Det store i det små
Denne artikkelen står på trykk i den nyeste utgaven av MT Misjonstidende som også inneholder årbok for 2021. Seksjonsleder for Asia, Merete Hallen, reflekterer rundt det som preget seksjonens arbeid i 2021.
Merete Hallen smiler inn i web-kameraet. Hun er seksjonsleder for Asia. Dette enorme kontinentet der over halvparten av menneskene i verden bor. Kan virkelig NMS gjøre en forskjell her? Fra sitt kontor i Bangkok lister hun opp stort og smått som har skjedd i 2021. En rapport til årboka. Og lista blir lang, historiene er mange.
– Det er når mennesker møter mennesker at også Jesus møter mennesker, oppsummerer hun når lista er ferdig og vi er i ferd med å avslutte intervjuet som foregår på Teams mellom Bangkok og Oslo.
Og akkurat menneskemøtene er noe av det Merete savnet mest i 2021, nok et korona-år, med alt dét medførte av begrensinger for aktivitetsnivået, både for NMS og partnerne i Asia.
– Pandemien gjorde det vanskelig å reise, både internt her i Thailand, men også til Kina/Hongkong, Laos, Japan og Taiwan. Midt oppi dette ble jeg likevel imponert. Partnerne våre kastet seg rundt og fant nye måter å møte folk på. Som kirken her i Thailand, som dro hjem til trengende familier og enkeltpersoner med et stort antall matpakker. Det betydde mye for de mange som fikk denne hjelpen, sier Merete.
Visste du at
1000 matpakker ble delt ut av kirken i Thailand.
6 diakonale prosjekt vokste fram etter at 70 personer deltok på Use Your Talents-kurs i Hunan, Kina.
60 nye menigheter er etablert i Laos.
Større nærvær i Asia
Selv om hun rapporterer for hele 2021, presiserer Merete at hun først tiltrådte i stillingen som seksjonsleder for Asia høsten 2021. Mannen Knut ble også rekruttert som misjonær til Thailand i fjor høst, og har startet opp arbeidet nå i 2022. I tillegg har Jeed og Olav Skjerpe begynt på en ny periode som misjonærer. Sammen med Anne Storstein Haug gjør dette at staben
av norske misjonærer er i ferd med å bygges opp.
– Det er gledelig at vi nå også har rekruttert Sigrid Elise Dybdahl Buxrud og Emil Dybdahl Buxrud som starter arbeidet i Hongkong/Kina i år. I tillegg er Marit Rundberg allerede på plass i Hongkong som seniorvolonotør. Også i Japan har vi en intensjonsavtale med et ungt ektepar om mulig oppstart av tjeneste høsten 2024. Det betyr at NMS nå bygger opp et større nærvær av misjonærer i Asia. Jeg tror at kombinasjonen av nasjonale feltkoordinatorer og norske misjonærer er god og viktig. Vi utfyller hverandre på en god måte når det gjelder kompetanse, språk og kulturforståelse, framholder hun.
Gleder og utfordringer
Selv om 2021 ble nok et annerledes år, skjedde det flere viktige ting som er verd å merke seg:
Japan: Gledelig: Ny samarbeidsavtale mellom NMS og Kinki-kirken. Utfordring: Liten kirke med ca 2500 medlemmer.
Hongkong/Kina: Gledelig: Ansatt ny lokal feltkoordinator, Charis Lee. Utfordring: Nye innstramminger fra kinesiske myndigheter gjør det vanskelig å opprettholde aktiviteter.
Thailand: Gledelig: 75 personer døpt i løpet av året i Den evangelisk-lutherske kirke (ELCT). Utfordring: Dårlig økonomistyring og usikkerhet i kirken.
Laos: Gledelig: Bygging av vannanlegg og skoler fortsetter sammen med Den evangeliske kirken og myndighetene. Trist: kirkepresident Dr. Khampone Kounthapanya gikk bort 3. januar, nær 82 år gammal.
– I tillegg må vi jo nevne at arbeidet med Use your talents-boka for Asia ble fullført i 2021. Det er en milepæl og et viktig verktøy på tvers av land og kirker, og der vi i NMS kan være med som tilrettelegger og medvandrer. Det er også veldig gledelig at kirkene både i Hongkong og Taiwan har et brennende ønske om å bygge opp sitt ytremisjonsarbeid. Her er vi i NMS invitert med for å jobbe sammen med dem om dette, forteller Merete.
Historien fortsetter under bildet
DIAKONI: Covid19-pandemien medførte at kirken i Thailand startet en aksjon med utdeling av matpakker til mennesker som ikke kom seg ut av hjemmene sine. Foto: NMS-info
Utveksling
I de kommende årene vil et viktig satsningsområde være utveksling, både av studenter, men også av frivillige som ønsker å gjøre en tjeneste for en kortere eller lengre periode hos samarbeidskirkene.
– Ved at vi nå bygger opp et større nærvær av misjonærer i Thailand, legger vi også grunnlaget for å kunne ta imot og legge til rette for ulike typer utveksling. Studentutveksling i samarbeid med høgskoler og universitet gjør at norske ungdommer blir kjent med folk og kultur – og med Jesus – hos våre partnere. Og kanskje vokser det fram et misjonsengasjement på den måten? I tillegg vil vi legge til rette for at familier, pensjonister og mennesker som ønsker å bidra, kan få gjøre det. Det er når mennesker møter mennesker at også Jesus møter mennesker, avslutter Merete.