Gi en gave
Meny
Foto: Arild M. Bakke Last ned

Tok spaden fatt og ble rusfri

Å grave i jorda ble terapi for Rabemananjara Jean Michel som nå lever et rusfritt liv.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

 

Gassiske Rabemananjara Jean Michel hadde ikke fast arbeid. I ung alder ble han rastløs og begynte å ruse seg. Noen år senere kom han til en omsorgsby på Antsirabe drevet av hyrdebevegelsen på Madagaskar. Han var langt nede, både psykisk, fysisk og åndelig. Men omsorg, forbønn, bibelstudier og jordbruksarbeid forandret livet hans.

Helbredende effekt
– Praktisk arbeid har hatt en helbredende effekt på sinnet mitt. Å bevege seg gjør godt. Jeg synes det er kjekt å dyrke grønnsaker, og ofte har jeg ikke lyst til å forlate arbeidet på åkeren, forteller Jean Michel som nå er helt fri fra narkotika- og alkoholavhengigheten. Men selv om han er frisk, er han ikke klar for å reise hjem helt enda. – Jeg trives svært godt her i omsorgsbyen, og ønsker å få maksimalt ut av oppholdet. I tiden fremover er målet å bli bedre kjent med Guds ord og livet med Jesus.

Hekta på dyrking
Han har fått blod på tann når det gjelder grønnsak- og fruktdyrking. – Det jeg lærer om dyrking skal jeg ta med meg hjem. Forhåpentligvis kan jeg også komme i gang med husdyrhold når jeg senere skal stå på egne bein, forteller Jean Michel som kom til omsorgsbyen Ambohimahazo i 2016. Senteret drives av hyrde- og vekkelsesbevegelsen i Den gassisk-lutherske kirke (FLM). Det er over 150 slike sentere i FLM. Men med sine 160 psykiatriske pasienter er Ambohimahazo på Antsirabe et av de største. Omlag 60 av klientene på dette stedet er aktive i jordbruksarbeidet. Det er lang tradisjon for å legge til rette for fysisk arbeid i disse omsorgsbyene. I hyrdebevegelsens eldste senter, Soatanana, ble det tidlig kommunisert at en kunne slappe av og være gjest de første to dagene. Men på dag tre skulle man i gang med det fysiske arbeidet. NYE

Jordbruksteknikker
Hyrde Randria Barijaona Josef, som har vært leder ved Ambohimahazo i mange år, deltar selv i det praktiske arbeidet på åkeren. Sammen med ni andre hyrder i omsorgsbyen fikk han en ukes opplæring på jordbruksskolen Tombontsoa i 2017. Organisasjonen Grønn Diakoni i Norge finansierte et kurs om kompostering og grønnsak- og fruktdyrking. Randria er stolt over hva de har fått til på åkeren ved Ambohimahazo. – Også tidligere drev vi med jordbruk, men avlingene var små. Resultatet er blitt mye bedre etter at vi lærte nye teknikker. Dessuten er kompostering rimeligere og mer effektivt enn bruk av kjemiske midler, sier Randria som gleder seg til å høste inn store mengder salat, løk, mais, bønner, squash, pepper, appelsiner, plommer, pærer og druer. – På det jevne får over 200 mennesker i omsorgsbyen ett måltid om dagen med ingredienser fra vårt eget jordbruk.

Jordbruk som behandling
– Hvor viktig er jordbruksarbeidet i behandlingen av psykiatriske pasienter? – Praktisk arbeid er god terapi. Pasienter som ikke blir aktivisert, sitter med hendene i fanget og dveler for mye ved tunge ting, svarer han. Randria forteller at grønnsakdyrking utvider livs- og virkelighetsperspektivet hos mange pasienter. De som bare kjenner bylivet, får seg en aha-opplevelse når de ser hva et lite frø kan gi av mat. – Vi håper at vi kan videreutvikle gårdsarbeidet. Drømmen er at vi også skal kunne starte med hønseavl, og at inntektene kan gå til medisiner. Selv om vi får noe medisiner gratis fra kirkens helsedepartement, er det langt fra nok til å dekke behovet.

Bildetekst:
Hyrden Randria Barijaona Josef til høyre i bildet og pasient Rabemananjara Jean Michel (med spade helt til venstre) graver i åkeren i omsorgsbyen Ambohimahazo på Madagaskar.

Artikkelen sto på trykk i MT 3-2019
Hele bladet kan leses her: MT 3-19

Misjonstidende er et gratisblad som kommer ut seks ganger i året. Ønsker du å abonnere, send SMS med «NMS MT» til 2490.
Du kan også ringe NMS infosenter på 51516100 eller sende epost til info@nms.no

Hyrdebevegelsen

Den gassisk-lutherske kirke har ca. 42 000 hyrder fordelt på 140 omsorgsbyer, også kalt tobyer. Hit kommer mennesker med fysiske og psykiske plager, sosiale problem, fattigdom og rusavhengighet. Hyrdene tilhører en frivillig bevegelse der de gjennomgår en toårig utdannelse og praksis. Noen vier hele sitt liv til omsorgstjenesten. Andre jobber med andre ting i tillegg. Kirken og omsorgsbyene har hovedansvar for psykisk syke på Madagaskar. I tobyene får de forbønn, omsorg, arbeidstrening, medisinsk og økonomisk hjelp.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp