Gi en gave
Meny
Foto: Magnhild Landrø / MILLIONBELØP: For tre år siden greide hele KG-flokken å samle inn 2 millioner gjennom sin høstaksjon. – Vi håper på et like bra resultat i år, så vi tror at målet er like stort som det er ønsket! sier Karolina som er leder for årets KG-aksjon. Fra venstre: Karolina Telhaug-Karlsson, Vemund Enger, Åselinn Halsne Johnsen og Lars Hsiang Yu Liaaen. Last ned

Trygg skolestart på KG Oslo

For tre år siden greide hele KG-flokken å samle inn 2 millioner gjennom sin høstaksjon. – Vi håper på et like bra resultat i år, så vi tror at målet er like stort som det er ønsket! sier Karolina som er leder for årets KG-aksjon.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Fire av KGs (Kristelig Gymnasium) elever sitter nede i en kjeller og mener at de skal forberede en aksjon som skal matche tidligere resultater – mer enn 2 millioner! Vemund Enger ble veldig opptatt av en kusine som i sin KG-tid opplevde KG-aksjonen som veldig sprudlende.

– Det gjorde meg motivert for å bli med i 2024-aksjonen, sier Vemund.

– Det er lurt å ha noen tidligere aksjonister å se opp til. Vi kan jo slå alle som har gått foran oss som utøvere.

«Roots»

Åselinn Halsne Johnsen liker at skolen hvert år har en tidlig aksjonsperiode, der alle elevene skal få til en god start på høsten. Og denne aksjonen er også en stor start for alle elevene på en av gassernes to kirkedrevne jordbruksskoler – Tsarafototra. Denne skolen er også den jordbruksskolen vi skal starte opp igjen, så den har per dags dato ingen elever. Derimot har den andre jordbruksskolen – Tombontsoa – ca 400 elever som der nå.

– Hva er hovedmålet for å gi deres støtte til Tsarafototra?

– Det er vel bare å få samlet inn så mye penger at det kan monne godt i jordbruksskolens kunnskap og kamp mot klimaødeleggelser og naturforsøpling. «Trygg elevaksjon» for oss gir oss en anledning til å få til trygge miljø-tanker, også på jordbruksskolen på Madagaskar. Dette handler om «Roots» – røtter som skal holde oss sikre, og røtter som skal trygge også folket på Madagaskar. Navnet på deres nye skole betyr faktisk «god rot»!

Løper for røtter

– Hvordan skal dere greie å skaffe støttepenger til jordbruksskolens miljøstrategi på Tsarafototra?

– Den store hovedkomiteen – med 15-16 elever som nå er samlet her for å legge videre planer – begynner nå å vite hvordan vi skal få inn penger og gjøre Madagaskar til en av verdens klimavennlige leverandører av jordbruksland som skal reddes og bli fruktbare over tid. Her får elevene viktig kunnskap om hvordan de selv kan leve av, og drive med jordbruk; I et land som lider av underernæring og har altfor lite kunnskap om jordbruk og ernæring, er skolene essensielle for menneskene der.

Karolina Telhaug-Karlsson er en av elev-gruppa som reiste til Madagaskar sist sommer, mest for å finne ut hva KG-elevene skulle bli med på i sin «Trygg skolestart». Hun er leder for denne høstens aksjon.

– Nå skal alle elevene engasjeres for å forstå at de er med på store oppgaver, sier Karolina.

– Allerede nå til uka starter vi vår kick-off, og vi har mange oppdrag der vi skal samle inn penger og fokusere på at verden skal bli bedre.

– Som hva da?

– Loppemarkeder – som Vemund har ansvaret for; Noen er med på turneringer, aksjonsløp; Og noen baker boller. Vi håper at vi kan greie å forklare hvorfor vi er med på dette. Alle våre oppgaver er også for å engasjere elevene til å samle inn penger selv. Vi ønsker jo at de skal få et hjerte for å hjelpe andre i Madagaskar. Og at de også skal få andre til å skjønne hva slags oppdrag vi er ute på.

– 12. september er det store aksjonsdagen, og dere renner ned Oslo for å lære videre det dere har henta inn av Madagaskar-kunnskap?

– Det skal bli en spennende dag, og det vil nok bli servert hundrevis av boller.

Madagaskar og KG

– Lars, hvor mye visste du om Madagaskar, dette landet der NMS jobber sammen med den lokale kirka for å gjøre klima-verden litt mer vis?

– Jeg har sett filmer og lest meg opp på hvordan dette landet er. Og jeg tror jeg skjønner at denne Roots-aksjonen skal gjøre dette landet enda mer rikt. KGs 2024-aksjon går i år til prosjekter som NMS er en viktig initiativ-taker for. NMS har en anelse om at Roots vil bli viktig – både for elevene på KG, og for de snart nyankomne elevene på Tsarafototra.


AKSJONSKOMITEEN: Her er hele aksjonskomiteen med elever fra KG. – Vi håper at hele Oslo og omegn rundt oss vil ta godt imot oss torsdag 12. september – og at de skjønner at det er en hel Oslo-skole som nå vil ha hjelp til å støtte disse to gassiske landbruksskoler, Sier Karolina Telhaug-Karlsson som med selvsyn har sett hvor mye disse støttemidlene kan bety.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp