

I løpet av 25 år har gjenbrukshandelen i NMS økt fra noen få hundretusen kroner til nesten hundre millioner. Utviklingen har gjort NMS Gjenbruk til en av de viktigste inntektskildene til NMS.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp